HAMED OSNOVAO STRANKU: / 'Imamo samo dva puta - odluka je na vama. Ideologija nam neće nahraniti djecu'

Image
Foto: Pixsell

'Dobro su došli svi kojima je jasno da nam ideologije neće nahraniti djecu i stvoriti društvo kakvo želimo', rekao je Bangoura.

5.2.2018.
7:51
Pixsell
VOYO logo

Hamed Bangoura, bivši voditelj, vlasnik modne agencije Middiken i dežurni društveni kritičar na društvenim mrežama, nakon što je javnosti prije par mjeseci bacio bubu u uho, konačno se odlučio politički aktivirati. Osnovao je stranku imena Alternativa 101, objavio je prije nekoliko dana na svojem Facebook profilu. Službeni početak rada stranke je danas.

'Imamo samo dva puta. Jedan je onaj koji gledamo 27 godina, a drugi onaj kojim možemo svi zajedno utjecati na bolju budućnost nas samih i prije svega SVE naše djece, u našoj domovini. Odluka je na vama. Mi smo pripremili sve što smo mogli do sada radeći ovako u tišini, od smjernica političkog programa do nekih konkretnih rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egzistencija naših građana (s naglaskom na ovršene, blokirane, umirovljenike), pravosuđe, gospodarske mjere, obrazovanje, kultura, a prije svega kultura dijaloga i međusobnog uvažavanja temelji su - ali samo dio djelovanja - Alternative 101, na kojima želimo graditi društvo jednakih prava i obveza za sve. Želimo se uhvatiti u koštac s ortačkim društvom koje smo, ruku na srce, sami stvorili svojim nedjelovanjem i zatvaranjem očiju pred rastućim problemima', napisao je Bangoura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi kako se ovdje radi o potpuno drugoj dimenziji političkog djelovanja.

' Ona koja uključuje, a ne isključuje svoje građane iz političkih i gospodarskih procesa, koja uvažava i uzima u razmatranje njihova razmišljanja te garantira za provedbu svega što će biti dogovoreno u zajedničkom radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro su došli svi kojima je jasno da nam ideologije neće nahraniti djecu i stvoriti društvo kakvo želimo, pod uvjetom da se u svom dosadašnjem radu nisu okoristili na štetu drugih građana. Svi koji su spremni svoje osobne i partikularne interese ostaviti iza sebe, a sve zbog dobrobiti svih građana i društva općenito', zaključio je Bangoura na Facebooku.

U intervjuu kojeg je dao Večernjem otkrio je kako smatra da trenutni politički vrh nije sposoban provesti reforme koje bi riješile osnovna egzistencijalna pitanja građana te im omogućila jednake šanse. Tvrdi kako je oko sebe 'sistematično okupljao stručnjake i entuzijaste spremne zaboraviti ideološki kontekst i postaviti temelje za društvo o čiji je cilj veće uključivanje građana u političke procese, kroz javne rasprave i transparentan rad, koje je socijalno osjetljivo i s ekonomski naprednim sustavom'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politika garancije

Svoju političku platformu naziva politikom garancije za demokraciju 21. stoljeća. Alternativa 21 ima simboliku broja koja, kaže Bangoura, ležii u činjenici da je za provedbu nužnih promjena kroz izmjene zakona i Ustava potrebna dvotrećinska većina ili 101 glas zastupnika u Saboru.

'Prema Ustavu Sabor može imati najmanje 100, a najviše 160 zastupnika. Alternativa 101 ima namjeru smanjiti broj zastupnika tako ih u parlamentu bude najviše 101 te je stoga potrebna promjena izbornog sustava', kaže Bangoura te poziva žene i mladi te samoostvarene ljude da svojim iskustvom pomognu Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Bangoura najavljuje povećanje standarda svih građana, naravno ukoliko osvoji vlast.

Reforme za povećanje standarda

'Cilj je političkim djelovanjem provesti reforme koje će rezultirati potrebnim stopama gospodarskog rasta, ali što je još važnije – povećanjem standarda svih građana. Povjerenje građana u državu i njezine institucije proveli bi kroz politiku garancije te uveli sustav participativne online demokracije kao nadogradnju predstavničkoj kroz veće sudjelovanje građana u donošenju ključnih odluka. Politika garancija vezala bi se uz broj glasova osvojen na izborima jer je i doseg promjena ograničen brojem mandata koje bi dobili', objasnio je te dodao kako je cilj Alternative 101 promijeniti izborni sustav u kojem bliski odnosi političara i kompanija počivaju na sustavu povlastica i državnih intervencija te netransparentnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prioritet je promjena sustava

'Ako politiku garancije ne možemo provesti, zagovaramo nove izbore. Ne nasjedajte na priče o skupim izborima. Oni nisu trošak, nego zalog stvaranja društva jednakih prava i obveza za sve građane. Uostalom, novac kojim se plate vrati se u gospodarstvo potrošnjom', kaže Bangoura te dodaje kako je jedan od prioriteta promjena sustava kako više ne bi favorizirao velike stranke, a manje prisiljavao na koalicije.

Želi i vratiti povjerenje u nacionalnu valutu te uvesti niži PDV nakon dvije godine, a najavio je i hitno podizanje najniže mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Na početku mandata porezno bi rasteretili plaće podizanjem neoporezivog dijela na 5000 kuna, kako bi radnicima ostalo više novca za život i potrošnju. Mislimo da je moguće smanjiti PDV u druge dvije godine prvog mandata s 25 na 23 posto, a u slučaju dobivanja i drugog mandata na 20 posto', rekao je Bangoura za Večernji te najavio unapređenje javne uprave i mjere za jačanje malog i srednjeg poduzetništva.

'Želimo stvoriti uključivo i napredno društvo, temeljeno na pravednom sustavu nagrada i sankcija i ulaganju u ljudski kapital kao najveću vrijednost koju jedno društvo ima', zaključio je Bangoura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo