
Od jeseni u svim osnovnim školama Osječko-baranjske županije kuhani obrok barem dva puta tjedno

U projekt „Vrijeme je za školski obrok“ na području Osječko-baranjske škole protekle školske godine bilo je uključeno 1.606 učenika u riziku od siromaštva iz 42 osnovne škole. Vrijednost projekta je 1.436.851,40 kuna, a sredstva su u cijelosti bespovratna (85 % iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i 15 % iz proračuna Republike Hrvatske).
Budući da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 10. srpnja 2018. godine objavilo novi otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2018. - 2019.)“, gdje je maksimalni iznos prijave 1,5 milijun kuna, Županija s partnerskim školama priprema dokumentaciju i za tu prijavu.
Povodom uspješnog završetka projekta, u Velikoj vijećnici Županijske skupštine danas, 13. srpnja 2018. godine, održana je završna konferencija, a ujedno su predstavljena još tri projekta potpora učenicima na razini Osječko-baranjske županije („Školski obrok za sve“, „Učimo zajedno 4“ i „Pomoćnici u nastavi“), po čemu je jedinstvena u Hrvatskoj.
Osječko-baranjska županija jedina je hrvatska županija koja je osigurala besplatni obrok za sve učenike osnovnih škola na svom području, pa tako i učenicima škola s područja Grada Osijeka kojima nije osnivač Županija nego Grad Osijek. Riječ je o ukupno 17.784 učenika i projektu vrijednom više od 17 milijuna kuna, od čega je 12 milijuna kuna osigurano u županijskom proračunu, a razliku pokrivaju općine i gradovi. Županija je osigurala i dodanih milijun kuna za opremanje školskih kuhinja kako bi se već od jeseni u svim školama pripremalo barem 1-2 kuhana obroka tjedno.
"Cilj projekta „Školski obrok za sve“ je svakom učeniku osnovnih
škola na području Osječko-baranjske županije osigurati minimalno
jedan obrok dnevno, usmjeriti učenike, nastavnike i roditelje
zdravoj prehrani te osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače
hrane. Županija trenutno oprema školske kuhinje u kojima učenici
konzumiraju mliječno-pekarske proizvode, dok polovina škola već
priprema kuhane obroke, minimalno dva puta tjedno, a nekolicina
to čini svakodnevno dok se pri nabavi namirnica i prehrambenih
proizvoda vodi briga o lokalnim proizvođačima koji nude domaću,
svježu i zdravu hranu", kaže župan Ivan
Anušić.








403 Forbidden







