Novi predmet učit će djecu razmišljati o politici

4.6.2012.
15:30
VOYO logo

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović kaže kako su mu uvođenje predmeta poput građanskog odgoja među najvažnijim potezima mandata.

"Cilj nam je nova škola u kojoj su učenici zbog života, a ne zbog ocjena. Uz građanski odgoj uvest ćemo i zdravstveni, te informatiku od prvog osnovne, jer cilj je modernog društva - slobodan čovjek", izjavio je ministar, prenosi Vjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici će morati slušati nastavu u ovom predmetu od prvog osnovne do kraja srednjoškolskog obrazovanja po 35 sati godišnje, a eksperimentalna provedba počinje na jesen.

Tek treba odabrati šest škola u kojima će se odvijati, a potpuna primjena građanskog odgoja u svim osnovnim i srednjim školama Hrvatske očekuje se tek za dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije planirano da ga se uvede kao zaseban predmet, već bi se od prvog do četvrtog razreda trebao predavati kao međupredmetni i izvannastavni sadržaj. Tek od petog osnovne postaje obvezan, a u sedmom i osmom učenici će moći izabrati da ga slušaju dodatnih 35 sati godišnje.

Ministar kaže da ga veseli što bi građanski odgoj trebao pridonijeti smanjenju korupcije i u borbi za stvaranje zdravijeg građanskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi su nezainteresirani za društvena zbivanja

U posljednjih 13 godina obučeno je oko 10 tisuća odgajatelja, učitelja i nastavnika, no potrebno ih je dodatno obučavati. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović podsjeća na istraživanja koja pokazuju da su mladi nezainteresirani za društvena zbivanja, a u građanskom odgoju vidi mogućnost za razvoj odgovornosti i aktivnog djelovanja u društvu.

Partner Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva u kreiranju kurikuluma je Mreža mladih Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo