OČAJ: / 'Rekao sam konobarima da počaste goste na račun kuće i zatvore. Jedan se rasplakao i zamolio, evo knedla mi je u grlu...'

Image
Foto: RTL/Screenshot

Iz Ceha ugostitelja kažu kako će bez ponovne pomoći države doći do velikog broja gašenja kafića i restorana

19.10.2020.
9:44
RTL/Screenshot
VOYO logo

Prošlo je tjedan dana od uvođenja novih epidemioloških mjera. Pad prometa u kafićima i restoranima sve je veći, a posjećenost ponegdje i do 80 posto manja. Ceh ugostitelja je svjestan da se mjere moraju poštivati zbog zdravlja svih, ali poručuju: "Ako se ovako nastavi mi nećemo preživjeti", javlja RTL.

Vlasnik i korona-redar u svom lokalu jedno jutro je umalo stavio ključ u bravu nakon 30 godina. "Konkretno sam im rekao da posluže sve goste i da ih počaste na račun kuće i da zatvore. Jedan konobar se rasplakao i zamolio me, evo knedla mi je u grlu dok pričam, da ostanemo 30 dana i da se prilagodimo svim mjerama", rekao je Franz Letica, ugostitelj iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čaša mu ovih dana nije do pola puna. Među onima je kojima je promet drastično pao. "Nema posla, nema prometa, lokal je prazan, otpustio sam dvoje ljudi u međuvremenu", izjavio je Letica.

Image
ŠOSTAR OBJAVIO: /

U Zagrebu 192 nova slučaja, ali realno ih je i više jer se vikendom manje testira

Image
ŠOSTAR OBJAVIO: /

U Zagrebu 192 nova slučaja, ali realno ih je i više jer se vikendom manje testira

Potpora Zagreba

Uz ugostitelje je stao prije dva dana gradonačelnik Milan Bandić. Grad nastavlja s potporama, smanjenjem plaćanja zakupnina, režija te ukidanjem plaćanja naknade za terase. "To će biti najmanje do kraja godine, ako ne daj Bog bude potrebno i dalje, čuvat ćemo naše ugostitelje i poduzetnike", rekao je Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto optimističnija slika na terasi i unutar splitskog restorana, ali na mjesečnoj razini daleko je to od lanjskih brojki. "Za rujan je negdje oko 80 posto bio pad, za listopad će biti sigurno više od 60 posto, a za studeni ne znam što bih vam rekao, sve ovisi kakvo će biti vrijeme, sve ovisi o tome", kazao je Domagoj Ćurković, voditelj restorana u Splitu.

Teška situacija

Iz Ceha ugostitelja kažu kako će bez ponovne pomoći države doći do velikog broja gašenja kafića i restorana. "Vrlo teško se može izdržati na ovaj način. Ako bude rastao broj pozitivnih, možemo očekivati zatvaranje, a bez pomoći države onda nisu dovoljne porezne mjere nego i bespovratna sredstva", rekao je Joso Smojić iz ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo zatvaranje ("lockdown") u ovim trenucima nije opcija. "Mi smo svjesni što zatvaranje gospodarstva znači. Za sada nemamo planove za bilo kakav novi lockdown, to nije na dnevnom redu", poručio je premijer Andrej Plenković.

Ugostitelji bi u utorak trebali imati sastanak s gradonačelnikom Bandićem o Adventu i epidemiološkim mjerama u kafićima u Zagrebu. Prema neslužbenim informacijama, do kraja tjedna bi moglo doći i do dogovora s ministarstvima gospodarstva i rada o traženom smanjenju PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo