PLENKOVIĆ IZNIO DETALJE O FINANCIRANJU STANOVA ZA POGOĐENE POTRESOM, GOVORIO I O IZBORIMA: /

'Sve se vrti oko dva datuma...'

Image
Foto: Josip Regović/PIXSELL
19.5.2020.
14:37
Josip Regović/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković na današnjoj konferenciji za medije najavio je Vladine aktivnosti u sanaciji šteta od potresa. Ministarstvo državne imovine objavljuje Javni poziv o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

"Poziv je upućen vlasnicima kuća, stanova i zaštićenim najmoprimcima koji su u vrijeme potresa živjeli ili imali prebivalište u nekretninama koje nakon potresa više nisu za stanovanje. Oni u roku 60 dana Ministarstvu moraju podnijeti zahtjev za financiranje najamnine za zamjenski stan. Postupak ide u dvije faze, u prvoj fazi utvrđuje se da osoba zadovoljava uvjete za plaćanje najamnine. Kad se rješenje izda, osoba sklapa ugovor o najmu i dostavlja ga Ministarstvu državne imovine", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neupotrebljivo oko 1000 zgrada

Ministarstvo je izradilo i predložak ugovora za financiranje najma stana.

"Pozivamo sve potencijalne najmodavce da iskažu interes za davanje svojih stanova u najam. Stvorit će se baza podataka, izdati rješenja, sklopiti ugovori. Prosječna cijena najma treba biti oko 70 kuna po metru kvadratnom. Želimo da naši sugrađani se što prije prijave i iskoriste svoje pravo i tako dođu u poziciju da žive na dostojanstven način. Obrada zahtjeva bit će žurna", naglasio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je oko tisuću zgrada neupotrebljiv, oko 4000 privremeno neupotrebljivo

"U petak smo uputili u proceduru zakon, donijeli smo odluku o pomoći sugrađanima koji imali takve štete da se moraju popraviti krovovi, dimnjaci, dizala i slično, kako bi im se omogućio normalan život. Za tu mjeru je predviđeno 141 milijun kuna, po kućanstvu 12.000 kuna. Riječ je o interventnim popravcima", rekao je Plenković dodavši da će se sufinancirati kupnja bojlera koje treba zamijeniti.

Financiranje traje do obnove nekretnine ili revizije oštećenja

Premijer je otkrio i da se troškovi boravka građana u Studentskom domu Cvjetno naselje plaćaju se iz državnog proračuna, od 22. ožujak do 22. travnja iznosili su 2,8 milijuna kuna.

Vrijeme trajanja plaćanja najma traje do trenutka dok se ne obnovi nekretnina ili do revizije kategorije oštećenja zgrade, a najkasnije do 1. rujna 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U fokusu za plaćanje najamnine su stanari iz najteže pogođenih nekretnina, onih s crvenom naljepnicom. Uvjet za sufinanciranje je i da ljudi nemaju drugu nekretninu u krugu 20 kilometara od oštećene nekretnine", pojasnio je ministar državne imovine Mario Banožić.

Nakon procjene šteta potresa tražit će se financije iz EU fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štromar: 'Objavit ćemo što sve država može sufinancirati'

Ministar graditeljstva Predrag Štromar istaknuo je da se odmah pristupilo izradi zakona. U idućih nekoliko dana objavit će se detaljne upute što i kako učiniti te što se sve može sufinancirati od države:

"Ako zgrada ima deset stanova, za zajedničke prostorije može se dati do 120.000 kuna, a pojedinačno za svako kućanstvo do 8.000 kuna po bojleru", rekao je Štromar.

Obnova Zagreba stajat će 13 milijardi eura?

Premijer je istaknuo kako, unatoč tome što nije donesen Zakon o obnovi Zagreba, može garantirati da će svi imati osnovne uvjete za život.

"Zagreb je doživio veliku štetu, iznos za obnovu može se popeti i do 13 milijardi eura. To su enormni iznosi. To je kompleksan posao, želimo da se ovaj zakon kvalitetno raspravi", kaže Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Škoru nisam vidio od 2000. godine'

Premijera su novinari upitali i je li razgovarao o koaliciji s Miroslavom Škorom:

Odgovorio je da Miroslava Škoru nije vidio od kampanje Mate Granića za predsjedničke izbore 2000. godine:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tada smo bili u istom busu. Bio mi je onda simpatičan čovjek."

Govoreći o skorašnjim izborima, istaknuo je da je epidemiološka situacija povoljna te da nismo jedina zemlja koja će idućih mjeseci ići na izbore.

S Milanovićem se još nije čuo, ali kaže kako se, kad je riječ o izborima, sve vrti oko datuma 28. lipnja i 5. srpnja što, kako navodi, HDZ-u odgovara.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo