PROJEKT od 200 MILIJUNA KN / Novo lice splitskog Pazara: 'Nadomak Dioklecijanovoj palači, nadomak svim divotama koje ima ovaj grad, ovo je ruglo'

Iako se u rušenje trebalo već ovaj tjedan, čeka se odobrenje konzervatora

9.11.2021.
7:30
VOYO logo

Na splitskom Pazaru uvest će se red, ispraznit će se štandovi uz Dioklecijanovu palaču, možda čak i natkriti. Plan je to novog direktora Parkova i nasada za, uvijek živopisnu, tržnicu u samom centru grada. Rušenje je trebalo početi ovoga tjedna, ali još se čekaju konzervatori i bolji vremenski uvjeti.

Što o novom ruhu Pazara misle Splićani te i prodavači i kupci?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oronuli betonski štandovi splitskog pazara prvi će otići u povijest. Iako se u rušenje trebalo već ovaj tjedan, čeka se odobrenje konzervatora. Tada će početi prva faza kojom će se urediti južni dio tržnice.

“U cijeloj Hrvaskoj najgore je ovdje, njagori je naš pazar, a ja sam bila svugdje“, kazala je Ljubica Mihanović, prodavačica na tržnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Što i od koga kupujemo? /

Inspektori u velikoj akciji na tržnicama širom Hrvatske, evo što su dosad otkrili! Uskoro kreću i u kontrolu OPG-ova

Image
Što i od koga kupujemo? /

Inspektori u velikoj akciji na tržnicama širom Hrvatske, evo što su dosad otkrili! Uskoro kreću i u kontrolu OPG-ova

“Krajnje je vrijeme da se ovaj plato makne odavde i da se taj Pazar uredi, jer pazite ovo nadomak Dioklecijanovoj palači, nadomak svim divotama koje ima ovaj grad, ovo je ruglo“, izjavila je Ljubica Srhoj iz Splita. 

Najavljuje se i smanjivanje cijene najma upola, ali samo za štandove s voćem i povrćem koji su s obzirom na uvjete najskuplji na tržnici. 

”Izađe oko 3000 kuna, kako koga, ali jako skupo. Sad će smanijvati? To smo čuli, mi bi bili zadovoljni da ostane i isto, ali samo neka nam omoguće bolje uvjete za rad”, kazala nam je Darija Jadrić, prodavačica na tržnici. 

Početkom iduće godine štandovi s odjećom uz Dioklecijanovu palaču također će se ukloniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Što se tiče banaka sa tekstilom njih planiramo staviti na južnu stranu pazara i tu će biti jednak broj banaka kao u Hrvojevoj tako da će svi imati mjesta, jedino što će imati uvjet da dobiju na natječaju svoju poziciju“, izjavio je Siniša Gašparević, direktor Parkova i nasada. 

Upravo raspisivanje natječaja brine dugogodišnje zakupce, koje još nitko nije obavijestio o planovima.

“Ne bi trebalo da izgubimo, stvarno treba da se uredi, ovo je nikakvo. Ali ne bi trebalo da ljudi izvise. Da ostanu bez mista i da to ne bude kako triba“, kazala je Ljubica Rašić, vlasnica štanda na tržnici. 

Cjelokupni projekt uređenja trajat će nekoliko godina i odvijat će se u nekoliko faza. Modernizacija svih splitskih tržnica koštat će oko 200 milijuna kuna, a do novca se planira preko europskih fondova. Čini se da je novo ruho splitskog pazara ipak još daleko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo