MALA POBJEDA PROTIV TUŽNE STVARNOSTI / Od iduće godine u školama besplatno jedan proizvod koji si u Hrvatskoj ne može priuštiti čak 10 posto žena

Image
Foto: Shutterstock

Što o svemu misle u Udruzi hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, jesu li ravnatelji, odnosno škole, pripremljene za novost koja ih čeka u idućoj godini, ostalo je nepoznato

11.12.2022.
10:23
Shutterstock
VOYO logo

Za besplatne menstrualne potrepštine učenica i korisnica skloništa, država je prvi put osigurala sredstva - milijun eura na poziciji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ministarstvo tek treba razraditi način na koji će besplatnim menstrualnim higijenskim potrepštinama u idućoj godini opskrbiti osnovne i srednje škole te skloništa za žene žrtve nasilja. Proistječe to iz odgovora koje je Ministarstvo poslalo Hini, a u kojem stoji da će to i Ministarstvo znanosti i obrazovanja „zajedno razraditi postupanja radi opskrbljivanja školskih ustanova i skloništa“.

Kada bi prve zalihe mogle krenuti prema korisnicama, hoće li uz higijenske uloške djevojčice i žene besplatno dobiti i još neke menstrualne potrepštine i koje, hoće li zalihe potrepština biti iste za sve škole i skloništa, hoće li ih oni dobiti po inerciji ili će morati iskazati interes za njih, pitanja su na koje Ministarstvo nije dalo odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki već imaju besplatne higijenske uloške

Što o svemu misle u Udruzi hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, jesu li ravnatelji, odnosno škole, pripremljene za novost koja ih čeka u idućoj godini, ostalo je nepoznato. Hina je Udruzi 30. studenoga poslala e-mail s pitanjima, no odgovor ni nakon deset dana nije dobila.

Milijun eura za besplatne higijenske uloške izborila je zastupnica Sabina Glasovac (SDP) koja se nada da će se ta sredstva i potrošiti. "Vjerujem da netko neće od svog jezika raditi lopatu ili po obećanju gaziti kao da je jesensko lišće“, kazala je i poručila da će provedu pomno pratiti i pritiskati. Istaknula je i kako su Varaždin, Rijeka i Jastrebarsko samo neki od gradova gdje su već uvedeni besplatni higijenski ulošci u školama. Krapinsko-zagorska županija pokrila je srednje škole a sada planira pokriti i osnovne škole a u tom smjeru krenule su i Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dispenzeri poput onih za sapun postavljeni su u ženskim toaletima, škole nabavljaju uloške i pune ih te djevojke uloške mogu slobodno koristiti, navela je. Smatra da je milijun eura dostatno da se pokriju potrebe svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj kojih je više od 2.400.

Image
IDE U HITNU PROCEDURU /

Vlada osigurava besplatan školski obrok, premijer poručuje: 'Više ni jedno dijete u osnovnim školama neće biti gladno'

Image
IDE U HITNU PROCEDURU /

Vlada osigurava besplatan školski obrok, premijer poručuje: 'Više ni jedno dijete u osnovnim školama neće biti gladno'

Problem menstrualnog siromaštva

Glasovac je zadovoljna što je Vlada ove, za razliku od prošle godine, pokazala interes za problem menstrualnog siromaštva. Naš Klub je i prošle godine podnio isti amandman, ali tada nije prihvaćen, podsjetila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je PDV na higijenske potrepštine smanjila s 25 na 13 posto, a ovo je drugi korak na kojem ne treba stati već treba osigurati i ostale higijenske uvjete i u drugim ustanovama, te raditi na edukaciji o menstrualnom zdravlju, poručuje Glasovac.

Istraživanje: Svaka treća žena mora štedjeti na ulošcima

„Intenzivirano temu menstrualnog siromaštva koja je u javnosti dosad bila stigmatizirana a ovo su dvije male pobjede”, kazala je zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navela je i kako zasluge za otvaranje teme menstrualnog siromaštva, ima i udruga PaRiter iz Rijeke koja je provela prvo istraživanje na tu temu u Hrvatskoj.

Istraživanje je pokazalo da svaka treće žena mora štedjeti na ulošcima ili kupovati manje kvalitetne, a čak 10 posto žena uloške si ne može si uopće priuštiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PaRiter, udruga za ljudska prava i građansku participaciju, istraživanje je provela krajem 2020. putem online upitnika na 6084 ispitanica.

„Niti jedna učenica više ne smije doći u situaciju da izostaje iz škole u dane mjesečnice jer nema novca za uloške ili da umjesto njih koristi wc papir, papirnate maramice ili stare krpe“, poručila je Glasovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo