najljepša liturgijska knjiga / Obožavateljica glagoljice: Marijana Petir u Saboru 'isfurala' crnu haljinu s Vrbničkim misalom

Image

Saborska zastupnica već je ranije nosila odjeću s motivima glagoljice, a ovaj puta na sjednici je nosila crnu haljinu s misalom na glagoljici koji datira iz 1456. godine

28.4.2023.
15:36
VOYO logo

Saborska zastupnica Marijana Petir danas je došla na 16. sjednicu o izmjenama Zakona o sudskim pristojbama u zanimljivoj kombinaciji.

Naime, nosila je crnu haljinu s detaljima na glagoljici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o Vrbničkom misalu koji predstavlja jednu od najljepših hrvatskih glagoljskih liturgijskih knjiga koja datira iz 1456 .g. Napisao ga je arhiđakon Toma, vikar senjskog biskupa, po narudžbi vrbničke župne crkve.

Na manjoj slici je prikazan Ivan Krstitelj, a misal započinje riječima "Budi hvala gospodinu Bogu i svetoj Djevi Mariji i vsemu dvoru nebeskomu..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Riječ je o brendu Etno Mara koji Marijana voli dugi niz godina, a kako kažu, već ima nekoliko haljina s ornamentima i glagoljicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je da je Petir obožavateljica hrvatske glagoljice.

"Hrvatska je glagoljica staro hrvatsko pismo i važan dio našeg nacionalnog identiteta. Nosim je u srcu, ali i na svojoj košulji", napisala je ranije na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo