Očajni mljekari dijele mlijeko na Dolcu

Mljekari će i dalje prosvjedovati jer smatraju da ne postoji drugi način na koji bi upozorili da im snižena otkupna cijena mlijeka nije dovoljna za proizvodnju.

19.2.2012.
11:46
VOYO logo

Proizvođači mlijeka iz različitih dijelova kontinentalne Hrvatske koji već šest dana prosvjeduju, okupili su se na misi u zagrebačkoj katedrali. Za danas ne planiraju prosvjedne akcije, a odlaskom u katedralu željeli su građanima Zagreba poručiti da prihvate njihov prosvjed jer se različitim akcijama samo bore za svoja prava.

Mljekari će i dalje prosvjedovati jer smatraju da ne postoji drugi način na koji bi upozorili da im snižena otkupna cijena mlijeka nije dovoljna za proizvodnju. Mlijeko se ovih dana i dijelilo i prolijevalo, a u podne će ga prosvjednici u Zagrebu, nakon molitve za spas u zagrebačkoj katedrali, dijeliti na Dolcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poljoprivrede danas je ponovilo poziv proizvođačima mlijeka da se povuku s cesta i, kako navode u priopćenju, ne čine daljnju štetu te da se vrate raspravama u Ministarstvu i mljekarama u skladu sa zaključcima prošlotjednog sastanka.

Na sastanku u Ministarstvu predstavnici proizvođača složili su se sa zaključcima, a nakon izlaska sa sastanka dio njih zastupa drugo mišljenje. Indikativan je i primjer predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore koji se složio na sastanku sa zaključcima Savjeta, dok se njegov predsjednik i direktor sada ne slažu sa svojim predstavnikom i to tri dana nakon sastanka, kaže se u priopćenju Ministarstva, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo podsjeća da su na sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka u Ministarstvu poljoprivrede 15. veljače bili predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, predstavnici udruga proizvođača i Saveza udruga proizvođača te da su doneseni zaključci, od kojih kao najvažnije Ministarstvo izdvaja:

''Udruge proizvođača mlijeka i mljekare kojima isporučuju mlijeko dogovorit će se o novom modelu otkupne cijene mlijeka i primjenjivat će dogovorenu cijenu za veljaču, rok dogovora je do kraja veljače. Mljekare će otkupiti sve proizvedeno mlijeko na farmama. Za idući Savjet proizvođači moraju definirati sve probleme s kojima su suočeni kako bi Ministarstvo sustavno pristupilo pronalaženju rješenja te pomoglo proizvođačima u poteškoćama''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo