nepravomoćna presuda / Objavljena presuda za najveću aferu u obavještajnom sustavu: vojni agenti krivi, izvukli 5 milijuna kuna iz proračuna

Optužnica ih je teretila da su iz proračunskih sredstava Agencije za posebne namjene otuđili najmanje pet milijuna kuna, a za koji iznos je oštećen proračun Republike Hrvatske

24.1.2018.
9:10
VOYO logo

Danas su na zagrebačkom Županijskom sudu proglašeni krivima za otuđenje najmanje pet milijuna kuna iz proračuna VSOA-e. Sudski je to epilog jedne od najvećih domaćih afera u sigurnosno-obavještajnom sustavu.

Na zagrebačkom Županijskom sudu krivim su proglašeni bivši ravnatelj Vojno sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) Darko Grdić, njegov zamjenik Ognjen Preost i još trojica djelatnika koje se tereti da su od 2009. do 2012. godine otuđili najmanje pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima, javlja Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je ustvrdio DORH, optužnica ih je teretila da su iz proračunskih sredstava Agencije za posebne namjene otuđili najmanje pet milijuna kuna, a za koji iznos je oštećen proračun Republike Hrvatske. U namjeri prikrivanja protuzakonitog prisvajanja novca i izbjegavanja kaznenopravne odgovornosti, dvojica okrivljenika su naložili uništavanje službene dokumentacije.

Uz Grdića i Preosta, optuženi su i tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković, djelatnik kabineta Denis Lukinić te načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Tibor Mijo Kuljanić. Fond za posebne namjene VSOA-e koristi se za plaćanje troškova u istragama, susreta s doušnicima ili nagrada, a petorka je, prema optužnici, novac isplaćivala sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje je, zbog zaštite nacionalne sigurnosti, bilo zatvoreno za javnost, a od svjedoka na Županijski sud bili su pozvani bivši predsjednik Ivo Josipović i njegov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Saša Perković, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo