Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
što koji bolesnici smiju jesti /

Novi standardi prehrane u bolnicama: novost je mediteranska dijeta

U bolnice stižu novi jelovnici, kojih će se svi morati pridržavati. Ministarstvo zdravlja izradilo je novi Standard prehrane, koji detaljno navodi što koji bolesnici smiju jesti. Novost je mediteranska dijeta, a stručnjaci se nadaju da će kvalitetnija ishrana pridonijeti bržem oporavku bolesnika

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

U bolnice stižu novi jelovnici, kojih će se svi morati pridržavati. Ministarstvo zdravlja izradilo je novi Standard prehrane, koji detaljno navodi što koji bolesnici smiju jesti.

Radi se o ručku iz mediteranske dijete, koja po prvi puta stiže u sve hrvatske bolnice. Za njih je izrađen novi Standard prehrane bolesnika - uz 50 dijeta i kalorijske vrijednosti, novost je da Standard donosi i njihove karakteristike, kojih će se svi morati pridržavati.

"Što je jako bitno za one koji sastavljaju jelovnike imaju osnovne upute koliko porcija voća i povrća, koliki udio vlakana, koliko puta tjedno treba servirati ribu ili koliko je ograničenje crvenog mesa ili suhomesnatih proizvoda", rekla je Eva Pavić, voditeljica prehrane KBC-a Zagreb.

Tako je mediteranska dijeta namijenjena bolesnicima s hipertenzijom, koji na dan smiju unijeti od 1900 do 2 tisuće kalorija, a preporučuje se da im na meniju  riba bude dva do tri puta na tjedan, voće i povrće nekoliko puta na dan. Pacijenti bi trebali jesti i mahunarke više od 4 puta na tjedan, a u pripremi hrane za njih trebalo bi se koristiti maslinovo ulje.

"To je najbolje izbalansirana dijeta s visokim udjelom prehrambenih vlakana, ono što je bitno za prevenciju određenih bolesti", dodaje Pavić.

Uvedena je i dijeta za starije osobe, a detaljno su razrađene i dijete za dojenčad i djecu predškolskog uzrasta. 

"Kvalitetna terapija u ovom tipu koji nazivamo dijetnom terapijom pruža našem bolesniku sigurnost da dobro prođe kroz postupke dijagnostike, a kasnije liječenja koje može uključivati i kirurški zahvat", rekao je Željko Krznarić, specijalist gastroenterologije i hepatologije u KBC-u Zagreb.

Stručnjaci vjeruju da dijetoterapija pomaže u boljem oporavku pacijenta i smanjenju broja dana ležanja u bolnici, koje na godinu troše oko sto milijuna kuna na hranu. 

"Sada su izradili naše standarde koji će povećati kvalitetu ishrane", rekao je Dragan Korolija Marinić, pomoćnik ministra zdravlja.

Kvalitetniju i zdraviju hranu pacijenti će u svim bolnicama moći kušati već za nekoliko dana.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike