Objavio golišave fotke curice, policija bespomoćna

Zbog učestalih prijetnji i uvreda, 13-godišnjakinja je dugo živjela u strahu nakon što je netko na Facebooku kreirao njezin lažni profil, na kojem su njezine fotografije samo u donjem rublju.

19.4.2011.
16:35
VOYO logo

Ubrzo su se formirale i Facebook grupe preko kojih su djevojčici prijetili i vrijeđali je. Događalo se nasilje prema maloljetnoj osobi, no unatoč jasnim dokazima, policiji je zbog loše i nedostatne zakonske regulative dugo trebalo da makne uvredljive fotografije.

Sreća u nesreći je što je počinitelj dijete, koje je brzo sve priznalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U velikom broju slučajeva počinitelji su upravo druga djeca, koja poznaju svoju 'žrtvu'. Problem je što djeca nisu svjesna težine nedjela koje su napravili. Smatraju ga šalom, ne shvaćajući kako to snažno psihički utječe na žrtvu", objasnili su Jutarnjem listuu uredu dječje pravobraniteljice Mile Jelavić.

Obitelj jedne 12-godišnjakinje proživljavala je dugotrajnu agoniju kada su shvatili da im policija, zbog loših i manjkavih zakona, ne može pomoći u zaštiti kćeri. Majci su u policiji rekli da joj ne mogu pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok na internetu nema pornografije, nemamo osnove za postupak", poručili u policiji.

Ovo je samo jedan od slučajeva internetskog nasilja od ukupno njih 60-ak koji su prijavljeni tijekom 2010. Završili su u ovom uredu jer policija u ovakvim situacijama nema osnove za postupak!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedodirljivi serveri

Pravobraniteljicu Jelavić šokiralo je objašnjenje policije za nerješavanje takvih slučajeva.

"Većina društvenih mreža, poput Facebooka, Flickra, MySpacea i drugih, u vlasništvu je trgovačkih društava sa sjedištem izvan Hrvatske, uglavnom u SAD-u i Nizozemskoj. To bitno usporava ili u potpunosti otežava otkrivanje počinitelja", odgovorili su u policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nedodirljivi serveri društvenih mreža nisu jedina zapreka u zaštiti djece, prouzročenih lošim i nedorečenim propisima. Jelavić upozorava da u Hrvatskoj još nije regulirana ovlast policije ni Državnog odvjetništva u odnosu na uklanjanje nasilnih i uvredljivih sadržaja s interneta, tako da su oni i nakon utvrđivanja kaznenog djela dulje vrijeme dostupni na internetu.

Vezani članci:

arti-201003080311006 arti-201003130216006 arti-201003170226006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo