OD DANAS VRIJEDE NOVA PRAVILA U PROMETU: /

Vozačku možete izgubiti na dvije godine, ali to nije sve...

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Od danas će u prometu biti i strože kazne, poglavito za mlade vozače

1.1.2018.
11:01
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Od danas, 1. siječnja, na snazi su nova pravila u prometu, koja će posebno zanimati mlade vozače i one koji će to tek postati. Polaganje vozačkog ispita trebalo bi biti znatno jeftinije, ali će se kršenje prometnih pravila mnogo strože kažnjavati. Polaganje vozačkog ispita do kraja ove godine stajalo je otprilike 7200 kuna, a nakon toga autoškole same mogu odrediti cijenu. Ona bi mogla biti niža i za više od tisuću kuna.

Kako javlja HRT, nova vozila za osposobljavanje kandidata na tehnički pregled morat će tek nakon dvije godine, a polaznici će moći učiti i na vozilima starima deset godina umjesto dosadašnjih sedam. U nekim autoškolama smatraju da će tako na cestu dolaziti loši vozači. Po novome, instruktori mogu biti zaposleni i na nepuno radno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strože kazne za mlade vozače

Od danas će u prometu biti i strože kazne, poglavito za mlade vozače. Nakon skupljenih devet kaznenih bodova u dvije godine, vozačka dozvola se poništava i tek nakon dvije godine može se ponovno polagati ispit. Vozačima starijima od 24 godine, policija će vozačku dozvolu poništiti nakon skupljenih 12 kaznenih bodova.

Nova pravila za vlasnike automobila

Izmjenama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila trošarina na rabljene automobile, koja se do sada plaćala u visini pet posto vrijednosti automobila, zamijenjena je upravnom pristojbom. Ta će pristojba ovisiti o snazi motora (u kilovatima ili kubičnim centimetrima) i starosti vozila, a procjenjuje se da će u pravilu biti upola manja od dosadašnje trošarine. I prijenos vlasništva prilikom kupnje rabljenih vozila bit će znatno jednostavniji i obavljat će se na jednom mjestu, u tijelu nadležnom za registraciju gdje će se plaćati i upravna pristojba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva financija su najavili i kako bi sredinom siječnja moglo doći i do promjena u oporezivanju prilikom nabave novih automobila. Najavljeno je, naime, donošenje uredbe prema kojoj bi od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju u cijelosti bila izuzeta vozila čija je prodajna cijena s PDV-om niža od 150 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo