na dnevnom redu / Od 2022. jednokratni plastični proizvodi odlaze u povijest! Sabor je raspravljao o Zakonu o gospodarenju otpadom

Ministar Tomislav Ćorić je na sjednici Sabora odlučio je pred svima pokazati koji će točno plastični proizvodi biti zabranjen

10.6.2021.
19:43
VOYO logo

Zabrana plastičnih vrećica stigla je na saborski dnevni red. Parlament je raspravljao o izmjenama Zakona o gospodarenju otpadom, kojima se do 2035. godine određuju novi viši ciljevi odvajanja i recikliranja otpada. 

Da bi trebali prvo krenuti od sebe i primjerom pokazati građanima zašto je odvajanje otpada važno, složili su se i oporba i vladajući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tomislav Ćorić (HDZ), ministar gospodarstva i održivog razvoja je na sjednici Sabora odlučio je pred svima pokazati koji će točno plastični proizvodi biti zabranjeni. Dok je Gordan Jandroković (HDZ), predsjednik Sabora kazao da mora dopustiti Moram ministru da pokaže "zbog građana da se vidi što će sve biti zabranjeno". 

Osim ovih jednokratnih plastičnih proizvoda, s prvim danom iduće godine planira se zabraniti prodaja i laganih plastičnih vrećica. No, oporba predlaže "da se u ovom zakonu zabranite sve vrećice, ne samo ove lagane plastične vrećice nego sve jednokratne", dodaje saborska zastupnica Vesna Nađ (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbi je i nelogičan sustav naplate odvoza otpada

Sandra Benčić saborska zastupnica iz Možemo!, na Sjednici je pitala "da li je pravedno da primjerice jedan frizerski salon plaća jednako kao što plaća hotel?".

Nezadovoljstvo ispred Sabora iskazala je Zelena akcija upozorovši da nijedna od 1.700 primjedbi građana nije uvažena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branka Genzić-Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik je pozivala Vladu da iz procedure povuče, kako kaže, "ovaj neustavni i štetni prijedlog s kojim se nismo pomakli najmanje 15 godina, ali niti milimetra". 

Ipak, u jednom su svi složni da se u Saboru treba odvojeno prikupljati otpad. "Umjesto samo kutija za papir, da uvedemo i kutije za plastiku", rekla je Marijana Puljak (CENTAR).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora  je na to sve odgovorio da će "tajništvo će zaista dobiti zadatak da se poradi na dodatnom odvajanju otpada tako da hvala na inicijativi". 

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo