'Bilo je dramatično' /

Obiteljska prijateljica djevojčice koja je otišla u Njemačku: 'Bilo je dramatično. Javila mi se mama...'

10-ogodišnja djevojčica koja ima rak kostiju, a čija se majka protivi kemoterapiji, otputovala je na liječnje u München i to zahvaljujući donacijama

6.11.2018.
10:00
VOYO logo

Situacija je bila dramatična. I bez majčina pristanka, bolnica se pozvala na zakon o zaštiti prava pacijenata i liječila djevojčicu. No, majka je pomoć odlučila potražiti u inozemstvu. 

"Javila mi se mama od djevojčica. Stigle su. Put je bio dug i čekaju da se smjeste u svoju sobu. S obzirom na to da se majka djevojčice protivila kemoterapiji, u Klaićevoj bolnici je bilo dramatično. Liječnici nisu odustajali i djevojčica je ipak primala kemoterapiju“, rekla je za RTL Danas Marija Šapina Gale, obiteljska prijateljica. 

"Njezino stanje je dobro da bi mogla podnijeti put. Prošli utorak je djevojčica puštena kući nakon što je primila šest ciklusa kemoterapije. Roditelji su inzistirali da operativni ztahtjevi budu izvan Hrvatske", rekao je Goran Roić, ravnatelj Kinike za dječje bolesti u Zagrebu. 

Liječnici nisu dali zeleno svjetlo za liječenje vani i na teret države pa su se putem društvenih mreža skupljale donacije. U javnosti se postavilo pitanje transparentosti trošenja prikupljenog novca, no upravo je od tog novca na kraju plaćen put. 

U HZZO-u kažu da nisu zaprimili zahtjev za upućivanje na liječenje u inozemstvo za djevojčicu. Jer su u Klaićevoj smatrali da odgovarajuću brigu može dobiti i u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da neće dobiti neki nadstnard o čemu smo mi obavijestili i centar za socijalnu skrb i pravobraniteljicu," ističe ravnatelj Roić. 

No majku je bilo teško u to uvjeriti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Njezina mama je htjela čuti četvrto i peto mišljenje, čekamo operaciju“, kazala je Marija Šapina Gale

Djevojčicu za dva dana u Münchenu čeka operacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo