PRIPREMITE SE /

Stiže vrhunac toplinskog vala, ali može biti i pljuskova s grmljavinom: Zbog vrućina i dalje nećemo spavati

Na kopnu će i u nastavku tjedna biti sunčano i vrlo vruće. Tek će s petka na subotu vrućina neznatno popustit uz, čini se, češće i lokalno izraženije nestabilnosti. Na moru se očekuju i dalje iznimno vrući dani te neugodno tople noći

Željka Pogačić Brckan

16.7.2024.
7:18
VOYO logo

Očekuje nas vrhunac toplinskog vala, ali to nažalost ne znači i njegov kraj. Štoviše, upozorenja o opasnosti od vrućine bit će na snazi cijeli ovaj tjedan. Ipak, sinoptička situacija se polako mijenja. Sa zapada stižu frontalni sustavi koji neće prelaziti Alpe, ali će donijeti vlagu nad ovo užareno tlo. Takva situacija je klasičan recept za snažne nestabilnosti na kopnu idućih dana.

Dalmaciju očekuje još jedna u nizu vrlo toplih noći uz najnižu temperaturu od 27 stupnjeva. Vrućina će otežavati miran san i u ostatku zemlje, a i temperature će prijepodne brzo rasti. Nakon 8 sati ujutro, posvuda će već biti vruće uz vedro nebo i bez značajnijeg vjetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dio dana u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj prevladavat će sunčano i vrlo vruće uz temperature više od 35 stupnjeva u hladu. Kasnije popodne razvijat će se nestabilnosti, a u istočnijim predjelima vjerojatni su lokalni pljuskovi s grmljavinom.

Snažniji signal za izražene pljuskove moguće praćene tučom je popodne u zapadnoj i središnjoj Slavoniji. Izraženija vrućina uz upozorenje na vrlo visoku opasnost od toplinskog vala bit će na snazi i za Dalmaciju i njezinu unutrašnjost. Osvježenja neće biti ni u moru koje se zagrijalo i do 29 stupnjeva. Slabu ugodu donosit će slab do umjeren maestral ili jugozapadnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vedrina i vrućina obilježit će i današnji dan na sjevernom Jadranu. Nakon predaha, u gorju je opet na snazi upozorenje na veliku opasnost od utjecaja visokih temperatura na zdravlje. Uz obalu će puhati samo slab vjetar iz smjera iznadprosječno toplog mora.

Na kopnu će i u nastavku tjedna biti sunčano i vrlo vruće. Tek će s petka na subotu vrućina neznatno popustiti uz, čini se, češće i lokalno izraženije nestabilnosti. Doduše, jačih razvoja oblaka praćenih pojačanim vjetrom možemo očekivati gotovo svakodnevno. Na moru se očekuju i dalje iznimno vrući dani te neugodno tople noći. Izmjenjivat će se jutarnji burin i dnevni maestral u Dalmaciji, dok će na sjevernom dijelu Jadrana zapuhati jaka bura. Potkraj tjedna je moguć i poneki pljusak iz zaobalja, ali o tome više u našim idućim prognozama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo