i u nacionalne parkove / Od jučer možete i u parkove prirode: RTL-ova ekipa bila je u Kopačkom ritu, evo što su snimili

Pravila postoje za ljude, ali priroda – ne zna za koronakrizu. Flora i fauna bujaju

12.5.2020.
8:34
VOYO logo

Od danas možete slobodno u nacionalne parkove i parkove prirode. Iako na svježem zraku, i oni su pod posebnim uvjetima.

Pravila postoje za ljude, ali priroda – ne zna za koronakrizu. Flora i fauna bujaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa stolova kafića u Kopačkom ritu, stalni gosti zadnjih mjeseci odlučili su se vratiti u svoja staništa a kafić ipak ostaviti ljudima da, po svim današnjm propisima, popiju kavu, ali u Kopačnom ritu izvade i toliko traženu, takozvanu "ribolovnicu" jer strastveni ribiči bez prirode ne mogu.

"Koliko je to odmor za dušu i tijelo? Uuuuffff... Jako veliki odmor. Voda iscrpi a pecam s psima. I ribu vraćam tek kad završim s pecanjem. Nazad u potoke i rijeke? Okrenem se, pitam tko hoće ribu, ako neće, tog trenutka sve ide nazad", kaže nam Antonio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je sezona u kontinentalnom turizmu već propala, priroda nije. Ona nije niti čula za virus.

"Sve životnjske vrste bujaju. Znači, ptice, ribe, vodozemci, gmazovi, sisavci, sve je u punom naponu. Divlje svinje, jelenska divljač i sve ostale vrste koje su u ovo vrijeme vani", govori ravnatelj Parka prirode Kopački rit . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priroda će vas sigurno oboriti s nogu

Ali i biljke očaravaju svim svojim bojama.

"Ono žuto što vidimo na drvetu? Što je to? To je Vrbovača. Kako se još zove? Inače je zovu "ŽUTI KRUH". Zbog toga što je fina i jestiva gljiva, možete ju pohovati, perket raditi od nje, ta gljiva zna i do 10 kila veličine čak narasti. Je li ukusna? Probao sam. Kao teletina", kaže rendžer u Kopačkom ritu Oliver Krištof

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa će posjetitelji osim vidjeti, moći puno i naučiti.

"Bijelo jezero se zove jer su tu Topole. A one puštaju pelud što vidite u vodi. I to toliko bude bijelo kad pada pelud da se sve bijeli. Slavonski snijeg? Tako je. Možda bolje Baranjski snijeg? Baranjski snijeg", rekao je Krištof. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No i odlazak u prirodu ima svoja pravila. 

Maksimalan broj posjetitelja na brodu je 20 osoba. Svaki drugi red je prorijeđen. A bez obzira što ste u prirodi, iako ste u Kopačkom ritu, preporučava se nositi maska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična pravila vrijede i za individualne vožnje čamcem. Pravila razmaka, primjerice od mene do snimatelja moraju se poštivati.

No vozili se čamcem ili samo šetali mostićima očaravajućeg Kopačkog Rita, priroda će vas sigurno iznova oboriti s nogu. Pa nakon duge izolacije, možda se, osim prirode, ponovno probude i osjećaji

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo