NOVI DETALJI MULJAŽE TEŠKE 117 MILIJUNA KUNA: / Šefovi fonda za gospodarsku suradnju Todorića su spašavali državnim novcem

Image
Foto: PIXSELL

Ivicu i Ivana Todorića u ovom se slučaju tereti da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora, daju ukupno 117,

28.12.2017.
8:16
PIXSELL
VOYO logo

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo otvorilo je 18. prosinca novu istragu protiv većinskog vlasnika Agrokora Ivice Todorića, a odnosi se na zajmove koje je tijekom prošle godine investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru i koje tužiteljstvo smatra nezakonitima. Osim Ivice Todorića, istragom su obuhvaćeni i njegov sin IvanTodorić te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ružđak.

Vraćeni dug od 70 milijuna kuna vraćen pod sumnjivim okolnostima

Ivicu i Ivana Todorića u ovom se slučaju tereti da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora, daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma Agrokoru, iako su ta sredstva bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža, a iako je Agrokor veći dio tih sredstava, ukupno 70 milijuna kuna, naknadno i vratio, 47,5 milijuna kuna ostalo je nevraćeno, doznaje Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POKRENUTA NOVA ISTRAGA PROTIV IVICE TODORIĆA: /

Šefovi investicijskog fonda mimo zakona pozajmili Agrokoru 117 milijuna kuna?

Image
POKRENUTA NOVA ISTRAGA PROTIV IVICE TODORIĆA: /

Šefovi investicijskog fonda mimo zakona pozajmili Agrokoru 117 milijuna kuna?

Taj list piše kako su Marko Lesić i Krešimir Ružđak prije otprilike mjesec dana bili na tzv. prvom ispitivanju u tužiteljstvu. Obojica su u nazočnosti svojih odvjetnika samo kratko negirali počinjenje kaznenih djela te nisu željeli iznositi svoje obrane, dok Ivan Todorić tek treba biti ispitan. Njegov otac, kao što je poznato, i dalje je nedostupan istražiteljima te je pod ingerencijom suda u Londonu.

Osumnjičeni šefovi terete se i za krivotvorenje službenih isprava

Ulagači su u spomenutom fondu bili Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), Alianz ZB, PBZ Croatia osiguranje, Erste i Raiffeisen društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima te Croatia osiguranje, a kako se doznalo u istrazi, tijekom ljeta 2016. godine donesena je konačna odluka uprave Nexusa i Povjereničkog odbora, kako bi se putem posebno za tu svrhu osnovane tvrtke Nexus Ulaganja realiziralo ulaganje u Zagreb-Montažu. Međutim, umjesto u Zagreb-Montažu, osim iznosa od oko 6 milijuna kuna, šefovi Nexusa “uložili” su sredstva u Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od ulagača, pored HBOR-a i spomenutih fondova, bio je i Konzum d.d. Jutarnji navodi i da su svi uplatili svoje ulagačke udjele sredinom srpnja 2016., dok je jedino Konzum svoj ulog, nešto veći od 22,5 milijuna kuna, uplatio Nexusu 17. kolovoza, odnosno upravo na dan kada je Nexus isplatio Agrokoru prvu pozajmicu praktično u istom iznosu od 22,5 milijuna kuna. Nakon toga Nexus je od kolovoza do listopada prošle godine isplatio Agrokoru daljnje kratkoročne pozajmice u ukupnom iznosu od 95 milijuna kuna. Međutim, čak ni vraćenih 70 milijuna kuna nije, kako se čini, išlo u potpunosti zakonitim putem. Naime, jedan dio tih sredstava Agrokor je prethodno dobio iz drugog fonda pod kontrolom Nexus Private Equity Partneri, Nexusa FGS II, a ta su sredstva bila određena za drugu namjenu - ulaganje u Hotele Plat d.d.

Marko Lesić i Krešimir Ružđak dodatno se terete za kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave, jer sporne pozajmice Agrokoru nisu prikazali u kvartalnom izvješću o pojedinim ulaganjima za treći kvartal 2016. koje su dostavili ulagačima. Tako su, smatra tužiteljstvo, pokušali prikriti opisano protuzakonito postupanje, a obojica su bili upoznati i teškim financijskim stanjem u Agrokoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo