OBLJETNICA MASAKRA DJECE U SL. BRODU: /

Hrvatski branitelji napravili su jedan od najvećih podviga, ali osveta neprijatelja bila je brutalna

Image
Foto: Youtube / TheSBfilm

Hrvatski branitelji srušili su šest agresorskih zrakoplova u samo tri minute, no sutradan je uslijedila osveta.

3.5.2018.
16:38
Youtube / TheSBfilm
VOYO logo

"Obadva, obadva, oba su pala", slavni je usklik oduševljenja hrvatskog branitelja FilipaGaćine koji danas ima važno mjesto u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda. Jedna od najpoznatijih snimki iz Domovinskog rata nastala je u trenutku kada su hrvatski branitelji u bitki za Šibenik srušili dva neprijateljska zrakoplova, a izazvala je oduševljenje i euforiju.

I dok gotovo svi znaju za podvig šibenskih junaka, za pothvat protuzračne obrane Slavonskog Broda gotovo da ne znaju ni sami Brođani. Naime, 2. svibnja 1992. iznad Slavonskog Broda srušeno je šest neprijateljskih MiG-ova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cilju rušenja mosta između Slavonskog i Bosanskog Broda JNA je pokrenula najveću zračnu operaciju koju su ikada imali, piše 035portal. JNA je napade izvela u dva navrata, a onaj drugi će zapovjednici ratnog zrakoplovstva zauvijek pamtiti. Misleći kako je most slabo branjen agresori su u napad krenuli u niskom letu, no prevarili su se pa su hrvatski vojnici u samo tri minute uspjeli srušiti čak šest agresorskih borbenih aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, sutradan je uslijedila osveta bolje opremljenog i ovoga puta opreznijeg agresora, a u strašnom bombardiranju Broda je poginulo i petero djece. S obzirom na to da je danas obljetnica tog masakra, u Slavonskom Brodu je održana komemoracija i polaganje vijenaca u čast žrtava.

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ivica Galovic/PIXSELL

Kako se ovaj događaj ne bi prepustio zaboravu pobrinuli su se dečki iz SB Filma koji su snimili dokumentarac "Most", koji su Brođani mogli pogledati na Festivalu novih koji je održan 2013. godine u brodskoj Tvrđavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo