Novinara Vjesnika tjerali da otkrije izvor informacija

Kolega Marin Dešković objavio je tekst o navodnoj povezanosti Božidara Kalmete s aferom Fimi-media.

28.2.2012.
15:17
VOYO logo

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Vjesniku oštro je danas osudio pritisak glavnog urednika Vjesnika u ostavci Brune Lopandića na kolegu novinara Marina Deškovića da otkrije izvor informacija za tekst o navodnoj umiješanosti bivšeg ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete u slučaj Fimi-media.

Kolega Dešković je 24. veljače u Vjesniku objavio tekst o Kalmetinu navodnom posredovanju između vlasnice marketinške agencije Fimi-medije i direktora javnih poduzeća pod ingerencijom tadašnjega Kalmetina ministarstva. Kako je Dešković ispričao za Danas.hr, Kalmetu je dva puta zvao kako bi dobio i drugu stranu za tekst temeljnog na iskazima nekoliko ljudi u istrazi u slučaju Fimi-media, no od bivšeg ministra nije dobio odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Par dana kasnije uslijedili pritisci

No, u ponedjeljak tijekom jutra uslijedio je Lopandićev telefonski poziv s nalogom da otkrije tko mu je dao te podatke, što je novinar, pozvavši se na Zakon o medijima, glatko odbio. "Pitao me jesam li to dobio iz DORH-a, USKOK-a ili druge strane u postupku. Rekao sam mu da mu to ne mogu reći, ali da je svaki podatak u tekstu točan", priča nam Dešković. Lopandić, međutim,nije tako lako odustao, za ovim je slijedilo još nekoliko poziva u kojima je inzistirao na odgovoru, no Dešković je to svaki put odbio učiniti. Na koncu dobiva poziv da dođe kod glavnog urednika na sastanak.

U urednikov ured dolazi s dvije predstavnice sindikata, no Lopandić je nastavio inzistirati na svojim pitanjima. "Ja sam mu tada počeo postavljati protupitanja, zašto to Vjesnik toliko zanima, da bi mi on odgovorio da je to "strateški interes Vjesnika'. Tada sam izgubio živce, lupio i stol i rekao mu da mi ne priča bajke", priča nam Dešković kojem je urednik zatim rekao da izađe iz ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politika je vršila pritisak na novinara

Postupak glavnog urednika Vjesnika u ostavci, HND Vjesnika tumači kao instrumentaliziran pokušaj nekih političkih skupina da naprave pritisak na Vjesnikova novinara te ga smatra nedopustivim kršenjem zakona i profesionalnih standarda.

Sam Dešković ističe pak kako je ovo prvi put da mu se ovako nešto dogodilo s Lopandićem, te naglašava kako izravnih prijetnji tijekom razgovora s urednikom nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo