'OD KRASTAVACA ĆU SI PLATITI VOZAČKI' / Uz genijalno rješenje zarade srednjoškolci i općina, a poljoprivreda cvjeta

Image
18.7.2016.
15:54
VOYO logo

Općina Petrijanec u Zagorju već sedam godina pomaže zaraditi srednjoškolcima, širi obrađene površine, i to u kulturama koje su itekako popularne, a pritom i jamči plasman proizvoda

Kako piše eMeđimurje, srednjoškolka Tea Jug (16)bere krastavce koje je na pola hektara svog zemljišta posijala Općina Petrijanec.

Image
NE BJEŽE SVI IZ SLAVONIJE: /

U Antunovac kraj Osijeka doselilo se čak 60 mladih obitelji

Image
NE BJEŽE SVI IZ SLAVONIJE: /

U Antunovac kraj Osijeka doselilo se čak 60 mladih obitelji

Sve što učenica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu i buduća tehničarka nutricionistica ubere ide na vagu i bilježi se, a na kraju mjeseca Općina joj isplaćuje novac na žiroračun koji su otvorili roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više posla, ali i veća zarada

Image
Image

"Krastavci su dobro rodili, samo treba paziti da narastu na optimalnu veličinu. Koliko ću zaraditi? Ne znam još, vidjet ćemo " kaže Tea dok bere plodove. Povezala se sa susjedama Petrom Panić i Sarom Kišić, pa njih tri čine jednu ekipu berača.

Dio zarade stavit će, kaže, na štednju, za vozački ispit, a nešto će potrošiti na kupnju bilježnica i školskog pribora. Na more ne ide. Na berbu će odlaziti cijelo ljeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općina Petrijanec već sedam godina subvencionira proizvodnju povrća, od krastavca do paprike, patlidžana i češnjaka, koja iziskuje više ljudskog rada, ali i veću zaradu.

Općina svojim traktorom s frezom obrađuje zemljište, financira nabavu sustava navodnjavanja 'kap po kap', zaštitnih folija, sadnica, a jamči i plasman povrća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlju kupili ili unajmili

"Ove godine odlučili smo napraviti korak više i na pola hektara posijati krastavce. Pozvali smo srednjoškolce i studente na berbu, s time da novac od prodaje ostaje njima. Koliko uberu, toliko će dobiti plaćeno. Odazvalo se njih 55, od kojih dvije trećine srednjoškolaca. Neki dan su u nekoliko sati ubrali 600 kilograma. Očekujem da će u idućih mjesec, mjesec i pol ubrati između 35 i 40 tona" kaže načelnik Vladimir Kurečić, ponosan na taj jedinstveni općinski projekt. Nešto je zemljišta Općina pokupovala, a nešto unajmila.

Nekad zadruge...

"Planiramo na još dva hektara općinskog zemljišta, koje je sad šikarje i šumarak, posaditi trajnice poput borovnice, pa ćemo ponovno pozvati učenike, studente, nezaposlene i socijalne slučajeve na berbu, da si nešto zarade. Osim toga, to će biti jezgra za okupljanje malih kooperanata koji će se udruživati i tako lakše ispregovarati bolju cijenu s trgovačkim lancima i prerađivačima. Poznato je da su u ovom dijelu Hrvatske problemi s rascjepkanošću poljoprivrednih površina i razjedinjenošću proizvođača. Nekad su postojale zadruge i kombinati kojih danas više nema" ističe Kurečić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo