NOVI CRODEMOSKOP: / Živi zid ne prestaje rasti, sad su treća stranka u zemlji - evo tko bi pobijedio da se sada održe izbori

Image
Foto: PIXSELL

U prvom ovogodišnjem CRO Demoskopu najveći je udio neodlučnih birača, Živi zid nastavlja s rastom, dok HDZ, SDP i Most gube podršku.

7.1.2018.
10:45
PIXSELL
VOYO logo

Prvo ovogodišnje istraživanje javnog mnijenja o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je od 2. do 5. siječnja provela agencija Promocija plus, pokazuje da bi, kada bi izbori bili održani početkom siječnja (s Hrvatskom kao jednom izbornom jedinicom i uz izlaznost između 53 i 59 posto), HDZ bio relativni pobjednik izbora, prenosi N1.

Živi zid čvrsto zasjeo na treće mjesto

Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 29 posto (30,8 posto u prosincu, a 33,5 posto u listopadu). S druge strane, SDP u prvom ovogodišnjem istraživanju bilježi izbor od 20,6 posto, što je u odnosu na rezultate te stranke iz listopada slabiji rezultat za 1,5 postotnih bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na trećem je mjestu Živi zid s izborom od 11,4 posto (prema 11 posto iz prosinca, odnosno 6,6 posto iz listopada). Most je na četvrtom mjestu s izborom od 7 posto (prije mjesec dana 7,5 posto). HSS je peti s izbornom podrškom od 3,2 posto (prije mjesec dana 3,5 posto), dok je Stranka rada i solidarnost BM 365 na šestom mjestu s izborom od 2,3 posto (prema 2,1 posto iz prosinca).

Podršku iznad jedan posto bilježe četiri stranke: Neovisni za Hrvatsku (1,6 posto), HNS (1,4 posto), IDS i Pametno (obje po 1,2 posto). Pet je stranaka s izborom manjim od 1 posto: Glas (0,9 posto), HSU (0,9 posto), HSP AS (0,9 posto), HDSSB (0,7 posto) i HSLS (0,5 posto). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 2,6 posto. Zabilježen je i rast neodlučnih birača s prošlomjesečnih 11,9 posto na sadašnjih 14,6 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ANALIZA BIVŠEG IDEOLOGA MOSTA: /

'Ovako bi izgledao Sabor da su se umjesto dočeka 2018. dogodili izbori'

Image
ANALIZA BIVŠEG IDEOLOGA MOSTA: /

'Ovako bi izgledao Sabor da su se umjesto dočeka 2018. dogodili izbori'

Image

Peti mjesec zaredom najpopularniji političar je - Nitko

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara peti mjesec zaredom se nalazi "Nitko" (niti jedan političar) prema mišljenju 21,2 posto ispitanjika. Na drugom je mjestu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s podrškom od 18,4 posto, dok se premijer Andrej Plenković zadržao na trećem mjestu s 11,3 posto izbora. Četvrti je Ivan Pernar (5 posto), peti Davor Bernardić s 4,5 posto izbora (u prosincu je imao 2,7 posto), a slijede Anka Mrak Taritaš (4,3 posto), Božo Petrov (3,7 posto), Ivan Vilibor Sinčić (2,6 posto), Tonino Picula (2 posto), te Damir Krstičević i Zdravko Marić (po 1,9 posto).

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 20,7 posto (prije mjesec dana 21,5 posto). Drugo mjesto dijele "svi političari" kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 13,3 posto, na trećem je mjestu Bernardić (8,3 posto), a slijede Milorad Pupovac (6,7 posto), Zlatko Hasanbegović (6,6 posto), Ivan Pernar (4,8 posto)... Među desetero najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Tomislav Karamarko (3,6 posto), Kolinda Grabar-Kitarović (2,8 posto), Zoran Milanović (2,6 posto) i Ivan Vrdoljak (2,4 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vladu ne podržava čak 49 posto anketiranih

Smjer u kojem ide Hrvatska podupire 20,9 posto građanki/građana u odnosu na 18,3 posto iz prosinca, dok 67,3 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, što je manje u odnosu na 74 posto iz prosinca.

Podrška politici Vlade RH je 34,6 posto, za jedan postotak manje nego u prosincu. S druge strane, politiku Vlade ne podržava 49 posto anketiranih, što je za 0,8 posto manje nego u prosincu. Predsjednica Republike za svoj je rad dobila stabilnu trojku (3,18 ), a Hrvatski sabor u ovomjesečnom je istraživanju ponovno dobio slabu dvojku, odnosno 1,98.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izboru za najvažniju temu ili događaj mjeseca prednjači napetost sa Slovenijom oko arbitražne odluke (29,9 posto), događaji u vezi Agrokora (21,3 posto) te presuda BH šestorci i komemoracija za Slobodana Praljka (10,3 posto).

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo