ČETVRTAK IM JE NOVI PETAK / U ovoj hrvatskoj firmi rade četiri dana u tjednu, a plaća im je ista: 'Zaposlenici su odmorniji, kreativniji i produktivniji'

Na Islandu su upravo završili eksperiment s radnim tjednom od četiri dana - i zaključili da su prednosti ogromne

1.9.2021.
14:05
VOYO logo

Za njih je četvrtak - novi petak. Jer rade samo 4 dana u tjednu. Time se može pohvaliti 9 zaposlenika marketinške tvrtke Jan De Jonga. Nakon što je izborio uvođenje viza za digitalne nomade, ovaj Nizozemac koji već 15 godina radi u Hrvatskoj - donosi još novosti na hrvatsko tržište, piše RTL.

Takva je praksa sve raširenija u svijetu, a na Islandu su upravo završili eksperiment s radnim tjednom od četiri dana - i zaključili da su prednosti ogromne. Radnici su manje pod stresom, i imaju više vremena za privatni život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Smanjujete stres i povećavate produktivnost'

"Bio sam inspiriran onime što su napravili na Islandu, njihovim eksperimentom. Dokazali su da ako radite četiri dana i manje sati, ne deset sati dnevno jer to nije ideja, da smanjujete stres i povećavate produktivnosti. Vijest smo objavili preko video poziva. Svi su bili uzbuđeni i jako sretni", rekao je Jan De Jong, direktor tvrtke.

Image
NAUČITE FRANCUSKI I PUT POD NOGE: /

Želite li imati najkraći radni tjedan, preselite u...

Image
NAUČITE FRANCUSKI I PUT POD NOGE: /

Želite li imati najkraći radni tjedan, preselite u...

Sretni jer će dobiti istu plaću kao da su radili pet dana. Jedan slobodan dan više - puno znači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Definitivno ću moći obaviti neke privatne obaveze, na primjer otići u banku. S obzirom da mi radimo od 9 do 5 i najčešće te neke stvari koje moraš obaviti jednostavno ne stigneš za vrijeme radnog vremena. Moj prvi slobodni dan je već u petak i već planiram neko druženje s prijateljima", rekao je radnik Alen Čorković.

Recept za sretnije radnike

Rad 4, a odmor 3 dana dobar je recept za sretnije radnike, misle i psiholozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi će imati više vremena i više mogućnosti za odmor. Bit će odmorniji, naspavaniji i produktivniji. Ako smo odmorniji onda smo i kreativniji i naći ćemo više zanimljivih rješenja i alternativa u određenim poslovima. Ali najvažnije veće je zadovoljstvo i bolja radna atmosfera", izjavila je psihologinja Sandra Župarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo