Mlijeko neće poskupjeti za kupce

Dvije najveće mljekare – Dukat i Vindija – koje otkupljuju 70 posto hrvatske proizvodnje mlijeka, od ponedjeljka 1. listopada su svojim kooperantima povećali otkupne cijene za 15 lipa po litri.

1.10.2012.
8:17
VOYO logo

Na ovaj će način otkupljivači minimalno povisiti cijenu mlijeka koja je proteklih mjeseci dosegnula najnižu razinu u posljednjih nekoliko godina i zbog koje je mnogo proizvođača mlijeka pred bankrotom.

Iz Dukata su objasnili da povećanje otkupne cijene ne znači i povećanje cijene mlijeka za potrošače. "Ovo što se radi, to je otkupna cijena mlijeka i diže se zbog lošeg stanja u primarnom sektoru koje je stvarno loše, ali nažalost nema velikog prostora za prebacivati materijalne troškove na gotov proizvod. Potrošač to više ne može podnijeti", rekla je Elena Wolsperger, direktorica odnosa s javnošću u Dukatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, isporuka domaćeg mlijeka u posljednja tri mjeseca najmanja je u posljednjih pet godina, klanje krava povećano je prema prošloj godini za 15 posto, a broj proizvođača svake se godine smanjuje 11 posto.

Zbog alarmantnog stanja u toj djelatnosti, mljekarske udruge već mjesec dana traže razgovor s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom. Budući da iz Ministarstva nema odgovora, traže hitan sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem, od kojeg očekuju da država poduzme mjere kojima će zaštititi uništavanje domaće proizvodnje mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo