NOVI MAILOVI OTKRIVAJU TKO JE IZABRAO SAVJETNIKE ZA AGROKOR: / 'Grupa Borg, ponosan sam što jašem s vama!'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ekipa s hotmaila ministrice Dalić nastavila je putem maila raditi i nakon dolaska Ante Ramljaka te odabrala glavnog savjetnika za Agrokor, a pritom uredila i teren za sebe...

10.5.2018.
12:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Martina Dalić ustvrdila je kako je tvrtka Alix Partners za Vladu na lex Agrokoru radila pro bono, ali ne komentira što se događalo nakon 10. travnja kada je na čelo tvrtke zasjeo izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Pitanje o naplati posla s Vladom već dva dana izbjegava i premijer Plenković, no na temelju najnovije objavljenih mailova, Index tvrdi da je jasno i zašto.

Nakon Ramljakovog ulaska, pišu, svi kreatori lexa na savjetničke ugovore izvukli su desetke milijuna kuna. No, još uvijek se postavlja pitanje tko je za glavnog savjetnika odabrao Alix Partners na koje se poziva Dalić? Odgovor je, piše Index - njezini momci s hotmaila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dolaska Ramljaka 10. travnja na mailing listi skupine koja je radila na lex Agrokoru hotmail ministrice Dalić više se ne pojavljuje, no rad ekipe se nastavlja. Tako su ondje ostali Tomislav Matić iz Texo Managementa, Tonći Korunić i Matko Maravić iz InterCapitala te predstavnik tvrtke Altera Marko Delić.

Image
MOST ODGOVORIO DALIĆKI: /

'Svi dečki naše Margaret Thatcher završili su kao savjetnici s milijunskim nagradama'

Image
MOST ODGOVORIO DALIĆKI: /

'Svi dečki naše Margaret Thatcher završili su kao savjetnici s milijunskim nagradama'

'Grupa Borg, ponosan sam što jašem s vama!'

"Grupa Borg, sretan Vam Uskrs! Ponosan sam što jašem s vama!" napisao je Ramljak 16. travnja prošle godine. Naime, nakon što su Ivicu Todorića prozvali Borgom, od 10. travnja skupina je preuzela i njegovu oznaku. Tada su birali glavnog savjetnika i evaluirali pristigle ponude čime se dokazuje i kontinuitet rada pisanja lex Agrokora koji su kasnije preuzeli i upravljanje koncernom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik tvrtke Altera održao je i kratku prezentaciju pristiglih ponuda."Općenit je zaključak da tri ponude (McKinsey, Alix i E&Y) pokrivaju većinu traženog scopa kvalitetno, dok su dvije ponude (BCG i Roland Berger) jako fokusirane na operational improvements i malo 'tanke' što se tiče vođenja procesa restrukturiranja. Povrh toga, McKinsey je u dosta očitom konfliktu, tako da (po meni) ne dolaze u obzir, iako su ostavili jako dobar dojam na sastanku u četvrtak", napisao je Delić.

Na kraju je kao glavni savjetnik izabran Alix Partners, i to 25. travnja. Na dan kad su potpisali ugovor s Ramljakom, potpisani su i ugovori s Texo Managmentom, Altera Savjetovanjem, InterCapitalom, koji su bili pisci lex Agrokora te sudjelovali u evaluaciji pristiglih ponuda, te s Komunikacijskim uredom Colić, Laco i Partneri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podizvođači

Jedan od izvršnih direktora AlixPartnersa Alastair Beveridge kasnije je za Jutarnji izjavio kako su te tvrtke pomagale u najkritičnijem razdoblju te da je njima bila potrebna lokalna podrška. U istom intervjuu na pitanje kako to da su te tvrtke angažirali isti dan, kazao je: "Tek kad je Agrokor pristao na naše uvjete, bilo je moguće finalizirati ugovore s podizvođačima." Time Beveridge zapravo priznaje da je Ramljak u trenutku kad je birao savjetnika imao na stolu Alixovu ponudu koja je već uključivala njegovu dojučerašnju tvrtku.

I od svih ponuda odabrana je baš ona AlixPartnersa. Ramljak je odmah nakon toga nudio konzultantima s mailing liste ugovor s Texo Managementom. Ugovor otkriva kako su oni iz Texo Managmenta podizvođači Alix Partnersa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od ugovora ponuđen je Zadruzi za etično financiranje (ZEF), koja je također bila član posebne skupine koja je analizirala stanje u Agrokoru. Prvi čovjek ZFF-a Goran Jeras tvrdi kako su imali uobičajene konzultantske tarife. S obzirom na to, navodi Jeras, ukupna visina honorara koji su isplaćivani iz Agrokora i koji su doveli do Ramljakove ostavke iznenađuju.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo