NEKOLIKO PROMJENA / Od danas na snazi nove mjere Stožera: Tiču se prelaska granice i ulaska u bolnice

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom donio nove odluke

1.2.2022.
10:54
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove odluke vezane za sprječavanje širenja zaraze novim koronavirusom, a jedna od njih tiče se i prelaska granice koja stupa na snagu s današnjim danom.

Stožer tako navodi da granicu mogu prijeći svi građani koji predoče potvrdu o negativnom PCR testu koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja ili ako predoče brzi antigenski test ako nalaz nije stariji od 24 sata. Ranije je vrijedilo da brzi antigenski test ne smije biti stariji od 48 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, granicu je moguće prijeći i uz predočenje potvrde o primitku dvije doze cjepiva koje su odobrene u EU-u ili cjepiva koja je odobrio WHO za hitnu primjenu, a da nije starija od 270 dana.

Odobren je prelazak granice i svima koji su preboljeli covid-19 i primili jednu dozu cjepiva unatrag 270 dana od dana primitka cjepiva, kao i onima koji su tijekom posljednjih 180 dana preboljeli covid-19. Svi ostali morat će u samoizolaciju uz mogućnost PCR ili brzog antigenskog testiranja, a u slučaju nemogućnosti testiranja samoizolacija traje sedam dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI REŽIM TESTIRANJA /

Mega promjena stupa na snagu: 'Što će biti od ponedjeljka ne znam, nema apsolutno niti jednog stručnog obrazloženja...'

Image
NOVI REŽIM TESTIRANJA /

Mega promjena stupa na snagu: 'Što će biti od ponedjeljka ne znam, nema apsolutno niti jednog stručnog obrazloženja...'

Trajanje covid potvrde

Također, još jedna izmjena, a koja na snagu stupa s današnjim danom, je odluka o valjanosti covid potvrde. Naime, covid potvrde više ne vrijede 12 mjeseci, već 270 dana, a odluka o popisu država za dolazak iz kojih se primjenjuju posebne epidemiološke mjere prilikom prelaska granice više nije na snazi.

Što se tiče ulaska u zdravstvene ustanove, Stožer je odredio kako su sva trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni radnici nositelji zdravstvene djelatnosti koja se obavlja kao javna služba, zbog čega se i na njih odnose nove mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje se i odluka pri kojoj je onemogućen ulazak svima koji ne predoče covid potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, a odnosi se na sve građane koji su u pratnji pri porodu, roditeljima ili skrbnicima koji borave u smještaju s djecom te na sve one koji dolaze u pratnji pacijenata i u posjet hospitaliziranim pacijentima. Otkrije li se da je osoba ušla u prostorije bez predočenja potvrde, prijeti joj prekršajna prijava.

Sve ostale mjere produljuju se te ostaju na snazi do 28. veljače, a detalje odluka možete pronaći OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo