NOVI UDAR NA PLENKOVIĆA: /

'Prinosim pažnji velikog dedramatizatora da u Bruxellesu predstavlja interese Hrvatske'

Image
Foto: Profimedia/Pixsell

Predsjednički kandidat ljevice zamjera premijeru njegov pristup pregovorima pri izboru čelnih ljudi tijela Europske unije

2.7.2019.
14:05
Profimedia/Pixsell
VOYO logo

Prepucavanje predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića se nastavlja. Nakon što je Milanović u ponedjeljak kritizirao Plenkovićeve poteze, kazavši kako ovaj u Bruxellesu zastupa interese Europske pučke stranke, a ne Hrvatske, premijer mu je poručio da bi mu bilo "bolje da šuti".

Milanović se sada ponovno oglasio na svom Facebooku o istoj temi. "Iako nam veliki dedramatizator brani govoriti, prinosim njegovoj pažnji da u Bruxellesu predstavlja hrvatske interese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo bi dobro da tijekom svih tih besanih noći, uz silnu brigu za pučane i svoje privatne poslove, pronađe malo vremena i za Hrvatsku. Ako nas se sjeti, sjeti, ako ne - nikome ništa. I dalje mu želim da se izbori za mjesto predsjednika Europske komisije. Pozdrav iz Hrvatske", poručio je Milanović parafraziravši legendarnu scenu iz filma Balkanski špijun.

Image
PLENKOVIĆ UZVRATIO MILANOVIĆU: /

'On je uništio naš ugled u najvažnijoj zemlji članici, bolje mu je da šuti'

Image
PLENKOVIĆ UZVRATIO MILANOVIĆU: /

'On je uništio naš ugled u najvažnijoj zemlji članici, bolje mu je da šuti'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bruxellesu traju pregovori oko novog vodstva europskih institucija, a spominje se i da bi hrvatski premijer mogao otići na neku od funkcija. Višegradska skupina (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) protivi se nominiranju nizozemskog socijalista Fransa Timmermansa na dužnost predsjednika Komisije.

Takvu ideju zagovaraju Angela Merkel i Francois Macron, a protiv nje je, prema svemu sudeći, i premijer Plenković koji i dalje podržava kandidata pučana Manfreda Webera od kojeg je, međutim, odustala i Merkel.

Nema dogovora oko kandidata

Čelnici EU-a nisu se uspjeli dogovoriti o kandidatu koji će biti na čelu Europske komisije nakon cjelonoćnih maratonskih pregovora u nedjelju koji su se nastavili u ponedjeljak ujutro. Nekoliko čelnika je izjavilo kako se nadaju da će na sastanku u utorak biti postignut dogovor.

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je kako je predložio da Plenković postane predsjednik Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, bugarski novinari koji su uzimali tu izjavu stekli su dojam da Borisovljev prijedlog na sastanku EPP-a nije bio izrečen s punom ozbiljnošću, piše Večernji list, nego da ukaže na apsurdnost činjenice da se lideri iz EPP-a koji sjede u Europskom vijeću (na summitu EU-a) ne mogu dogovoriti tko je njihov kandidat za šefa Komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković navodno predvodi pokret otpora svih ostalih lidera EPP-a protiv ideje kancelarke Merkel da pučani podrže socijalista Timmermansa. Tu ideju podržava i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je optužio dio EPP-a, bez da ih je imenovao, kazavši kako iza njihove akcije stoje "osobne ambicije i skriveni planovi".

Kako je na Twitteru objavio dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa Tomislav Krasnec, postoji mogućnost da je Macron mislio upravo na Plenkovića. "Svi stranci s kojima neslužbeno razgovaram misle da se jučerašnja Macronova izjava o osobnim ambicijama nekih u EPP-u odnosi na Plenkovića", tvitao je Krasnec.

Plenković se u ranijim kombinacijama spominjao i kao potencijalni novi šef Europskog vijeća, što je Krasnec upitao bugarskog premijera Borisova. "Može, važi", odgovorio je Borisov na pitanje ima li Plenković šanse za Europsko vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo