siromaštvo u hrvatskoj / Obitelj kod Križevaca preživljava sa svega 350 kuna: 'U Centru za socijalnu skrb kažu da nam je to dovoljno'

Obitelj Rusan iz jednog sela pokraj Križevaca, prije nekoliko je godina ostala bez pola socijalne pomoći. Otada, kažu obijaju vrata državnih ustanova, no nitko im nije znao reći zašto su izgubili pravo na pomoć. Kako preživljaju sa svega 350 kuna na mjesec

19.2.2016.
19:06
VOYO logo

U kući od blata, u Pavlovcu Ravenskom Marija i Stjepan preživljavaju s 350 kuna socijalne pomoći, teško im je, ali kažu, ne mogu se ni žaliti jer za to - nemaju novca.

"Vi sad izračunajte s naših 350 kuna, 40 dam za autobus, a gdje mi je kruh", pita se Stjepan Rusan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izračunali su da svaki dan mogu potrošiti 11 kuna. Tvrde da im u Centru za socijalnu skrb kažu kako je to dovoljno.

"Ne znam razlog. Bio sam i na općini, nemam pravo ni na struju više, nemam pravo na ništa, nemam nikakva prava. Dobivao sam prije 900 kuna za ogrjev, ali to su mi prije dvije godine isto ukinuli", žali se Stjepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu socijalne skrbi nam odgovaraju da je za Rusanove nadležan križevački centar socijalne skrbi, a ondje danas nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje zašto je socijalna pomoć Rusanovima s 800 kuna smanjena na 350 kuna na mjesec. 

"Mjesečno me ispada pet kruha. 5 puta osam je 40 jel tako, a dalje si kupim mast, ulje, za tjesteninu i drugo ništa ne mogu", tvrdi Stjepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako žive posljednjih osam godina.

"Odjeću operemo na ruke i to vam je to. Još z sad mi ne treba nitko pomagati, mogu si sama skuhati", kaže Marija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su bili mlađi, prehranjivale su ih dvije krave i komadić vrta, Stjepan je povremeno radio u građevini, no sada su oboje bolesni i stariji od 60 godina, a loša gospodarska situacija u državi ne daje im pravo polagati nade u bolje sutra. 

Danas uz vrt imaju nekoliko koka, koje su im, usput, i jedino društvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na obećanje da ćemo provjeriti što se može napraviti, Stjepan kaže, čekat ćemo -  mi smo izdržljivi, problem je samo što naša kuća od 120 godina više nije.

Pošto su brojni čitatelji nakon našeg priloga izrazili želju pomoći ovoj obitelji, ostavljamo vam adrsu obitelji Rusan: Pavlovec Ravenski 12, 48260 Pavlovec Ravenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo