sve službe spremne / Obine kiše podigle vodostaje, na snazi obrane od polave

Image

Trnutačno je vodostaje Kupa 716, a Korane 711 centimetara, codostaji i dalje rastu, ali sporije. Zatvorene su i neke ceste, varogasci imali nekoliko intervencija

18.1.2023.
14:22
VOYO logo

Zbog porasta vodostaja Tisovac na mjerodavnom vodomjeru Španjuša, Hrvatske vode donijele su rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Lika, dionica Tisovac, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Izvanredne mjere obrane od poplava uspostavljene su i za Mali sliv Lika, dionica Bogdanica, dionica Novčica i dionica Kosinjski Bakovac zbog porasta vodostaja rijeka te izlijevanja iz korita, s tendencijom daljnjeg porasta.

Kako donosi KaPortal, iako vodostaji karlovačkih rijeka, po procjeni Hrvatskih voda, danas ne bi trebali prijeći gornje granice redovnih mjera obrane od poplava, sve službe su spremne, potencijalno ugroženim karlovačkim naseljima i prije obilnih kiša dostavljene su vreće s pijeskom i folije, na skladištu je još 1500 vreća spremno za distribuciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključeno je to na današnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Grada Karlovca, koji je analizirao situaciju na terenu i porast vodostaja karlovačkih rijeka, uzrokovan obilnom kišom. 

Trnutačno je vodostaje Kupa 716, a Korane 711 centimetara. Vodostaji i dalje rastu, ali sporije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za promet je zatvorena cesta Cerovac Vukmanički 022 RI, Kobilić, Šišljavić i Karasi, uslijedit će i zatvaranje prometnice sv. Florijan, dok su znakovi za opasnost postavljeni na prometnicama u Ulici braće Gojak i Gornje Mekušje – Kamensko.

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

O eventualnim promjenama i otvaranju/zatvaranju prometnica, građani će biti na vrijeme informirani. Vatrogasci su intervenirali u trima dvorištima, u Turanjskom Poloju, zbog oborinske odvodnje s prometnica na kojima traju radovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

"To nisu bile „klasične“ intervencije zbog porasta vodostaja ili izlijevanja rijeka, ali vatrogasci pomažu u svim situacijama, a najvažnije je da nije bilo potrebe za intervencijama na  objektima i nadamo se da će tako biti i dalje.

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Zbog ovakvih situacija nismo s kritičnih lokacija uklanjali ono što je moglo ostati bez opasnosti od oštećenja pa je tako i zečji nasip uz šetnicu na Korani spreman. Hrvatske vode očekuje vodostaje do gornjih granica redovnih mjera obrane od poplava, ali spremni smo i za razinu više i što se tiče Korane i Kupe", rekla je dogradonačelnica Ivana Fočić, načelnica Stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo