PROBLEMI ZA ŽALAC: / Radi li se o 'crnom leasingu? Ako kupe Mercedes kao što se najavljuje sve bi moglo biti opasno sumnjivo

Image
21.3.2019.
12:03
VOYO logo

Ako roditelji Gabrijele Žalac, koji navodno unajmljuju luksuzni Mercedes E klase koji je posljednjih mjeseci parkiran u dvorištu obiteljske kuće ministrice Žalac u Vinkovcima, po završetku najma dobiju automobil u svoje vlasništvo, moglo bi se raditi o nelegalnoj praksi leasinga na crno, piše Jutarnji list.

Pozivaju se na Zakon o leasingu u kojem stoji kako posao leasinga smiju obavljati samo ona društva koja za to imaju odobrenje Hanfe, dok se za one koji te usluge pružaju mimo propisa predviđene novčane kazne između 50.000 i 100.000 kuna. Tvrtka Josipa Stojanovića Jollyja Star Rent A Car ne nalazi se na Hanfinom popisu, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŽALAC SE HVALILA LUKSUZNIM MERCEDESOM? /

'Pokazivala je fotografije, mislio sam da je Mercedesom udarila djevojčicu'

Image
ŽALAC SE HVALILA LUKSUZNIM MERCEDESOM? /

'Pokazivala je fotografije, mislio sam da je Mercedesom udarila djevojčicu'

Upozorenja iz Hanfe

Hanfa je, naime, krajem veljače upozorila da su se na hrvatskom tržištu pojavili poslovni modeli dugoročnog najma vozila, koji su po svom sadržaju istovjetni usluzi leasinga, ali koje nude kompanije koje za to nemaju dozvolu.

Budući da je obavljanje poslova leasinga standardizirano Zakonom o leasingu, svi su segmenti poslovanja s klijentima vrlo precizno definirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se netko bavi poslovima leasinga, a nije podložan ispunjenju svih regulatornih zahtjeva, u znatno je povoljnijoj poziciji, od troškova poslovanja, kompleksnosti poslovanja, prava i odgovornosti prema svim stranama uključenim u posao leasinga te transparentnosti prema klijentima", analizira za Jutarnji Vladimir Kristijan, predsjednik Udruženja leasing društava Hrvatske gospodarske komore i član Uprave Erste & Steiermarkische S-Leasinga.

Društva za leasing 'kukaju' već godinama

Društva za leasing već se godinama žale da rent-a-car kuće ulaze u njihovu sferu poslovanja, a da ih nitko u poslovanju rigorozno ne kontrolira kako se to čini kod leasing društava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hanfi tvrde da rent-a-car kuća smije obavljati poslove dugoročnog najma, ali ne smije za klijenta nabavljati automobile koje im zatim iznajmljuju.

"Navedeni posao nije sporan ako prilikom obavljanja poslova dugoročnog najma rent-a-car kuće vozila imaju na svom lageru i po potrebi ih iznajmljuju (neovisno o tome imaju li nad vozilima vlasništvo ili su vozila vlasništvo leasing društva). Međutim, ako bi rent-a-car kuća stekla vlasništvo nad vozilom, a prethodno ga nabavila (kupila) temeljem zahtjeva najmoprimca i prema specifikaciji dobivenoj od najmoprimca te tom istom najmoprimcu odobrila korištenje uz naknadu, navedeno bi se smatralo poslom leasinga sukladno Zakonu o leasingu, za što rent-a-car kuće nemaju Hanfino odobrenje". stoji u njihovom odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo