O, da ovrhe se i dalje provode noću, s bravarima

'Naravno da sam odmah platila, pa neće mi provaljivati u stan usred noći', kaže naša ćitateljica koja se osvjedočila da dani humanijeg Ovršnog zakona nisu došli s novom vlašću.

27.1.2012.
15:31
VOYO logo

Jedna čitateljica net.hr-a (podaci poznati redakciji) sledila se pred rješenjem koje je dobila od Općinskog suda. Ispostavilo se da s dolaskom Kukuriku koalicije na vlast, koja je puno govorila o Ovršnom zakonu i Zakonu o javnim ovršiteljima, nisu obustavljene zastrašujuće metode utjerivanja dugova po Ovršnom zakonu.

Odmah po preuzimanju vlasti dokinuli su zakon kojim su bili uvedeni javni ovršitelji, pa se stekao krivi dojam da je time okončana priča o prisilnim naplatama uz neugodne metode. Možda jesu ukinuli javne ovršitelje, ali od sudskih vas ništa spasiti neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Određuje se ponovno uredovanje u svrhu provođenja dozvoljenog rješenja, uz sudjelovanja djelatnika MUP-a, a po potrebi i bravara... Po potrebi ponovno uredovanje će se obaviti neradnim danom ili noću", navodi se u rješenju o ovrsi koje je dobila čitateljica.

Ovrha je pokrenuta od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kojemu je ostala dužna doprinose za dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Riječ je o 700 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nazvala sam Općinski sud i pitala je li to moguće budući da je nova Vlada uz veliku pompu najavila izmjene Ovršnog zakona i pretpostavila sam da to znači da se nikome neće provaljivati u kuće. Tamo su mi rekli da je to posve u skladu s aktualnim zakonima, a u HZZO-u gdje sam uplatila dug, vidjela sam za šalterom troje ljudi s istim problemom. Naravno da sam odmah platila, pa neće mi provaljivati u stan usred noći!", kazala nam je.

Naime, članak 42. Ovršnog zakona dopušta upadanje ovršiteljima u stanove noću, ukoliko za to "postoji opravdan razlog". Oni nisu javni ovršitelji koje je pokušala uvesti HDZ-ova vlada, nego su sudski ovršitelji sa svim ovlastima koje im daje zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miljenić: Neke ovrhe se moraju provoditi noću, ali to su ekstremni slučajevi

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić nam je kazao kako vlada nije intervenirala dublje u Ovršni zakon, no i da će se baviti njime idućih mjeseci. O slučaju nam je tek načelno kazao:

"Ovrhe noću se nikada neće moći u potpunosti isključiti, jer moramo polaziti od toga da se dugovi moraju platiti, a da neke ljude jednostavno ne možete naći kod kuće u radno vrijeme. Normalno da će se, teoretski, u takvim situacijama dužnici tražiti noću, ali treba se voditi i računa o pravima dužnika. Mjera se mora naći i zato se naplata noću mora svesti na ekstremne, rijetke i posebno opravdane slučajeve, kada se to ne može napraviti preko računa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo