POSTOJI PRAVNA PRAZNINA / O posvajanjima djece iz Konga oglasio se Vrhovni sud: 'Nije bilo odbijajućih odluka'

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Pribavljeni su podaci od svih općinskih sudova u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2020., te je utvrđeno da je u tim postupcima postupalo 16 općinskih sudova. Sudovi su podnijete prijedlog prihvatili i nije bilo odbijajućih odluka, stoji u priopćenju Vrhovnog suda

24.1.2023.
14:47
Emica Elvedji/Pixsell
VOYO logo

Istraženo je postupanje općinskih sudova u vezi posvajanjem djece iz DR Konga, priopćio je Vrhovni sud Republike Hrvatske

"Zbog velikog interesa javnosti i upita nekoliko redakcija, izvješćujemo da je Predsjednik istražio postupke hrvatskih sudova u svezi s posvajanjem djece iz Demokratske Republike Kongo. Pribavljeni su podaci od svih općinskih sudova u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2020., te je utvrđeno da je u tim postupcima postupalo 16 općinskih sudova.Iz podataka proizlazi da su sudovi podnijete prijedlog prihvatili i da nije bilo odbijajućih odluka, osim što je u jednom slučaju prijedlog bio povučen, te je na temelju toga postupak priznanja obustavljen", poručili su iz Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSKLUZIVNO /

Hrvatski konzul iz Pretorije prvi put o slučaju Zambija! Otkrio što čeka Hrvate i gdje su djeca

Image
EKSKLUZIVNO /

Hrvatski konzul iz Pretorije prvi put o slučaju Zambija! Otkrio što čeka Hrvate i gdje su djeca

Naveli su da su sudovi koji su odlučivali o posvajanje djece iz DR Konga svoju nadležnost temeljili na čl. 52. Zakona o međunarodnom privatnom pravu, prema kojoj odredbi je svaki sud kojemu je podnijet prijedlog bio nadležan za odlučivanje s obzirom na to da predlagatelji imaju uobičajeno boravište u Republici Hrvatskoj odnosno imaju njezino državljanstvo.

"Iz obrazloženja predmeta proizlazi kako hrvatski sudovi nisu posumnjali u vjerodostojnost odluka sudova DR Kongo i vjerojatno zbog toga nisu provodili poseban postupak ispitivanja njihove vjerodostojnosti (legalizacija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak kojeg su provodili sudovi provodio se kao izvanparnični postupak priznanja strane sudske odluke, dakle prema općim pravilima o priznanju inozemnih sudskih odluka, kojim nije izrijekom propisano da bi u takvoj situaciji sud trebao primjenjivati odredbe Obiteljskog zakona.

Međutim, može se zaključiti da u ovom dijelu postoji određena pravna praznina i radi otklanjanja te pravne praznine, sve dok ne budu donijete odgovarajuće zakonske izmjene i dopune Vrhovni sud je 5. siječnja 2023. donio Preporuku kojom je preporučen način postupanja koji bi uzeo u obzir specifičnosti postupka posvojenja djeteta ", stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo