Iz Dubrovnika /

Obuljen Koržinek o Kazimiru Bačiću i problemu s USKOK-om: 'To nije afera HRT-a, nego osobe s imenom i prezimenom'

Ministrica kulture je rekla povodom epidemioloških restrikcija za koncerte i predstave da joj nije jasno zašto lokalne vlasti neke stvari ograničavaju

10.7.2021.
20:18
VOYO logo

S Dubrovačkih ljetnih igara sa Straduna se u program javila Andrea Žarak. Kako će se kontrolirati ulazak i tko sve smije prisustvovati ceremoniji otvaranja ljetnih igara?

Uz socijalnu distancu sinoć je na tribinama bilo tek 300 gledatelja, večeras će ih biti oko 1200 s tim da svaki od njih treba sa sobom donijeti potvrdu ili bilo koji drugi važeći dokaz o preboljenju ili cijepljenju. Ovaj festival pandemija nije uspjela spriječiti ni prošle niti ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kulturi u pandemiji Andrea je razgovarala s gošćom, ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek

Jesu li Dubrovačke ljetne igre pokazale da unatoč epidemiološkim mjerama kultura može živjeti? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Dubrovačke ljetne igre i drugi festivali vi znate da je Hrvatska bila jedina europska zemlja koja je cijelo vrijeme inzistirala na tome da kultura bude otvorena, a sad, naravno, s mogućnošću cijepljenja imamo priliku da sve veći broj publike bude u gledalištima i to nam daje veliki optimizam.

Glazbenici se bune što se publika mora testirati prije koncerta ili predstave na svoj račun. Traže od Vlade da trošak testiranja preuzme na sebe. Hoće li Vlada to učiniti?

Ovdje se radi o odlukama lokalnih stožera. Što se tiče nacionalnog stožera jasna je preporuka da su kulturna događanja događanja malog rizika i da se omogući njihovo nesmetano odvijanje, bilo uz poštivanje epidemioloških mjera, bilo uz covid potvrde. Mi smo osigurali 54 milijuna kuna, prošli tjedan je raspisan javni poziv, za pomoć i ponovno pokretanje industrije događanja. Osigurali smo pet milijuna kuna HGU-u za projekt Svirati se mora. I ja apeliram na lokalne stožere, ako nisu donosili drugačije odluke, neka se drže preporuka nacionalnog stožera. Ne treba otkazivati kulturna događanja. Ako bude potrebno, u dogovoru s Ministarstvom kulture i lokalnim samoupravama možemo osigurati i dodatno testiranje.

Ipak bi se mogao iznaći nekakav pozitivan zaključak iz njihove želje da se ta odluka promijeni? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, ne. Vladina odluka je jasna. Mi smo je donijeli da se ništa ne ograničava. Ovdje se događaju, nažalost, meni pomalo neshvatljive odluke lokalnih vlasti i mi smo stalno u kontaktu sa svim strukovnim udrugama. Spomenula sam, ovih 54 milijuna kuna ide prema organizatorima da bi se industrija pokrenula, ali cilj je svih nas, umjetnika i publike, da se što prije procijepimo, jer onda više neće biti potrebno niti testiranje niti bilo kakva druga ograničenja. To je jedini put iz ove krize. 

Koga očekuje na čelu HRT-a i može li ministarstvo omogućiti da se takve afere više na nacionalnoj televiziji ne događaju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije afera nacionalne televizije, ovo je afera jedne osobe s imenom i prezimenom. Imenovanje ravnatelja i v.d. ravnatelja je u nadležnosti Sabora, dakle ne Vlade, a mislim da jasno treba odvojiti nezakonita postupanja pojedinaca na kojoj god funkciji od rada institucija. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo