NOVE TARIFE / Plin ćemo od iduće godine plaćati puno skuplje, a računi idu 'gore' već od lipnja: Evo kakav se udar na standard sprema

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pošto se cijena plina koju u konačnici plaćaju građani sastoji i od troškova distribucije i tzv. fiksne mjesečne naknade, do promjena cijena na računima građana moglo bi doći već 1. lipnja ove godine

16.5.2023.
15:34
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Građanima koji kupuju plin u javnoj usluzi od 1. travnja iduće godine stizat će od 15 do 16 posto skuplji računi za plin, ovisno o području na kojem žive i pod uvjetom da Vlada, koja je "zamrznula" cijene plina do 1. travnja iduće godine, ponovno ne intervenira u cijene, piše Jutarnji list.

To se može iščitati iz odluke Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) o tarifnim stavkama za javnu opskrbu plinom unutar koje je ključna nova, viša cijena troška nabave plina. Ako se povećani trošak nabave plina primijeni na sadašnju cijenu nabave i račune koje plaćaju građani, plinare bi, primjerice, kućanstvu koje godišnje troši 15 tisuća kilovatsati plina umjesto sadašnjih 6500 kuna obračunavale cijenu potrošnje oko 7500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računi veći već od 1.lipnja?

Trenutno javni opskrbljivači plinom moraju obračunavati trošak nabave plina po cijeni od 41 euro za megavatsat, koliko je odredila Vlada, a HERA je u novom cjeniku, na osnovi cjenovnih odnosa na burzama plina u protekla dva mjeseca, utvrdila cijenu troška nabave plina od 47 eura za megavatsat, uz napomenu da se u odluci HERA-e navode cijene nabave za kilovatsat plina.

Pošto se cijena plina koju u konačnici plaćaju građani sastoji i od troškova distribucije i tzv. fiksne mjesečne naknade, Jutarnji piše da bi do promjena cijena na računima građana moglo doći već 1. lipnja ove godine, jer je iz novih tarifa distribucije koje je odredila HERA vidljiv porast cijena od šest do sedam posto, ali ne za sve opskrbljivače i ne za sva distribucijska područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike