Od 100 pacijenata na bolovanje mogu samo 4!

17.10.2011.
17:08
VOYO logo

Skupina osječkih liječnika obiteljske medicine koji se godinama brinu za radnike više radnih kolektiva ističu kako u posljednje vrijeme trpe veliki pritisak. S jedne strane se suočavaju s činjenicom da im dugogodišnji pacijenti traže bolovanja na osnovi stvarnih psihičkih smetnji i posljedica mobinga, a s druge s činjenicom da će ih HZZO "lupiti po prstima" ako bolovanja svima odobre.

Definirana stopa bolovanja

"Kada neko poduzeće dođe u kolaps njegovi radnici na sve načine pokušavaju naći izlaz kroz bolovanja i tada njihovi liječnici doživljavaju strašne pritiske za otvaranje bolovanja. Riječ je o situacijama kada odjednom bolovanje zatraži i po 50, 60 ljudi. Liječnici bolovanja odobriti ne mogu svima, ma koliko razlozi pacijenata bili opravdani. Ugovorom koji moramo potpisati s HZZO-om, ako želimo raditi, definirana je stopa bolovanja koju ne smijemo prijeći pod cijenu kaznenih odredbi! U praksi to znači da, primjerice, na svakih 100 zaposlenih pacijenata njih najviše četvero može istodobno biti na bolovanju", objašnjava osječki liječnik za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO: Nema govora o maltretiranju liječnika

Iz HZZO-a poručuju kako nema govora o maltretiranju liječnika kada su u pitanju bolovanja nego samo o sankcioniranju onih koji se ne trude dovoljno oko svojih pacijenata. Kažu da nije riječ ni o kakvoj prijetnji liječnicima.

"Na temelju višegodišnjeg praćenja kretanja bolovanja na razini RH, utvrđena je stopa u visini od 3 posto. HZZO ne poduzima nikakve mjere prema liječnicima u slučaju da im je stopa bolovanja veća od 3 posto ako je prekoračenje opravdano. U suprotnom, kada liječnik unatoč uzastopnom povećanju stope ne šalje pacijente na kontrolne preglede i pretrage kako bi se ispitala osnovanost bolovanja, HZZO nakon provedene temeljite kontrole ima mogućnost poduzeti mjere iz sklopljenih ugovora - opomene, te uskrate novčanih sredstava kao krajnju mjeru nakon uzastopnih kršenja ugovora", poručuju iz HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stopa od tri posto, navode, ne obuhvaća bolovanja zbog komplikacija u trudnoći i zbog priznate ozljede na radu i profesionalne bolesti.

Vezani članci:

arti-201110050076006 arti-201102140642006 arti-201103300435006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo