Očajnom ocu ne daju da vidi kćer za Božić

24.12.2010.
10:39
VOYO logo

"Blagoslovljen Božić svoj obespravljenoj djeci u Hrvatskoj žele njihovi očevi!", jedan je od transparenata s kojima je Slaven Rukavina, otac troipolgodišnje djevojčice iz Zagreba, u četvrtak proveo dan pred Uredom pravobraniteljice za djecu.

Slaven bitku za svoju kćer, u kojoj nastoji uvjeriti institucije da majka nije i ne smije biti jedini roditelj djeteta, vodi godinu i pol, a u četvrtak se odjenuo u Djeda Mraza i pokušao pravobraniteljicu zamoliti da mu pomogne u nastojanju da barem dio Božića provede sa svojim djetetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o jednom od brojnih očeva u Hrvatskoj koji vodi bitku protiv sustava, u kojem, tvrdi, svaka majka može, ako želi, po kratkom postupku od suda dobiti skrbništvo nad djetetom i očevo viđanje djeteta svesti na najmanju moguću mjeru. Sve što treba napraviti je optužiti supruga za zlostavljanje.

Slaven i supruga su rastavljeni, no kada ga je ona optužila da ju je zlostavljao pred djetetom, dosuđeno mu je viđanje kćeri isključivo uz nadzor, i to dva puta tjedno po dva sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list piše kako je ta tužba na sudu odbačena kao neosnovana te da je vještačenje pokazalo da je on pažljiv i brižan roditelj, no nakon toga je dobio samo jedan sat više sa svojom djevojčicom.

"Želim svoje dijete odvesti da vidi Božićnu priču, te da dio Božića provede s majkom, a dio sa mnom, kako bi taj dan imalo i mamu i tatu", priča Slaven pred Uredom pravobraniteljice, dijeleći djeci slatkiše. Ističe kako u Hrvatskoj roditeljska prava imaju samo majke, a da dijete prema Ustavu ima pravo na oba roditelja. Taj Ustav, nažalost, dodaje, institucije ne provode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U mojem slučaju, mjera nadzora izrečena je jedino na inicijativu majke. To je oružje u rukama majke, jer se njime automatski ograničavaju susreti djeteta s ocem na nekoliko sati tjedno, a najveće posljedice takvog tretmana trpi – dijete", zaključuje Rukavina.

U Centru za socijalnu skrb kažu da i dalje "u interesu djeteta" traže nadzor nad njegovim viđanjima, no to ničim ne obrazlažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo