povratak u prošlost / Od danas više cijene parkiranja: Nakon osam godina pada cijene se vraćaju na razine iz 2010.

Cijena parkinga u Zagrebu padala je čak osam godina

30.7.2018.
7:20
VOYO logo

Nakon osam godina u Zagrebu ponovno rastu cijena parkiranja i to od 33 do 100 posto, ovisno o zoni. Slična je situacija i s javnim garažama. Zagrepčani, očekivano, nisu zadovoljni drastičnim poskupljenjem, ali gradonačelnik Bandić tvrdi da je ono potrebno kako bi se smanjile gužve i natjeralo ljude na korištenje javnog prijevoza. 

Zagrepčane čeka povratak u prošlost. Cijena parkinga bit će gotovo kao davne 2010. Građani nisu sretni. Kažu kako bi trebale paraleno rasti i plaće. Iako je cijene spustio prije izbora, samo da bi ih sada podigao, prvi čovjek grada u svemu ne vidi ništa sporno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima puno čimbenika koji uzrokuju hipertenziju, ali ovaj put dizanje cijena parkinga ne bi trebao biti razlog", kazao je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik početkom srpnja. 

Poskupljenje će najviše osjetiti oni koji se parkiraju u prvoj zoni. Umjesto 6, sat vremena parkinga, od sada će plaćati 12 kuna. U drugoj zoni cijena raste sa dvije na pet kuna, a u trećoj s kunu i pol na dvije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena povlaštenih karata ostaje ista

Cijena dnevnih, komercijalnih i povlaštenih parkirališnih karata ostaje ista, no vrijeme naplate u prvoj zoni produljuje se s 21 na 22 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spasa od skupljeg parkinga neće biti niti u javnim garažama. Umjesto dosadašnjih pet, sat vremena parkinga u ovoj garaži koštat će vas 10 kuna. U ostalima cijena raste s četiri na šest kuna.

Cijena parkinga u Zagrebu padala je čak osam godina. No bitno je kada točno. Prvo pojeftinjenje 2010. bilo je prije predsjedničkih izbora na kojima se Bandić kandidirao. Potom su odmah došli i loklani izbori, ali i novo smanjenje. Cijene po istoj formuli padaju prije lokalnih izbora 2013., ali i prije parlamentarnih izbora dvije godine kasnije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višegodišnje smanjenje cijena parkinga tako je napokon došlo na naplatu. No, ne i gradonačelniku kojem je svejedno raste li cijena ili ne. "Ja sam svoje parkiranje riješio kada sam kupio stan u Bužanovoj plativši 17 i pol tisuća eura garažu. To parkiranje sam platio unaprijed za 36 godina", rekao je Bandić.

Onima koji, za razliku od gradonačelnika, nemaju tu viziju, pamet i novac, ostaje samo pokunjeno plaćati više cijene - barem do prvih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo