Bolesno zdravstvo /

Dijete poznate glumice na logopeda mora čekati godinu i pol! Oglasio se Beroš: 'Pokrenuo sam službe'

Izračunala je da će njeno dvoipolgodišnje dijete od prvog naručivanja na pregled kod logopeda do prvog termina terapije čekati više od godinu i pol dana

14.4.2021.
20:54
VOYO logo

Znamo da liste čekanja i bolesno zdravstvo nisu posljedice pandemije jer se građani s dugim čekanjima susreću desetljećima.

To je i dalje slučaj, a objava na društvenim mrežama glumice Marijane Mikulić ponovno je potaknula propitivanje sporosti zdravstvenog sustava. Izračunala je da će njeno dvoipolgodišnje dijete od prvog naručivanja na pregled kod logopeda do prvog termina terapije čekati više od godinu i pol dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijana Mikulić majka je trojice dječaka. Čim je kod najmlađeg sina primijetila određena odstupanja u ponašanju, odmah se javila liječniku.

''Ja sam već kako sam primijetila taj nedostatak kontakta očima, i neke druge stvari, nezainteresiranost i sa mnom i s drugima, onda sam tražila od doktora uputnicu da na vrijeme krenem jer sam znala da se sve te stvari dugo čekaju'', kazala je Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jesen su dobili prvi termin kod logopeda koji ga je potom uputio na kompletnu obradu koja je trajala 6 mjeseci, nakon čega su dobili uputu da Jakov mora na terapiju.

Image
Bit će sve gore /

Goluža u Direktu: 'Bolnice nemaju osjećaj da troše tuđi novac. Zato su tako komotni. Korona je zamaskirala probleme u zdravstvu'

Image
Bit će sve gore /

Goluža u Direktu: 'Bolnice nemaju osjećaj da troše tuđi novac. Zato su tako komotni. Korona je zamaskirala probleme u zdravstvu'

''Kad sam nazvala rekli su mi da se termin za terapiju čeka 6-9 mjeseci. Rekoh pa, kad smo se uključili rekli ste nam znači od početka do kraja obrade proći će 6 mjeseci, ja sam se odmah pitala pa kada će onda biti uključen u terapiju, rekli ste mi s terminom kod logopeda. Apsolutno ništa ne mislim loše, o logopedima, o ustanovama koje se bave psihološko-razvojnom procijenom djece, razvojem govora sluha i slično. Imala sam potrebu ukazati na tromiji sustav'', rekla je Mikulić.

Jer rana intervencija kod djece s poteškoćama je bitna i brojni se roditelji boje čekanja. Jakov je u međuvremenu krenuo na privatnu terapiju na koju dobro reagira. No postavlja se pitanje što s djecom koja imaju teže dijagnoze, a čiji si roditelji privatno liječenje ne mogu priuštiti.

''Sami centar za ranu intervenciju i podršku zajednici koji je otvoren 2015. godine u Poliklinici SUVAG je od tada pa do sada imao preko 100% porast broja korisnika'', objasnila je ravnateljica Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, Katarina Pavičić Dokoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poliklinika SUVAG prošle je godine imala oko četiri i pol tisuće pacijenata - od onih najranije životne dobi, pa do starijih pacijenata s različitim poremećajima.

''Mi smo svjesni toga da u ljudstvu nama nedostaje kapaciteta kako bi mogli pokriti sve potrebe koje se javljaju s jedne strane, a s druge strane bih htjela naglasiti i roditeljima koji su zabrinuti i čiju zabrinutost razumijemo...dijete koje se kod nas nalazi na listi je praćeno na toj listi i uvijek se vrlo pažljivo promatra i gleda kad je taj momenat uključivanja samog djeteta u terapiju'', rekla je Pavičić Dokoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako lista za čekanje za djecu ne bi ni bilo - jasno je da je potrebno više centara i stručnjaka. U Domu zdravlja Žitnjak planira se otvoriti novi centar za ranu intervenciju. 

Reagirao i Beroš

Za ovaj slučaj čuo je i ministar zdravstva Vili Beroš.

"To pitanje sam uputio na nekoliko zdravstvenih ustanova koje se bave tom problematikom. Od njih očekujem odgovor. Isto tako, pokrenuo sam određene službe u Ministarstvu nakon što sam dobio i sam informaciju o navedenom slučaju. Rekli su mi da je postojao nekakvi plan o ranoj intervenciji, ali on nije zaživio. Učinit ću sve da isti zaživi i da odgovorimo i na te izazove", rekao je Beroš. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo