NOVSKA POSTAJE CENTAR BOGATE INDUSTRIJE, ZA OVO SE DOISTA ISPLATI EDUCIRATI: / 'Sada ima smisla ostati ovdje'

Image
Foto: Screenshot: RTL

Novska postaje centar za razvoj videoigara, nude edukaciju, prostor za rad, kao i poticaje za programere igara

24.5.2019.
10:06
Screenshot: RTL
VOYO logo

Sisačko-moslavačka županija je možda najsiromašnija županija u Hrvatskoj s velikim demografskim problemima, no neovisno o tome u Sisku je osnovan Centar za svemir, a sada Novska postaje i centar za razvoj videoigara. Naime, u tom gradu je osnovan moderan poduzetnički inkubator u kojem se razvijaju videoigre koje osvajaju cijeli svijet, pišu Vijesti.hr. Nude edukaciju, prostor za rad i poticaje za game developere.

Sa 20 milijuna eura poticaja fondova Europske unije, razvojna je agencija sisačko-moslovačke županije preuredila staru zgradu kroz koju je prošlo više od stotinu polaznika. "Novska je sada centar industrije jer je pod jedan krov stavila i edukciju, a i taj element da netko može pokrenuti svoj vlastiti startup nakon edukacije", rekao je edukator SIMOR-a Zvonimir Mikšić. Za to dobiju i poticaj od 165 tisuća kuna, pa je industrija videoigara na iznenađenje mnogih postala raširena u Novskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Programeri se sele u Novsku

Mladi programer i dizajner videoigara, Filip Arčabić, koji je otvorio svoju tvrtku u Novskoj, ispričao je kako je u tom gradu odrastao i nije mogao nekoliko godina naći posao budući da nije bilo gotovo ničega osim nekoliko pilana i trgovina. "Onda je ovdje došao inkubator i sada ima smisla ostati u Novskoj".

"Znate da se u Hrvatskoj u ovom trenutku traži 300 developera, onda je jasna i potražnja za našim seminarom", govori Mario Čelan, direktor Regionalne razvojne agencije SIMOR-a. Zbog toga što Novska postaje središte industrije videoigara u Hrvatskoj, neki game developeri su se odlučili tamo i preseliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo