'NAJBOLJI POSAO KOJI SAM SKLOPIO' / Od jurilica i svojih portreta do zebre i aparata za kokice. Ovo su političari darovali jedni drugima

Image
Foto: Profimedia/Screenshot X

Predmeti često otkrivaju osobnost kako darivatelja, tako i primatelja poklona. Donald Trump dobio je Louis Vuitton torbu za golf od Emmanuela Macrona, ali mu je francuski predsjednik darovao i zlatni uokvireni portret samog Trumpa

13.3.2024.
11:19
Profimedia/Screenshot X
VOYO logo

Milorad Dodik na društvenim se mrežama pohvalio da je dobio rođendanski poklon od srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Poklon je bio aparat za kokice.

"Hvala Aleksandru Vučiću na čestitkama i poklonu. Sljedeći put kad se vidimo častim kokicama, aparat sam dobio", napisao je Dodik na X-u i objavio fotografiju poklona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot X

A što su sve političari međusobno poklanjali jedni drugima kroz godine?

Prije manje od mjesec dana Vladimir Putin poklonio je sjevernokorejskom vođi Kim Jong-Unu automobil i to ne bilo kakav, limuzinu Aurus. Razlog nije bio rođendanski nego čista ljubav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

I drugi su dobivali automobile. Naime, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dobio je od našeg susjeda Viktora Orbana na poklon električni automobil.

"Najbolji posao koji sam ikad sklopio. Za jednu konjsku snagu dobio sam 435. Dobrodošli, predsjedniče Erdogan", napisao je Orban tada na X-u(Twitteru). Zašto je tako napisao? Zato što je on njemu darovao noniusa, konja mađarske pasmine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predmeti često otkrivaju osobnost kako darivatelja, tako i primatelja poklona. Donald Trump dobio je Louis Vuitton torbu za golf od Emmanuela Macrona, ali mu je francuski predsjednik darovao i zlatni uokvireni portret samog Trumpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden pun poklona

Vladimir Putin današnjem neprijatelju, a nekadašnjem prijatelju Joe Bidenu poklonio je set za pisanje vrijedan 12 tisuća dolara. Biden je te godine dobivao svakakve poklone. Od bivšeg afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija dobio je svileni tepih vrijedan 9600 dolara. Kraljica Elizabeta Bidenu je poklonila svoju fotografiju u srebrnom okviru. Nekadašnja njemačka kancelarka, Angela Merkel dala mu je ipak 'najpažljiviji dar', a to je bio set za čaj i crtež Bidenove kuće iz djetinjstva. Biden je te godine najviše poklona dobio od bivšeg britanskog premijera Borisa Johnsona koji mu je poklonio dvije zdjelice za pse, dvije vunene deke, keramički set šalica, nalivpero s bočicom oksfordske plave tinte…

Image
Foto: Profimedia

I Obama je dobivao poklone. Od kubanskih cigara, klavira pozlaćenog srebra s dijamantima, safirima i rubinima do bicikla. I još stariji predsjednici znali su dobiti još zanimljivije poklone. Theodore Roosevelt na dar je dobio zebru i lava, a Richard Nixon pandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putina se sjetila i bivša predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović. Tijekom prvenstva u Rusiji gdje su naši Vatreni bili srebrni, Putin je na dar dobio dres hrvatske reprezentacije s brojem 9, a on je njoj poklonio buket cvijeća.

Image
Foto: Profimedia

Što su hrvatski političari dobivali?

Saborski zastupnik Živog Zida Ivan Pernar pohvalio se kako je dobio raskošni poklon od katarskog emira Tamima bin Hamad al Thanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupocjeni ručni sat švicarskog brenda Chopard na službenim stranicama stoji 5,100 švicarskih franaka, a Pernar je na Facebooku napisao: 'Hvala katarskom emiru, Bog ga blagoslovio!'

Image

Ivan Pernar sat

Plenković je nedavno na proslavi 34. obljetnice osnutka HDZ-a u Splitu dobio na poklon dres Hajduka sa svojim prezimenom i brojem 34.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Kolinda Grabar-Kitarović dobila je više od tisuću poklona. Što skupocjenih, protokolarnih od državnih dužnosnika, što skromnijih, primjerice od građana.

Od mitropolita Porfirija dobila je Ikonu Presvete Bogorodice. Od rukometaša i nogometaša dobila je potpisane lopte, od Putina je ipak, osim spomenutog cvijeća jednom prilikom dobila kolekciju rubaca u tradicionalnoj ruskoj kutijici oslikanoj u 'Palek' tehnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komodu joj je krasila i kristalna posuda u kutiji s ugraviranim potpisom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

No, i drugi hrvatski političari znali su dobiti poklone, doduše ne tako skupe, a bome ne ni iz dobre namjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Miro Bulj u Saboru Plenkoviću poklonio majicu s logom HEP-a uz natpis 'HEP, više od krađe. Za 1 cent svima, a ne samo njima'. Premijer pak je govorio da će predsjedniku Milanoviću poslati 'jednu tintu, jedno nalivpero, da mu se nađe'.

Milanović je jednom prilikom od poznatog hrvatskog humanitarca Čede Paića dobio svoj portret, a na ZeGeVege festivalu u rujnu prošle godine, od jedne je vlasnice OPG-a dobio rakiju i ulje od konoplje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo