PRIJETE POPLAVE / Obilna kiša, pljuskovi i grmljavina: U Rijeci je već palo više od 63 mm, proglašeno izvanredno stanje na Kupi, a dvije regije su najugroženije

Zbog olujnog vjetra u prekidu su brojne brodske, trajektne i katamaranske linije, izvijestio je u utorak Hrvatski autoklub (HAK)

31.10.2023.
8:39
VOYO logo

Preko naših krajeva premještaju se ciklona i prostrani frontalni poremećaj dalje na istok, no ispred njih će probleme, osobito na Jadranu stvarati jako i olujno jugo, javlja Danas.hr.

Image
UPALJEN METEOALARM /

Najavljena promjena vremena za vikend, a izdana su i upozorenja: Rovinj je poplavljen, u Rijeci prometnice pod vodom

Image
UPALJEN METEOALARM /

Najavljena promjena vremena za vikend, a izdana su i upozorenja: Rovinj je poplavljen, u Rijeci prometnice pod vodom

U utorak umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito, povremeno s kišom. Mjestimice će biti obilnije oborine te izraženijih pljuskova i grmljavine, osobito na Jadranu i krajevima uz njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom dijelu dana postupno smanjenje naoblake. Umjeren jugozapadni i južni vjetar, ponegdje i jak, od sredine dana u okretanju na sjeverozapadni, uz prolazno moguće olujne udare. Na Jadranu jako i olujno jugo i južni vjetar u okretanju na jugozapadnjak, poslijepodne i sjeverozapadnjak te prema kraju dana u slabljenju. Najviša dnevna temperatura većinom od 19 do 24 °C.

Državni hidrometeorološki zavod upalio je meteoalarm za područje cijele Hrvatske. Za većinu zemlje je izdano narančasto upozorenje koje označava opasno vrijeme. Možemo očekivati grmljavinsko nevrijeme uz jače pljuskove uz prolazno pojačan vjetar i veću količinu kiše u kratkom vremenskom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DHMZ

Oborina je lokalno obilnija u dijelovima Gorskog kotara i na sjevernom Jadranu, gdje ima i grmljavine. Na snazi je upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda na bujične i urbane poplave. Na poplavljivanje upozorava i sustav Meteoalarm, koji ističe gospićku i riječku regiju kao najugroženije.

Uslijed obilne kiše, ali i priljeva iz susjednih zemalja, rastu i vodostaji rijeka. Jutros je izdano izvanredno stanje na postaji Kupa-Hrvatsko gdje je jutros zabilježen vodostaj od 440 cm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obilnih pljuskova kao što je bilo najavljeno već ima na sjevernom Jadranu, u Rijeci je danas već palo više od 63 mm. I u nastavku dana treba računati na jake pljuskove, s njima obilnu kišu, ali ponegdje i prolazno vrlo jak vjetar te tuču", javlja DHMZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ostatku dana treba računati na lokalno obilniju oborinu, osobito u gorskoj Hrvatskoj i duž Jadrana, tek poslijepodne će oborina postupno slabjeti. Probleme u cestovnom i pomorskom prometu stvara olujni vjetar.

Stanje u prometu

Zbog olujnog vjetra u prekidu su brojne brodske, trajektne i katamaranske linije, izvijestio je u utorak Hrvatski- auto klub (HAK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog olujnog vjetra u prekidu su: trajektne linije Sućuraj-Drvenik, Ploče-Trpanj, Makarska-Sumartin. U prekidu su i katamaranske linije Brbinj-Božava-Zverinac-Sestrunj-Rivanj-Zadar, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Split-Stari Grad-Split, Milna-Rogač-Split, Dubrovnik-Šipan-Mljet. Također, brodske linije: Zadar-Preko, Vodice-Prvić Šepurine-Prvić Luka-Zlarin-Šibenik i Mali Lošinj-Unije-Susak.

Izmjene su u redu plovidbe na brodskoj liniji Vrgada-Pakoštane-Biograd koja ide bez pristajanja u luci Pakoštane, a prema plovidbenom redu za Biograd. Trajektna linija Porozina-Brestova ne prevozi autobuse i teretna vozila iznad 3 tone nosivosti, a katamaran na liniji Ist - Zapuntel - Brgulje - Molat - Zadar plovi bez pristajanja u lukama Brgulje i Molat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog olujnog vjetra na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom i motocikle (I. skupinu vozila),
na državnoj cesti DC1 Vaganac-Ondić i DC217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo zabrana je prometa za autobuse na kat, kamp prikolice i motocikle (I. skupinu vozila),
na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, rizičnim skupinama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp prikolice, hladnjače i furgoni s metalnim sanducima) preporuča se obilazak dionice državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar.

POGLEDAJTE VIDEO: Životinje u Zoološkom vrtu dobile bundeve: Neke oduševljenje, druge malo manje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog obilnije kiše ponegdje se na kolniku zadržala veća količina vode. Veća je opasnost od odrona na cestama u gorju i duž jadranske magistrale. Vozače iz HAK-a pozivaju da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila.

Ograničenja su i zbog vode na kolniku: na autocesti A7 u tunelu SV. KUZAM u smjeru Rupe vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h; na autocesti A6 u tunelu VRŠEK u smjeru Rijeke zbog vodene bujice na kolniku promet se vodi jednom prometnom trakom, brzina je ograničena na 60 km/h. Na autocesti A7 Rupa-Rijeka na čvoru Učka (Matulji) zatvoreni su izlazni krakovi iz smjera Rupe i Rijeke u smjeru Opatije i Pule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom blagdana Svih svetih očekuje se pojačan promet u zonama glavnih gradskih groblja i vozi se uz privremenu regulaciju prometa.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju (zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1):

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo