plaće u zagrebu /

Novi šef zagrebačke skupštine Klisović o zahtjevu za smanjenjem plaće

Zašto rad u skupštini ni za ostale zastupnike više neće biti tako unosan kao prije.

20.6.2021.
20:00
VOYO logo

Tek što je zagrebačka gradska skupština potvrđena, glavna tema postala je plaća njezina predsjednika Joška Klisovića. 21 tisuća kuna koja mu po zakonu pripada veća je od one zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića, a u rangu samog premijera Plenkovića. Klisović je već zatražio da mu se plaća smanji, a Andrijana Čičak Božić donosi zašto rad u skupštini ni za ostale zastupnike više neće biti tako unosan kao prije.

Da će potvrđivanje gradske skupštine zasjeniti njegova plaća i Klisovića je iznenadila. Zakonom je tako određena, no, kaže, čim je vidio da je veća od gradonačelničke zatražio je da se smanji.

"Mislim da je ovo mjera koja je potrebna u ovom trenutku i zbog, iako to nije velika ušteda da se razumijemo, i zbog slanja poruke da je stanje proračuna stvarno vrlo teško i da svatko sa svoje razine mora učiniti što može da ga dovedemo u red", rekao je Klisović. 

Image
nije loše /

Pogledajte koliku plaću će imati Joško Klisović. Veću od Tomaševića i tek nešto manju od Plenkovića

Image
nije loše /

Pogledajte koliku plaću će imati Joško Klisović. Veću od Tomaševića i tek nešto manju od Plenkovića



A kako se Tomašević rješava brojnih luksuznih automobila iz Bandićeve ere, i uvodi Opele, ni Klisović ne želi naslijediti službeni Passat.

"Automobil koji koristi predsjednik skupštine ne može biti luksuzniji od onog koji koristi gradonačelnik to ću tražiti da se uskladi. posebno jer nam ističe leasing za te automobile", poručio je Klisović. 
Teško je bilo pronaći Zagrepčanina koji smanjenje plaće nije pozdravio.

I potpredsjednici skupštine, svih četvero odlučilo je raditi volonterski.Tako potpredsjednik iz redova HDZ Mislav Herman primat će i dalje plaću iz bolnice kao ginekolog.

"Svi smo mi u predizbornoj kampanji zazivali politiku štednje, da sam ja kojim slučajem imao tu čast obavljati dužnost predsjednika gradske skupštine, ja bih zasigurno ju nastavio obavljati volonterski", rekao je Mislav Herman.

Iako su neki volonterski radili i u prošlom sazivu, naknade su dobivali za svaku sjednicu, i rad u odboru, pa je nekima u 4 godine mandata isplaćeno i više od 700 tisuća kuna. No zakon se promijenio, i zastupnici sada najviše mogu dobiti 1330 kuna na mjesec. To smatraju u Možemo neće narušiti uspješnost rada Skupštine.

"Ako je to način na koji ćemo eliminirati ljude kojima je to osnovna motivacija to nije loše", rekla je Ivana Kekin. 

Igor Peternel iz Domovinskog pokreta u potezima vladajućih vidi populizam: "Ja ne volim ta žongliranja ad hoc smanjivanja i povećavanja plaća, samo zato da bi se prikupili neki politički bodovi. Ukoliko netko ima potrebu odreći se djela plaće može donirati u humanitarne svrhe". 

Peternel upozorava, da uz s razlogom drastično skresane naknade u skupštini, nije došlo i do njhovog smanjenja u gradskim vijećima i mjesnim odborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti se troškovi sad analiziraju i donijet će se odluke, to je u ovom času u procesu", rekla je Kekin. Tek onda znat će se i koliko se dodatno može uštedjeti i na toj osnovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo