EVO JE OPET /

Novi slučaj afričke svinjske kuge. Ministar otkrio od kuda je stigla zaraza

Ministar poljoprivrede obratit će se novinarima u 17 sati

12.7.2024.
14:51
VOYO logo

U Gradištu kod Županje potvrđen je novi slučaj afričke svinjske kuge, potvrdili su iz Ministarstva poljoprivrede. Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro dao je izjavu za medije. "Ono što je bitno da se objekt nalazi u četvrtoj kategoriji, a riječ je o vanjskom uzgoju, blizu šume", kazao je Dabro. Zona nadziranja će obuhvatiti naselja Andrijaševci, Privlaka, naselje Otok, Bošnjaci...

Do ponedjeljka se na farmi nalazila 81 svinja, autohtone pasmine mangulica. Tamo gdje se pojavila svinjska kuga će se provesti eutanazija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontaktiran je Veterinarski institut. Zadnji slučja je bio 26. travnja kod divljih svinja i sada se sumnja da je sve uzrokovano od divljih svinja, objanio je Dabro, dodajući da će se napraviti detaljna analiza. Dodao je da se nadaju je ovo isključiv slučaj jer je blizu šume.

Mjere pomoći

ASK je kod domaćih svinja potvrđen 26. lipnja prošle godine, a prvi slučaj kod divljih svinja potvrđen je nešto kasnije, 5. srpnja. Zadnji slučaj afričke svinjske kuge zabilježen je 29. studenoga 2023. godine, a od onda nije bilo novih sumnji na pojavu te bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija je potom 15. prosinca donijela pozitivnu odluku za Hrvatsku, kojom je omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na gospodarstvima za vlastite potrebe, uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja u objektima, te nakon prethodno provedenih veterinarskih pregleda. Odluka je stupila na snagu 21. prosinca. Bolest je najviše pogodila Vukovarsko-srijemsku te dijelove Osječko-baranjski i Brodsko-posavsku županiju.

Ministarstvo poljoprivrede je netom po izbijanju bolesti donijelo rješenja o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja bolesti, a poduzelo je i druge potrebne mjere. Ovisno o razvoju epidemiološke situacije, određivale su se nove zone ograničenja i zaražena područja te ažurirala postojeća. U zonama ograničenja i zaraženom području provodile su se mjere koje su uključivale i eutanazije, odnosno usmrćivanje životinja.

Kako bi ublažila negativne gospodarske i socijalne učinke i financijski pomogla svinjogojcima za štetu koju trpe, vlada je u više navrata donosila mjere pomoći.

Dio poljoprivrednika, nezadovoljnih mjerama tijekom prošle jeseni i zime je prosvjedovao u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog sela, kojem se naknadno pridružio i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje. Najvažniji zahtjevi prosvjednika odnosili su se na zabranu eutanazije i omogućavanje prometa zdravih svinja te svinjokolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedi su imali i političku notu pri čemu je vlada optuživala prosvjednike da su instrumentalizirani od opozicije, no oni su tvrdili da im je glavna briga spas sela i domaće svinjogojske proizvodnje.

POGLEDAJTE VIDEO: Opasnosti virusa afričke svinjske kuge: 'U šunki može biti infektivan tjedan dana, u smrznutom mesu ostaje i godinama'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo