OBROVČANI NE ŽELE POGON ZA RECIKLAŽU OTPADA IZ BRODOGRADILIŠTA: / 'Ovdje bura raznese kamion, a kamoli neće praškasti grit'

Image
Foto: PIXSELL

'Na području stare Glinice (Obrovac – Zaton Obrovački) sada se planira pogon za preradu otpada iz brodogradilišta.

7.3.2019.
7:40
PIXSELL
VOYO logo

Građani Obrovca i okolice pisali su premijeru Andreju Plenkoviću, ministru zaštite okoliša Tomislavu Ćoriću i predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović strahujući zbog moguće eko-bombe na njihovom području. U Zatonu Obrovačkom se, naime, planira izgradnja postrojenja za recikliranje otpadnoga grita, odnosno otpada iz brodogradilišta.

Nakon što se ndvno sastalo Stručno povjerenstvo za ocjenu Studije utjecaja na okoliš planiranog postrojenja, u sljedećih dvadesetak dana trebala bi biti donesena odluka o prihvaćanju ili neprihvaćanju iste, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATSKI GRAD KOJI DOSLOVNO NESTAJE: /

'Nema naroda i gotovo, stojim ja tu cijeli dan, ali za koga kad nema nikoga'

Image
HRVATSKI GRAD KOJI DOSLOVNO NESTAJE: /

'Nema naroda i gotovo, stojim ja tu cijeli dan, ali za koga kad nema nikoga'

Strahuju od dovoženja otpada iz inozemstva

"Na području stare Glinice (Obrovac – Zaton Obrovački) sada se planira pogon za preradu otpada iz brodogradilišta. Na mjestu gdje je turizam glavni prihod, uz OPG-ove, takva tvornica bi sve to uništila. Molim vas da pomognete nama, malim ljudima, borimo se zajedno protiv zagađenja. Stanimo jedni uz druge, jer bez vaše pomoći i pomoći Vlade RH, mi, mali ljudi, nemamo ništa. Molim vas, čujte nas", poručili su Obrovčani u pismu predsjednici Republike.

Gradonačelnik Obrovca Ante Župan potpisao je osam primjedbi na Studiju utjecaja na okoliš, ali i izrazio bojazan da se "najveći dio grita namjerava uvoziti iz stranih zemalja, pošto je proizvodnja iz naših brodogradilišta nedostatna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino logično objašnjenje je da će poduzetnik u tim zemljama biti plaćen da ukloni otpad! Druge računice nema. Ako je tako, onda neka ga uklanja i odvozi gdje god hoće, a ne na 300 metara zračne linije od grada Obrovca, na lokaciju gdje je najčešće orkanska bura", poručio je gradonačelnik Župan dodavši da će iskoristiti sve zakonske ovlasti da se to ne dogodi.

Image

03.10.2017., Obrovac - Napustena tvornica glinice. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Investitor: Nema mogućnosti od ekolokog incidenta

Primjedbe na Studiju stižu i iz općine Jasenice na čijem području bi pogon trebao biti izgrađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Studiji se navode podaci o buri koja puše 120 kilometara na sat, iako svi znamo da na tom predjelu bura puše i do 300 kilometara na sat! Takva bura "raznese kamion", a kamoli praškasti materijal kakav je grit", kaže pročelnik Upravno odjela općine Jasenice Leonardo Rončević.

On dodaje kako se u Studiji navodi da u proizvodnji nema otpadnih voda, da kamioni s gritom ulaze u unutrašnjost pogona i da se sve događa u zatvorenom prostoru. Ali, kaže, u praksi uvijek bude nešto drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postupak usvajanja Studije utjecaja na okoliš još nije gotov, a investitor na područje budućeg pogona dovozi velike količine otpadnoga grita i skladišti ga na otvorenom prostoru", napominje pročelnik Rončević.

Investitor Obrovčanima odgovara Studijom u kojoj stoji kako "nema mogućnosti od ekološkog incidenta jer ne dolazi do ispuštanja opasnih tvari u okoliš koje bi mogle izazvati ekološki incident".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

03.10.2017., Obrovac - Napustena tvornica glinice. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo