NOVE NAPETOSTI /

Novi test za Plenkovića: njegova Vlada preživjela je prijepore oko Istanbulske, ali hoće li kurikularnu reformu?

Odluka o imenovanju čelnog čovjeka za provođenje kurikularne reforme očekivala se još jučer

4.4.2018.
19:19
VOYO logo

Sukobi zbog takozvane Istanbulske konvencije još nisu ni završili, a pred premijerom Plenkovićem je nova moguća nestabilnost vladajuće koalicije. Ni nakon osam sati zasjedanja stručno povjerenstvo nije imenovalo članove ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme.

Razlog - protivljenje ministrice obrazovanja Blaženke Divjak prvom izboru premijera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matka Glunčića premijer Plenković želi na čelu ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme, ali i koalicijski partner HNS kaže odlučno ne.

"Ako osoba ne zadovoljava uvjete natječaja, ako ta osoba otvoreno govori protiv reforme, ako ta osoba lobira u školi da se ne jave u eksperimentalnu fazu, onda mi, HNS, ne možemo nikako prihvatiti takvu osobu", kaže Predrag Štromar iz HNS-a i potpredsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o imenovanju čelnog čovjeka za provođenje kurikularne reforme očekivala se jučer, no ni nakon osmosatne sjednica posebnog stručnog povjerenstva, ekspertna skupina nije određena.

"Ja razumijem vaš interes za tu temu, međutim, ja sam puno o toj temi govorila jučer i prethodnih dana”, priopćila nam je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Danas, pak,  o tome neće ni ministrica, ali ni Matko Glunčić koji nam je rekao kako su mu iz Vlade sugerirali da medijski ne istupa dok se čelnik ekspertne skupine ne imenuje. No, jučer je pokazao kako ga otvoreno protivljenje ministrice Divjak ne brine previše.

"Čujte, to je njezinn stav. Ona je jedna od članova posebnog stručnog povjerenstva i njen glas je jedan glas u posebnom stručnom povjerenstvu", isticao je Glunčić, inače državni tajnik u ministarstvu kojim upravlja Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, potrebno je naglasiti da je taj glas posebno težak ako za sobom vuće bezuvjetnu podršku najbrojnijeg koalicijskog partnera.

“Razgovarat ćemo”, kratko je dobacio Štromar kad smog a upitali hoće li zbog spomenutog konflikta napustiti Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovori s premijerom (o kojima priča Štromar op.a.) najčešće završe prihvaćanjem njegovog mišljenja, što su upoznali njegovi kolege iz HDZ-a, ili prekidom suradnje, o čemu svjedoče njegovi bivši partneri iz Mosta. 

Očekivano, Plenkovićev najbliži suradnik danas smiruje tenzije.

"To pitanje ne bi trebalo ni na koji način ugroziti funkcioniranje vladajuće većine u Saboru. Ono što je važno da se kroz međusobno uvažavanje, dijalog, raspravu pronađu najbolja moguća rješenja”, ističe Gordan Jandroković.

Hoće li premijer pristati na drugo "najbolje rješenje" i tako još više naljutiti drugog koalicijskog partnera, Hrast ili će HNS koji se već kompromitirao koalicijom s HDZ-om birati između rušenje Vlade i ostanak u foteljama, doznat ćemo kad se objavi ime voditelja ekspertne skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo