NJEMAČKA CIJELU HRVATSKU STAVILA NA CRVENU LISTU; Danas imamo 2772 novozaraženih i 20 preminulih: / Na respiratoru 74 osobe

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježena su 2772 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15106.

30.10.2020.
7:17
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je danas zabilježeno 2772 nova slučaja
  • Danas je preminulo 20 oboljelih
  • 1027 pacijenata je na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 74
  • Premijer Plenković kaže da ulazimo u najtežu fazu borbe s epidemijom
  • Američki epidemiolog Antohny Fauci najavljuje prva cjepiva koncem godine

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

U Virovitičko-podravskoj županiji 46 novozaraženih

22:45 Na području Virovitičko-podravske županije je 46 novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je u petak navečer županijski Stožer Civilne zaštite. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 14 oboljelih od Covid infekcije, a u KBC Osijek iz Virovitičko-podravske županije, na respiratoru, troje. Na kućnom liječenju su 152 osobe. Od početka epidemije u županiji je zaraženo 685 osoba, a 14 ih je umrlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Težak tjedan diljem Europe, crni rekordi srušeni u 14 zemalja

21:44 Najmanje 14 europskih zemalja imalo je ovog tjedna rekordan broj hospitalizacija povezanih s novim koronavirusom, pokazuju službeni podatci koje je prikupila i analizirala agencija France Presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podatke o broju bolničkih postelja koje trenutačno zauzimaju pacijenti oboljeli od covida-19 objavilo je 35 od 52 europske zemlje i teritorija na kojima živi 470 milijuna stanovnika (55 posto stanovništva). Većina zemalja Europske unije objavljuje te podatke, osim Njemačke, Švedske, Grčke, Litve i Malte.

Među zemljama koje su ovih dana imale dosad najveći broj hospitalizacija jesu Poljska (14.631 pacijent), Češka (6604) i Belgija (5924).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza njih su Madžarska, Bugarska, Portugal, Austrija, Slovačka, Hrvatska, Slovenija, Albanija, Latvija, Island i Gibraltar, pokazuju najnoviji dostupni podatci.

U odnosu na broj stanovnika trenutačno su najpogođenije Češka koja ima 62 bolesnika na 100.000 stanovnika, Rumunjska (57), Belgija (51) i Poljska (39).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska (21.160), Španjolska (17.520), Ukrajina (16.332) i Italija (15.964) su u vrhu što se tiče ukupnog broja oboljelih od covida-19 primljenih u bolnicu.

Posvuda u Europi očekuje se porast broja hospitaliziranih pacijenata. U 35 promatranih zemalja trenutačno je više od 135.000 oboljelih od covida koji se liječe u bolnici, a prije tjedan dana bilo ih je manje od 100.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među zemljama s najmanje 200 popunjenih postelja najveći porast u odnosu na prošli tjedan imaju Srbija (+97 posto), Belgija (+81 posto), Austrija (+69 posto) i Italija (+65 posto)

Jedino Crna Gora ima pad (-16 posto), nakon vrhunca zabilježenog prije deset dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda Francuska još nije dosegnula razinu hospitalizacija iz travnja (32.131 pacijent na dan 14. travnja), broj pacijenata na bolničkom liječenju u toj zemlji naglo raste (+ 50 posto u tjedan dana, ukupno 21.160 na dan 29. listopada).

Agencija France Presse je prikupila i proučila podatke za ovih 35 zemalja i teritorija: Albanija, Andora, Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Danska, Estonija, Španjolska, Finska, Francuska, Gibraltar, Madžarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Luksemburg, Monako, Crna Gora, Norveška, Nizozemska, Poljska, Portugal, Sjeverna Makedonija, Češka, Rumunjska, Velika Britanija, San Marino, Srbija, Slovačka, Slovenija, Ukrajina i Vatikan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


'Testovi bi se trebalo koristiti češće od karantena'

19:50 Testovi na koronavirus u međunarodnom prometu bi se trebali koristiti češće od karanenta, rekao je u petak čelnik odbora za izvanredne situacije WHO-a Didier Houssin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mike Ryan, još jedan stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ranije je rekao da je putovanje danas „relativno sigurno“ i da je popraćeno „relativno malim“ rizicima.

Ryan je rekao i da je teško znanstveno djelovati na otkrivanju izvora virusa, prvo zabilježenog u Kini prošlog prosinca, u tako „politički opijenom“ okruženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Varaždinska bolnica zapošljava medicinske sestre i njegovatelje na 60 dana

18.45 - U Općoj bolnici Varaždin nastavlja se trend sve većeg broja hospitaliziranih pacijenata zbog Covida-19 i sve manjeg broja dostupnih djelatnika za rad, pa se hitno zapošljavaju medicinske sestre i njegovatelji na 60 dana, priopćili su u petak iz bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić ističe da imaju 74 pacijenta hospitalizirana zbog Covid-19 bolesti, s teškom kliničkom slikom.

„Šestero je u Jedinici intenzivnog liječenja, a ostali su na kisiku, s time da smo pet pacijenata premjestili na našu drugu lokaciju za liječenje COVID-19 pacijenata, u Klenovnik”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Kudelić također je izvijestio da su „iz stroja izbačena“ 122 djelatnika bolnice – 62 pozitivna na koronavirus i 60 u samoizolaciji – a oko polovice tog broja su medicinske sestre.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredni sastanak dalmatinskih županija, rade se planovi za rasterećenje KBC Split

17.50 - Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije u petak je organizirao sastanak s vodstvom svih domova zdravlja u županiji na kojem se raspravljalo o organiziranju zdravstvene službe u vrijeme epidemije kako bi se pomoglo KBC-u Split u slučaju potpune popunjenosti te bolnice.

Na sastanku je bila i Tatjana Šipalo Lilić ravnateljica Opće i veteranske bolnice Knin kako bi se razmotrile mogućnosti da se i u toj bolnici na području Šibensko-kninske županije u slučaju potrebe i daljnjeg pogoršanja epidemiološke situacije smjesti dio pacijenata za koje ne bi bilo mjesta u splitskom KBC-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni motiv sastanka je očuvanje bolničkog zdravstvenog sustava u KBC-u Split," rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić novinarima nakon sastanka. Podsjetio da je u splitski KBC gravitira oko milijun ljudi, od Zadra do Dubrovnika, a po njegovim riječima stanje u KBC-u još nije alarmantno i pod nadzorom je pošto je trenutno hospitalizirano 70 zaraženih osoba što je 50 posto kapaciteta za tu namjenu. "Moramo reagirati preventivno dva- tri koraka unaprijed i imati na umu i najgore scenarije," poručio je Brčić. Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović je spomenuo Opću veteransku bolnicu u Kninu koja bi u okviru svojih mogućnosti pomogla rasterećenju splitskog KBC-a. Odgovarajući na novinarska pitanja Luka Brčić je upozorio na nedostatak medicinskog kadra u splitskom KBC-u te će županija osigurati dodatna sredstva za angažiranje medicinskog osoblja

Meštrović je odgovarajući na novinarska pitanja ocijenio "vrlo ozbiljnom" trenutačnu epidemiološku situaciju te je ponovio mogućnost da se u slučaju potrebe splitska bolnica n Križinama prenamijeni u Covid bolnicu kao što je to bio slučaj u prvom valu epidemije. "To je uvijek opcija ako ne budemo mogli drukčije," rekao je. Dodao je kako se u tom slučaju splitska bolnica na Firulama "praktično svodi na liječenje životno ugroženih hitnih bolesnika i nekih drugih primjerice onkoloških bolesnika, a svi to želimo izbjeći."

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Novi dnevni rekord u Srbiji

17.00 - Srbiji je u posljednja 24 sata od koronavirusa umrlo pet osoba, a registrirano je 1.545 zaraženih, dosad ukupno 45.137, objavile su u petak srbijanske zdravstvene vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija je povećala broj testiranja, a od četvrtka u 15 sati do petka popodne među 11.004 analiziranih uzoraka potvrđeno je 1.545 pozitivnih, što je rekordan broj zaraženih na dnevnoj razini od početka epidemije.

U četvrtak je bilo testirano 9.457 uzoraka, a potvrđene su 1.384 zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U porastu je i broj pacijenata na bolničkom liječenju s jučerašnjih 1.012 na 1.048 u petak od kojih je na respiratoru 47.


Brčić o okupljanju Torcide: 'Stožer nema ovlasti za kažnjavanje'

16.39 - Načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić komentirao je u petak okupljanje članova Torcide u povodu 70. obljetnice njezina osnutka rekavši da taj stožer nema ovlasti za kažnjavanje sudionika skupa koji se nisu pridržavali epidemioloških mjera.

"Mi čak i za bezazlenije stvari, kao što je nošenje maski, nemamo mogućnost za sankcije. Cijelo ovo vrijeme mi smo uvijek govorili da je naše upozoravati, educirati, a kažnjavanje nije pridruženo županijskome, odnosno područnom Stožeru civilne zaštite", rekao je Brčić odgovarajući na pitanja novinara u vezi s okupljanjem Torcide mimo epidemioloških uputa.

Na upit znači li to da će to okupljanje velikog broja članova Torcide mimo epidemioloških mjera proći bez sankcija, Brčić je odgovorio kako on to ne može prejudicirati.

"To ne mogu prejudicirati, postoje inspektori civilne zaštite, komunalni redari, u krajnjem slučaju postoji policija u čiji rad se ja ne bih miješao jer su oni autonomni", rekao je Brčić.


U Krapinsko-zagorskoj 107 novih

16.10 - U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 107 novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

"U proteklih 20 sati (od 29. listopada u 19 sati) evidentirano je 107 osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus”, stoji u priopćenju Stožera.

Po 11 novooboljelih dolazi s područja grada Krapine i općine Tuhelj, osam iz općine Lobor, sedam iz općine Đurmanec, a po šest iz grada Zaboka i općine Marija Bistrica.

Po pet novozaraženih je iz općina Konjšćina, Krapinske Toplice i Veliko Trgovišće, četiri su iz općine Radoboj, a po tri iz gradova Donja Stubica i Zlatar te općina Bedekovčina, Hrašćina, Gornja Stubica, Hum na Sutli, Mače, Petrovsko i Stubičke Toplice. Po dva novooboljela imaju grad Pregrada i općine Jesenje, Sveti Križ Začretje te Zlatar Bistrica, a po jednog grad Oroslavje i općine Desinić i Mihovljan.


Bergamo pošteđen u drugom valu koronavirusa

15:55 - Bergamo, pokrajina na sjeveru Italije koja je ranije ove godine bila najpogođenijija pandemijom, u drugom valu koronavirusa pošteđena je velikih brojeva zaraženih. "U provinciji smo razvili rašireni imunitet“, rekao je Fabio Pezzoli, direktor bolnice Papa Giovanni XXIII. u Bergamu za novine La Repubblica. Područje Bergama je u četvrtak imalo 135 novih slučajeva u odnosu na 3200 tisuće koliko ih je bilo u susjednoj provinciji Milano, pokazuju službeni podaci regije Lombardije. "Ako to usporedimo s brojem stanovnika Milan ima osam puta više slučajeva od Bergama“, kazao je gradonačelnik Giorgio Gori za televiziju RAI. Gori smatra kako je razlog to što se velik dio stanovnika Bergama zarazio u veljači, ožujku i travnju i razvio antitijela. Testovi provedeni u okrugu Val Seriana na području Bergama pokazali su da je 42,3 posto stanovnika imalo koronavirus. "Virus se svakako teže širi u populaciji u kojoj toliko ljudi ima antitijela“ koja ih štite od nove zaraze barem nekoliko mjeseci, naglasio je Gori. "Ne možemo govoriti o imunitetu krda, naravno, no jasno je da virus nailazi na više prepreka na svom putu“, dodao je taj političar lijevog centra. Gori smatra kako su u drugom valu ljudi oprezniji zbog traumatičnog iskustva iz prvog vala u kojem je gotovo svaka obitelj u Bergamu izgubila člana obitelji ili prijatelja.


Amerikanci testirali i životinje na koronavirus

15:30 - Dok u SAD-u širi koronavirus, jedna je teksaška veterinarka potiho pratila širenje bolesti Covid-19, ali ne kod ljudi, već kod kućnih ljubimaca. Od lipnja, Sarah Hamer i njezin tim sa sveučilišta Texas A&M testirali su stotine životinja iz domaćinstava u kojima su se ljudi zarazili koronavirusom. Uzeli su briseve pasa i mačaka, ali testirali su i hrčke kućne ljubimce i zamorce tražeći znakove infekcije. Hamer, profesororica epidemiologije, otkrila je najmanje 19 slučajeva infekcije, javlja CNN.


Belgija, Švicarska, Austrija i Nizozemska se bore protiv drugog vala

15:18 - Drugi val covida-19 snažno je pogodio Europu, posebice Belgiju, sjedište EU-a i NATO-a, no pandemija se također razmahala i u Švicarskoj, Austriji i Nizozemskoj, javljaju u petak agencije. Belgija je sredinom listopada zabilježila dnevni prosjek od 15.316 zaraženih, priopćili su zdravstveni dužnosnici u petak, nekoliko sati od odluke vlade o novom zatvaranju zemlje. Belgija ima jednu od najvećih stopa smrtnosti od covida-19 u svijetu po glavi stanovnika, a sada, u drugom valu, ima jednu od najvećih stopa zaraze koronavurusom. "Trenutno ne vidimo nikakvu promjenu koja bi nam išla na ruku", kazao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Yves Van Laethem. U razdoblju od 20. do 26. listopada zabilježen je porast od 38 posto novih slučajeva u odnosu na prethodni tjedan. Od izbijanja pandemije u toj se zemlji virusom SARS-CoV-2 zarazilo 392.258 ljudi. Belgija ima 11 milijuna stanovnika. Nakon što je zatvorila barove, restorane, teretane i kulturne institucije, savezna vlada danas odlučuje o uvođenju "lockdowna".

Švicarske zdravstvene vlasti danas su objavile da se broj zaraženih povećao za 9207, a broj hospitaliziran za 279. Zdravstveni sustav Švicarske grčevito se bori s drugim valom covida-19, a sustav praćenje kontakata je pred raspadom. Ukupni broj zaraženih u Švicarskoj, sa susjednom kneževinom Luxembourg, popeo se na 154.251, a do sada je umrlo 2037 ljudi. Austrija je u petak prijavila 5627 novozaraženih u 24 sata, a kancelar Sebastian Kurz upozorava da će bolnice s oko 6000 novih slučajeva premašiti svoje kapacitete. Vlada bi u subotu trebala objaviti nove mjere za suzbijanje virusa. Nizozemska je u petak postavila neslavan rekord od preko 11.000 novih slučajeva u 24 sata. Prema Nacionalnom institutu za javno zdravstvo (RIVM), od covida-19 je u jednom danu oboljelo čak 11.119 ljudi. Nizozemska za sada važe hoće li uvoditi nove, strože mjere za usporavanje zaraze.


Miroslav Škoro se dobro osjeća, ima blage simptome

13:25 - Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stijepo Bartulica ocijenio je u petak da bi uvođenje lockdowna otežalo situaciju i da bi mnogi dodatno osiromašili, a mnogi već i sada napuštaju Hrvatsku. "U proljeće smo imali lockdown i premijer Andrej Plenković je tvrdio da je korona pobijeđena, ali se to nije dogodilo i morat ćemo se s time naučiti živjeti i nositi. Postoji sve više dokaza da je smrtnost bolesti vrlo niska i da ljudi umiru od drugih bolesti", rekao je Bartulica.

Dodao je i kako je veliko pitanje bi li tako stroge mjere izazvale veće štete od koristi te dodao kako su protiv takvih mjera. "U Hrvatskoj je stvorena psihoza, ljudi su u strahu, svaki dan slušamo iste vijesti i mislim da to treba sagledati u širem kontekstu, jer život mora ići dalje. Kada bi se ponovno uveo lockdown, to bi dovelo do još teže situacije u kojoj bi mnogi dodatno osiromašili, a mnogi već i sada napuštaju Hrvatsku", rekao je Bartulica, potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog mosta u Hrvatskom saboru.

Na pitanje jesu li Vladine mjere dovoljne, Bartulica je odgovorio kako ga najviše zabrinjava stanje u zdravstvenom sustavu za koji građani izdvajaju 27 milijardi kuna - i to bi trebalo biti dovoljno, no, veliko je pitanje na koji se način upravlja tim novcem. Bartulica je izvijestio da se predsjednik stranke Miroslav Škoro dobro osjeća, iako ima koronavirus, no da ima blage simptome i da se nadaju njegovom brzom oporavku.


BiH potvrdio 1400 novih slučajeva

13:18 - Broj novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini u petak je bio nešto manji nego dan ranije no zaraza se ipak nastavlja širiti što potvrđuje više od 1400 novih slučajeva tijekom 24 sata. Od četvrtka su provedena testiranja na više od 3700 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 801 osobe iz Federacije BiH te kod 648 iz Republike Srpske. Prijavljeno je i da je umrlo još 30 osoba kod kojih je ranije potvrđena zaraza virzsom SARS-CoV-2.


Kolakušiću je covid 'obična prehlada'

13:17 - Hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić poslao je pismo svojim kolegama u Europskom parlamentu u kojem se žali što je sjedište Parlamenta zatvoreno zbog pandemije covida 19, tvrdeći da je ta bolest obična prehlada. Glavni argument mu je da ne poznaje nikoga tko je obolio od te bolesti. "Deseci milijuna naših građana borili su se u brojnim ratovima da sačuvaju demokraciju. Milijuni naših građana žrtvovali su svoje živote za slobodu govora i slobodu kretanja, a mi zatvaramo vrata Parlamenta zbog straha od moguće prehlade", kaže se u Kolakušićevu pismu, koje je prenio portal Euractiv. Kolakušić u svom pismu navodi "neospornu činjenicu", da unatoč tome "što poznaje nekoliko tisuća ljudi, ne poznaje nijednu osobu koja ima covid 19".


130 novozaraženih u Varaždinskoj županiji

13:08 - Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 130 novih slučajeva zaraze koronavirusom. S obzirom na to da na bolničkom liječenju imamo već 73 osobe s težom kliničkom slikom, od čega je 67 na kisiku, a 6 na respiratoru, Opća bolnica Varaždin je bila primorana otvoriti sekundarnu lokaciju pa je u tu svrhu izoliran dio bolničkog kapaciteta u Klenovniku gdje su već i smještena 4 pacijenta s težom kliničkom slikom. Zbog novih postupanja unutar bolničkog sustava, u Općoj bolnici Varaždin sada imaju 60 pozitivnih djelatnika i dodatnih 66 djelatnika u mjeri samoizolacije. Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 679, s obzirom na to da imaju i 120 otpusta s kućnog liječenja.

Brisevi za testiranje na COVID-19 do sada su se uzimali putem ambulante Doma zdravlja Varaždinske županije 5 dana u tjednu od ponedjeljka do petka na lokaciji u Varaždinu od 16.00 do 20.00 sati. S obzirom na to da je došlo do potrebe za naglim povećanjem kapaciteta za uzimanje briseva zbog povećanja simptomatskih pacijenata te istovremenih postupanja u bolničkom sustavu i u sustavu socijalne skrbi koji se prioritetno obrađuju, u pojedinim slučajevima je dolazilo do prolongiranja termina.

Kako bi se spriječilo nastajanje gužvi i osiguralo pravovremeno uzorkovanje, izvršena je reorganizacija rada COVID-19 ambulante tako da se pristupilo izmještanju mjesta uzimanja briseva, te će se počevši od subote 31.10.2020. brisevi uzimati na novoj lokaciji, kod Arene Varaždin i to po principu drive-in-a, svih 7 dana u tjednu i to dva puta dnevno, u jutarnjem terminu od 8-11 sati i popodnevnom terminu od 16-19 sati, a od početka sljedećeg tjedna uvode se i dvije dodatne lokacije u županiji, i to u Ivancu i Ludbregu, gdje će se brisevi uzimati jednom dnevno od ponedjeljka do petka od 16-19 sati.

Postojeće lokacije u krugu OB Varaždin, za potrebe bolničkog sustava i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije nastavljaju s radom na dosadašnji način. "Pred nama je i blagdan Svih svetih pa molimo one koji planiraju ići na groblje da se probaju ograničiti samo na svoju župu ili općinu, kako bi se izbjegli nepotrebni bliski kontakti, te da na jednom mjestu zapale svijeće i pomole se za svoje preminule. Također je poruka da se iskoriste dani prije i nakon samog blagdana kako bi se i time izbjegle gužve", poručuju iz Stožera. O tom pitanju su se oglasili i iz ureda gradonačelnika.

"Stožer Civilne zaštite Grada Varaždina poduzima niz mjera i aktivnosti kako bi se preventivno djelovalo na smanjenje širenja zaraze na području Varaždina. Jedna od njih je i apel upućen građanima u petak kojim se pozivaju svi građani na maksimalno poštivanje svih mjera, posebice u vrijeme predstojećeg blagdana Svih svetih. Posebna briga povest će se prilikom dolaska građana na groblje. Povjerenici Civilne zaštite, s jasno istaknutim oznakama i u prslucima, neće dozvoliti osobama ulaz na prostor groblja bez maski, pazit će da građani dezinficiraju ruke, te upozoravati na obavezno držanje razmaka od 1,5 metra.

Povjerenici Civilne zaštite i djelatnici Parkova u smjenama će dežurati u subotu, 31.10.2020. i u nedjelju, 1.11.2020. godine na svim ulazima na groblje u Varaždinu i Biškupcu. Nadalje, pravne i odgovorne osobe pravnih osoba se upozoravaju da nadležna služba civilne zaštite za inspekcijski nadzor u Varaždinu vrši pojačan nadzor u provođenju mjera za sprječavanje širenja bolesti COVID-19 te se procesuiraju utvrđeni prekršaji tih mjera", poručili su.


27 novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

12:40 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 27 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; devetero korisnika Cvjetnog doma u Šibeniku, 10 osoba s prebivalištem na području Grada Šibenika, tri osobe s prebivalištem na području Pirovca, dvije osobe s prebivalištem na području Knina te jedna osoba s područja Vodica. Također, zaražene su i dvije osobe koje trenutno borave na području naše županije, a prebivalište im je drugdje, kao i jedna osoba koja ima prebivalište u Šibeniku, a boravi u drugoj županiji gdje se i zarazila. Nažalost, preminula je ženska osoba starije životne dobi oboljela od COVID-19 infekcije. 18 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno je 166 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U posljednja 24 sata uzorkovano je 79 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 250 osoba.


Dodatni podaci Stožera

12:39 - Broj novozaraženih po županijama: Grad Zagreb (743), Splitsko-dalmatinska (316), Osječko-baranjska (193), Zagrebačka (174), Brodsko-posavska (156), Krapinsko-zagorska (153), Međimurska (150), Primorsko-goranska (144), Varaždinska (135), Vukovarsko-srijemska (86), Sisačko-moslavačka (77), Zadarska (69), Karlovačka (68), Dubrovačko-neretvanska (66), Šibensko-kninska (58), Virovitičko-podravska (55), Istarska (48), Bjelovarsko-bilogorska (47), Ličko-senjska (16), Požeško-slavonska (10) i Koprivničko-križevačka (8). (2/2)

Preminulo je 6 ženskih osoba: OB Gospić, 42’. godište, KBC Split, 27’ godište, KB Dubrava, 36’ i 31’ godište, OB Šibenik, 31’ godište i KB Osijek, 39’ godište.

Preminulo je i 14 muških osoba: KB Dubrava, ‘55., ’51., ‘45., i ‘46. godište, KB Osijek, ‘29. i ‘54. godište, NMB Vukovar, ‘50. godište, OB Bjelovar, ‘49, ‘34. i ‘42. godište, OB Karlovac, ‘41. i ‘40. godište, OB Zabok, ‘39. i ‘36. godište.


63 nova slučaja u Zadarskoj županiji

12:39 - Na području Zadarske županije 63 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a uz kontakte ranije zaraženih osoba i obiteljske kontakte došlo je i do lokalne transmisije virusa. U samoizolaciji je 727 osoba, a aktivni nadzor je istekao za njih 8932. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 287 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima ukupno je hospitaliziran 21 pacijent, od kojih je dvoje na respiratoru. Pet pacijenata s lakšim simptomima smještena su u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu. Jedna je ženska osoba preminula (rođ. 1944. god.)


12 novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

12:38 - U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata 12 je novooboljelih osoba, a od covida-19 umro je korisnik gospićkog Doma za starije i nemoćne, priopćio je u petak Stožer civilne zaštite. U bolnici u Gospiću umro je 75-godišnji korisnik Doma za starije i nemoćne osobe, koji je, uz potvrđeni covid-19, imao i mnoge kronične bolesti. Ukupno su oboljele 534 osobe u Ličko-senjskoj županiji, 199 je aktivnih slučajeva, 313 je izliječenih, a 22 osobe su umrle. U posljednja 24 sata testirano je 45 osoba. Pod mjerom samoizolacije je 314 ljudi.


343 nova slučaja u Splitsko-dalmatinskoj županiji

12:20 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1082 obrađena testa danas su 343 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju. Od ukupnog broja novooboljelih 134 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1888 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 70 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 7 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 93 godine. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.


Njemačka cijelu Hrvatsku stavila na crvenu listu

12:07 - Njemačka vlada je danas na preporuku središnjeg epidemiološkog Instituta Roberta Kocha cijelu Hrvatsku stavila na listu epidemiološki rizičnih područja. Dosad tri županije, Istarska, Zadarska i Primorsko-goranska, nisu bile na crvenoj listi. U petak je cijela Hrvatska proglašena rizičnom. To znači da za povratnike u Njemačku iz Hrvatske vrijedi 14-dnevna samoizolacija koja se može izbjeći negativnim testom na koronavirus koji nije stariji od 48 sati. Testovi za povratnike iz rizičnih područja su besplatni, ali se priznaju i testovi iz zemlje povratka. Njemačka je od petka na listu epidemiološki rizičnih zemlja stavila i Sloveniju, Mađarsku, Cipar i Bugarsku.

Na listi se s izuzetkom dvije općine nalazi i Austrija te s izuzetkom Kalabrije i cijela Italija. Po prvi put se i jedna grčka pokrajina nalazi na listi rizičnih područja. Kao rizično područje slovi ona općina ili grad gdje je u posljednjih tjedan dana više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika. U međuvremenu su i najveći dijelovi Njemačke proglašeni rizičnima. U Njemačkoj će od ponedjeljka na snazi biti zabrana rada ugostiteljskih objekata i kulturnih i sportskih ustanova. Isto tako su zabranjena i turistička putovanja unutar Njemačke. Unatoč tomu što je gotovo čitava Europa za građane Njemačke rizično područje, njemačka vlada ustraje na otvorenim granicama i protivi se zatvaranju kao što je to bio slučaj tijekom proljetnog 'lockdowna'.


Rast hospitaliziranih iz dana u dan je nepredvidljiv

11:59 - Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije održao je sastanak s ravnateljima bolnica na području županije. Na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu govorilo se o smještaju oboljelih s područja četiri najjužnije županije. "Glavni motiv sastanka je bio očuvanje bolničkog zdravstvenog sustava u KBC Split. KBC Split je jedina bolnica na prostoru ovakvog tipa, njoj gravitira oko milijun ljudi. I sad kad imamo povećan broj oboljelih, moramo reagirati preventivno. Moramo imati na umu najgore scenarije, Trenutno u KBC Split nije alarmantna, 70 ljudi je hospitalizirano. Situacija je pod kontrolom. Međutim uz ovaj porast novooboljelih koji je svaki dan nepredvidiv i mi ne možemo znati što će biti za pet dana. Moramo vidjeti kako možemo iskoristiti sve kapacitete svih ustanova. Neću uspoređivati situaciju s ratnim vremenom, ali neke bi se usporedbe mogle napraviti. Uz prostorne probleme, koji su lakši problem, imamo i problem nedostatka kadra, liječnika medicinskih sestara, njegovateljica, županija će osigurati za eventualno angažiranje njegovateljica", rekao je Luka Brčić, načelnik županijskog Stožera.

"Znamo svi kakva je situacija i moramo se pripremiti na sve veći broj oboljelih koji moraju biti hospotalizirani. Moramo pružati zdravstvenu uslugu svima, svim našim bolesnicima, u isto vrijeme,. Zahvaljujem kolegama iz Knina, Dubrovnika, Šibenika, Zadra, razgovaramo i o situacija i pripremamo se za neke druge okolnosti i scenarije. Naš cilj je da upotrijebimo sve naše kapacitete tako da održimo zdravstveni sustav da funckionira u cijelosti. Ali sve će ovisiti o tome koliko ćemo imati bolesnih i koliko će od njih biti hospitaliziranih. Molim sve čuvajmo sebe, svoje bližnje, sugrađane, nije potrebno da se infekcija dogodi i da se zbog toga liječi u bolnici. Prevencijom najviše ćemo napraviti. Razgovarali smo koliko bi se pacijenata moglo zbrinuti izvan Splita, problem je kadra u svim našim ustanovama. Ali to rješavamo", rekao je Julije Meštrović iz KBC Split, koordinator za Dalmaciju.


181 novi slučaj u Osječko-baranjskoj županiji

11:46 - U zadnja 24 sata pozitivan nalaz na koronavirus utvrđen je za 181 osobu s područja Osječko-baranjske županije, a testirano je ukupno 500 uzoraka, i to 415 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 85 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ. Na žalost, jučer su preminule tri osobe koje su bile hospitalizirane u Respiracijskom centru KBC-a; žena iz Šaga rođena 1939. godine, muškarac iz Višnjevca rođen 1929. godine te muškarac iz Osijeka rođen 1954. godine. Uz COVID-19 svi su imali i druga teža oboljenja.

Najviše pozitivnih nalaza opet je u Osijeku (68), odnosno 84 s prigradskim naseljima (Višnjevac 5, Josipovac 5, Tenja 3, Sarvaš 2 i Brijest 1). Slijede Đakovo 13 (15 s prigradskim naseljem Piškorevci), Našice 8, Čepin 7, Belišće 6 (10 s prigradskim naseljima Bocanjevci 2 i Gat 2), Donji Miholjac 5 (7 s prigradskim naseljem Rakitovica), Valpovo 4 (7 s prigradskim naseljima Marjančaci 2 i Šag 1), Ivanovac 4, a po tri imaju Bilje, Bizovac, Novi Čeminac i Satnica Đakovačka. Po dvije novozaražene osobe su iz Antunovca, Feričanaca, Hrastina, Ladimirevaca, Palače i Vuke, a po jednu imaju Breznica Đakovačka, Čokadinci, Dalj, Dragotin, Drenje, Ernestinovo, Gašinci, Ivanovo, Jagodnjak, Laslovo, Marijanci, Petrova Slatina, Semeljci, Vardarac i Viškovci. Novopozitivnim osobama jučer je obuhvaćeno 44 naselja.


Francuska u novom 'lockdownu'

11:45 - Francuska je ušla u drugi "lockdown" u petak, a Francuzi će moći izlaziti samo u trgovinu, ići na liječničke preglede i na posao ako nije moguć rad od kuće. Nacionalni lockdown za 65 milijuna stanovnika Francuske bit će na snazi do 1. prosinca, no zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi mogao i dulje potrajati. Francuski premijer Jean Castex rekao je da će ljudi moći vježbati vani sat vremena dnevno, ali se neće smjeti udaljiti više od jednog kilometra od svog doma. Morat će pri svakom izlasku imati potvrdu o opravdanosti izlaska ili riskirati kaznu od 135 eura.

Putovanja unutar Francuske se zabranjuju, ali granice s članicama EU-a ostaju otvorene. Posjeti obitelji i prijateljima su također zabranjeni. Tvornice i gradilišta će nastaviti raditi, a ostaju otvorene i jaslice, vrtići i škole. Učenici u dobi od šest godina i stariji morat će nositi maske u školama, dok su ranije one bile obavezne za djecu od 11 godina nadalje. Predsjednik Emmanuel Macron upozorio je da će drugi val "vjerojatno biti teži i smrtonosniji nego prvi" iako je poručio da će ovaj lockdown biti manje strog nego onaj na proljeće.

EU se priprema za 'tešku zimu'

Uvođenje novog lockdowna u Francuskoj, u kojoj je umrlo više od 36.000 ljudi, dio je novih ograničenja uvedenih protiv širenja koronavirusa u Europi koja je ponovno "epicentar" pandemije, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Poljski premijer Mateusz Morawiecki naredio je većim državnim tvrtkama da postave privremene bolnice u borbi protiv pandemije koronavirusa, rekao je u petak šef kabineta premijera, Michal Dworczyk. Poljska je u petak potvrdila rekordnih 21.629 slučajeva zaraze, objavio je ministarstvo zdravstva. Bolnice su pred opterećenjem, a za petak su još najavljeni masovni prosvjedi u Varšavi protiv zabrane pobačaja.

Mađarska u petak ima rekordnih 3286 slučajeva zaraze, a dosad je hospitalizirano 3753 ljudi, objavila je vlada. Premijer Viktor Orban je u petak za lokalnu radijsku postaju rekao da se trebaju poštovati postojeća pravila o nošenju maski i nije najavio mogućnost novih ograničenja. Češka je potvrdila 13.051 novi slučaj koronavirusa, objavilo je ministarstvo zdravstva u petak. U zemlji s 10.7 milijuna stanovnika u kojoj se koronavirus naglo širi ukupno je 310.068 zaraženih, a umrlih 2.862.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab smatra da lockdown u Engleskoj nije neizbježan te da može djelovati lokalni pristup ako se svi pridržavaju pravila u borbi protiv koronavirusa. Britanija je prošli tjedan imala prosječno 20.000 novih slučajeva dnevno, te 200 smrti dnevno. Raab je rekao da je situacija ozbiljna, ali da ima povjerenja u vladin pristup.


123 nova slučaja u Međimurju

11:16 - Današnji trend povećanja broja oboljelih u Republici Hrvatskoj prati i Međimurska županija. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirano je 303 osoba od čega je evidentirano 123 novopozitivnih osoba u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata ozdravile su 63 osobe. U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 897 osoba. Do sada je ukupno uzeto 13 002 uzorka. Postotak pozitivnih osoba na virus COVID 19 u odnosu na broj testiranja za proteklih 24 sata je 40%.

U Županijskoj bolnici Čakovec tijekom proteklih 24 sata je otpušteno 6 pacijenta, primljeno je novih 14 pacijenata te su, u ovom trenutku, hospitalizirana 43 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od kojih se 5 pacijenata nalazi na respiratoru. Evidentirana je i jedna preminula osoba, pozitivna na COVID 19, starosti 92 godine. U zdravstvenom sustavu na korona virus su pozitivna 2 liječnika i 10 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalazi 3 liječnika i 11 medicinskih sestara.


853 nova slučaja u Zagrebu

11:00 - Zagrebački stožer objavio je podatke o broju novih pozitivnih slučajeva u glavnom gradu. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, rekla je da je u Zagrebu provedeno 1918 testiranja, a 853 je novozaraženih.

Više pročitajte OVDJE.


Slovenija 'zaključana' i idući tjedan

10:42 - Rigorozne mjere zaustavljanja društvenog života u Sloveniji ostaju na snazi i idući tjedan, odlučila je na noćnoj sjednici s četvrtka na petak vlada Janeza Janše jer epidemiolozi ocjenjuju da drugi val epidemije Covida-19 još nije dosegnuo vrhunac. "Projekcije na žalost govore da će broj oboljelih još rasti, zato se mjere produljuju za još tjedan dana", poručio je premijer Janša preko Twittera nakon sastanka vlade s epidemiolozima. Trend rasta širenja virusa i broja hospitaliziranih mogao bi se preokrenuti za sedam do deset dana kad će se mjere ponovo razmatrati, rekao je premijer. "Ako svojim ponašanjem podržimo napore zdravstvenih djelatnika, onda za sedam do deset dana možemo očekivati olakšanje mjera", naveo je premijer Slovenije. U skladu s time vlada je odlučila da učenici i studenti i idućeg tjedna ostanu kod kuće, što će se računati kao jesenski praznici, pa neće biti niti online nastave. Vrtići će biti djelomice otvoreni, za zaposlene koji rade u važnim službama poput zaposlenih u zdravstvu, vatrogastvu, civilnoj zaštiti i policiji.


78 novih slučajeva u Karlovačkoj županiji

10:40 - U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježeno je 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 1211 osoba, a na liječenju u karlovačkoj bolnici je 45 pozitivnih pacijenata. Nitko nije na respiratoru, a umrle su dvije starije muške osobe od 79 i 80 godina (imale su pridružene bolesti). U ogulinskoj bolnici na covid odjelu leži 16 pacijenata. U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 16 osoba.


127 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

10:33 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 127 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 od čega je jedna osoba s prebivalištem u drugoj županiji. To je do sada najveći broj zaraženih osoba u 24-satnom razdoblju u Brodsko-posavskoj županiji od početka epidemije. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (61), općina Podcrkavlje (11), općina Nova Kapela (3), općina Oriovac (3), općina Oprisavci (3), općina Bebrina (2) te po jedna zaražena osoba s područja grada Nova Gradiška i općina Garčin, Okučani, Sibinj, Sikirevci, Brodski Stupnik, Staro Petrovo Selo. Za preostalih 36 osoba u tijeku je epidemiološka obrada. U novogradiškoj bolnici preminula je jedna ženska osoba (1932. godište).

U jednom privatnom domu za starije i nemoćne osobe na području Brodsko-posavske županije pozitivna su 22 korisnika te 9 zaposlenika. Dio korisnika čija je klinička slika to zahtijevala je hospitaliziran u slavonskobrodskoj bolnici. Zbog dvije pozitivne učiteljice u jednoj osnovnoj školi na području Brodsko-posavske županije u samoizolaciju su stavljena 3 razredna odjela te još troje djelatnika iz redova nastavnog osoblja. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 1316, dok je broj aktivnih slučajeva 426. Od početka epidemije na području Brodsko-posavske županije preminulo je 9 osoba. Hospitalizirano je ukupno 36 osoba (5 osoba više nego prethodni dan) od čega 27 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te 9 osoba u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 939 osoba (170 osoba više nego prethodni dan).


246 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

10:30 - U Zagrebačkoj županiji je za još 246 osoba utvrđena zaraza koronoavirusom i trenutno je aktivno 1974 slučaja, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas u 10 sati evidentirano je 2927 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 927 osoba, a 26 je umrlo. U odnosu na podatke od jučer, oboljelo je 246 osoba, a izliječeno je 70 osoba. Novozaraženih je najviše u Velikoj Gorici (38), Rugvici (35), Samoboru (30) i Zaprešiću (26) te Jastrebarskom (21). Samoizolacija je propisana učenicima 10 razreda osnovnih škola i 2 razreda srednje škole. Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručili su.


U Hrvatskoj je 2772 novozaraženih

10:23 - U posljednja 24 sata zabilježena su 2772 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15106. Među njima je 1027 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 74 pacijenta. Preminulo je 20 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 46547 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 531 preminula, ukupno se oporavilo 30910 osoba od toga 1677 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 29098 osoba. Do danas su ukupno testirane 485 281 osoba, od toga 9287 u posljednja 24 sata.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat možete dobiti sve informacije o koronavirusu. Također, informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr


Kasne podaci za Koprivničko-križevačku županiju

10:13 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako podaci o rezultatima testiranja na SARS-COV-2 unazad 24 sata i dio nalaza unatrag 48 sati još uvijek nisu pristigli, zbog povećanog priljeva izuzetih uzoraka koji svakog dana stižu na obradu u Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Na mogućnost kašnjenja nalaza izuzetih uzoraka već smo ranije upozorili i molimo za razumijevanje, a odmah po primitku rezultata ćemo obavijestiti javnost.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 189 slučajeva bolesti COVID-19, 25 osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju je ukupno 19 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 585 slučajeva bolesti COVID-19.


56 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:11 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 37 osoba iz Dubrovnika, po pet iz Župe dubrovačke i Blata, po tri iz Konavala i Stona te po jedna iz Opuzena, Smokvice i Vela Luke. Ukupno je zaražena 31 osoba muškog spola te 25 ženskih osoba, a za njih 47 utvrđena je epidemiološka veza. Izliječeno je 26 osoba: 15 iz Dubrovnika, pet iz Metkovića, tri iz Župe dubrovačke te po jedna s Mljeta, iz Stona i Kule Norinske.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 31 osoba pozitivna na koronavirus, a četiri bolesnika su na respiratoru (neinvazivna ventilacija) U posljednja 24 sata obrađen je 201 uzorak, a od početka pandemije analiziran je ukupno 19 221 uzorak.

U samoizolaciji je 1103 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 90 slučajeva kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.


76 novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:56 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 76 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (18 osoba iz Vinkovaca, 15 iz Vukovara, 7 iz Ivankova, 5 iz Jarmine, 3 iz Iloka, 3 iz Retkovaca, 2 iz Starih Jankovaca, 2 iz Andrijaševaca, 2 iz Antina, 2 iz Gaboša, 1 iz Babine Grede, 1 iz Bogdanovaca, 1 iz Borova, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Bršadina, 1 iz Cerića, 1 iz Gunje, 1 iz Komletinaca, 1 iz Korođa, 1 iz Novih Mikanovaca, 1 iz Nuštra, 1 iz Starih Mikanovaca, 1 iz Šarengrada, 1 iz Tovarnika i 3 s boravištem izvan županije), a jedna osoba je preminula.


41 novi slučaj u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

9:48 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je 41 novi slučaj zaraze koronavirusom. 30 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 4 novooboljele osobe s područja su općine Rovišće, dvije novozaražene osobe s područja su grada Čazme, a po jedna novooboljela osoba s područja je gradova Daruvar i Grubišno Polje te općina Veliko Trojstvo, Nova Rača i Berek. U samoizolaciji su u našoj županiji 503 osobe.


Kornavirus ušao u zagrebačku psihijatrijsku bolnicu 'Sveti Ivan'

9:44 - Koronavirus ušao je i u zagrebačku psihijatrijsku bolnicu 'Sveti Ivan', potvrdio je ravnatelj Igor Filipčić. "Da, covid-19 se pojavio i kod nas, kod djelatnika i kod pacijenata. Današnji podaci su ovakvi: 15 djelatnika je pozitivno, a 30 ih je u samoizolaciji. Sada imamo testiranja još 50 novih. Također, pozitivno je i petero pacijenata na palijativi", rekao je za 24sata Filipčić.


38 novozaraženih u Istri

9:33 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 286 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 38 novozaraženih osoba s područja županije. Kod 11 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (4), Zagreb (3), Republika Slovenija (4)). Za 20 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije, ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Epidemiološka obrada je u tijeku za 7 osoba. Izliječeno je 28 osoba. Trenutno je 288 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 718 osoba


Umro je mitropolit SPC-a Amfilohije

9:29 - Umro je mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije, objavljeno je na službenim stranicama Mitropolije. Bio je zaražen koronavirusom koji mu je potvrđen početkom listopada "U petak 30. listopada 2020 godine u 8:20 sati, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, poslije primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije. O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom Visokopreosvećenog Mitropolita javnost će biti uskoro obaviještena. Vječan spomen i Carstvo Nebesko!" objavljeno je na službenim stranicama Mitropolije.


Neslužbeno: U Hrvatskoj je više od 2700 novozaraženih

9:23 - N1 neslužbeno doznaje da je danas u Hrvatskoj ponovno više od 2700 novozaraženih koronavirusom.


135 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:01 - U Primorsko-goranskoj županiji danas je 135 novozaraženih osoba, a ozdravilo je 37 osoba. Ukupno je u Županiji danas 981 aktivni slučaj COVID-19 bolesti. U posljednja 24 sata testirano je 737 osobe, pa je i današnji udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih 22%.


63 nova slučaja u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:00 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan su šezdeset i tri novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o dvadeset i sedam osoba s područja grada Siska, dvadeset i pet osoba s područja grada Petrinje, tri osobe s područja grada Gline, tri osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja općine Martinska Ves, jednoj osobi s područja grada Novske, jednoj osobi s područja općine Lipovljani i jednoj osobi s područja općine Dvor.


Đikić misli da se ovakvo širenje virusa moglo spriječiti

8:55 - Znanstvenik Ivan Đikić objasnio je za HRT što je dovelo do eksponencijalnog širenja virusa i kako ga zaustaviti. "Prvenstveno je došlo zato što postoji dobar medije za širenje virusa - ljudi su u zatvorenim prostorijama, ljudi su bliži, tijekom ljeta smo imali širenje virusa za koje nismo znali. Početkom rujna nismo na vrijeme reagirali u Europi da bi spriječili širenje virusa", rekao je Đikić dodavši da vjeruje da se širenje virusa moglo spriječiti da smo ranije reagirali, bili oprezniji i radili na edukaciji građana. Kaže kako je u redu da su se građani opustili ali da se vlade nisu smjele opustiti već su trebale nastaviti raditi na pripremama za jesen.


7 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

8:25 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 146 slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19), 130 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 458 osoba. Na posljednjem testiranju obrađena su 103 uzorka, od kojih je 7 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Kolarić 'Imamo 10 puta više zaraženih'

8:05 - Epidemiolog Branko Kolarić gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska HRT-a rekao je kako smo na 10 puta više zaraženih nego prije nekoliko tjedana, te da bi nas taj podatak trebao alarmirati. Istaknuo je i kako očekuje da ćemo do kraja godine imati jedno ili dva registrirana cjepiva, te da bi se moglo krenuti sa cijepljenjem u ožujku/travnju sljedeće godine. Dodao je i kako je najrizičniji bliski kontakt te da kad bi se barem mjesec dana toga pridržavali da bi se zaraza smanjila.

Kolarić se nada se da ćemo brzo dobiti "oružje za borbu" protiv ovoga virusa. "Vjerujem da ćemo imati efikasno cjepivo, mjeseci su u pitanju, pa ćemo imati oružje za borbu brotiv ovoga virusa", rekao je. "Punjenje bolnica je ono što me sada zabrinjava, da ne dođe do toga da popunimo zdravstveni sustav. Ljudski resursi su na izmaku, to je zabrinjavajuće", kazao je epidemiolog.

Upozorio je i na nužnost pridržavanja mjera. "S jedne strane priprema se Arena, a s druge strane stižu neki pozivi na Halloween party, to me zalosti. Opet se planiraju neka okupljanja koja bi mogla dovesti do povećanja broja zaraženih. Izbjegavanje bliskih fizičkih kotakata smanjilo bi broj zaraza, moramo paziti na to", upozorava Kolarić.

Brze testove, kaže, prvo bi uveo u domove umirovljenika. Njihova cijena, koliko zna, iznosi od 180 do 350 kuna.


Francuska u lockdownu, obavezan rad od kuće

7.50 Francuska vlada je u četvrtak objavila popis novih mjera za suzbijanje širenja covida-19, među kojima su zabrana izlazaka iz domova osim u najnužnijim slučajevima i obavezan rad od kuće. Francuski premijer Jean Castex je u četvrtak objavio precizan popis mjera drugog "lockdowna" za suzbijanje covdia-19 koji počinje u petak i trajat će do 1. prosinca.

Građani će morati ostati u svojim domovima i izlaziti samo uz valjano opravdanje poput nabave prehrambenih namirnica, prijevoza djeteta u školu, nužnog posla koji se ne može obaviti iz doma, odlaska liječniku, pružanja žurne pomoći članu obitelji i jednosatne tjelovježbe na udaljenosti ne većoj od jednog kilometra od doma.

Ministrica rada Elisabeth Borne je rekla da će rad od kuće biti obvezan tijekom cijelog tjedna osim ako to nije tehnički moguće. Svi koji će izlaziti iz kuća morat će nositi dokument kojime opravdavaju svoj izlazak a provjere će vršiti policija. Škole će, za razliku od mjera uvedenih u proljeće kada su zatvorene sve obrazovne ustanove, ostati otvorene. Djeca od šest godina i starija morat će u razredima nositi maske dok je to do sada bilo obvezno samo za starije od 10 godina. Zatvorit će se sveučilišta, kafići, restorani i dućani, uz iznimku servisa automobila, samoposluga, praonica, optičara i ljekarni. Otvorene će ostati javne službe kao i vjerski objekti, ali će proslave poput vjenčanja biti ograničene na manje skupine. Javne sportske aktivnosti bit će obustavljene. U Francusku neće moći nitko izvan Europske unije osim u posebnim okolnostima, ali će granice između Francuske i drugih zemalja EU-a ostati otvorene. Hoteli mogu ostati otvoreni u manjem kapacitetu za poslovna putovanja.

Nova ograničenja okretanja i gospodarskih aktivnosti u Francuskoj će izazvat pad gospodarske aktivnosti od gotovo 15 posto procijenio je u četvrtak navečer ministar gospodarstva Bruno Le Maire. Podsjećajući da je u vrijeme prvog zatvaranja aktivnost pala za 30 posto, posebno zbog "sloma građevinske industrije", vlada ovaj put cilja, uzimajući u obzir mjere poduzete za potporu tvrtkama, "pola usporavanja aktivnosti, od 15 posto ”, rekao je.

Francuska je u četvrtak objavila da je u posljednja 24 sata imala 47.637 novozaraženih. U srijedu ih je bilo 36,437 a u nedjelju rekordnih 52.010. Ukupno je u Francuskoj registrirano više 1,28 milijuna slučajeva zaraze novim koronavirusom, a u četvrtak se broj umrlih zbog zaraze covidom-19 povećao za 235 na 36.020. Dnevni broj hospitaliziranih zbog covida pao je na 976, nakon što je tri dana za redom bio veći 1200.Trenutno je u bolnicama 21.183 oboljelih a najviše ih je bilo sredinom travnja, više od 32.000. Broj ljudi na odjelima intenzivne njege povećao se za 111 na 3156.

SAD imaju novi dnevni rekord novozaraženih

7.15 Sjedinjene Države u četvrtak su srušile novi jednodnevni rekord po broju novozaraženih koronavirusom, sa zabilježenih više od 91 tisuću novih slučajeva i novim rekordima hospitaliziranih u mnogim saveznim državama, pokazuju podaci novinske agencije Reuters. Novi rekordni skok broja novooboljelih u 24 sata zabilježen je niti tjedan dana prije predsjedničkih izbora 3. studenoga. Među najteže su pogođenima i ključne savezne države Ohio, Michigan, Sjeverna Karolina, Pennsylvania i Wisconsin, koje će odigrati važnu ulogu u odlučivanju o tome hoće li republikanski predsjednik Donald Trump dobiti drugi mandat na čelu te zemlje, ili će novi američki predsjednik biti njegov demokratski protukandidat Joe Biden. Prethodni dnevni rekord u SAD-u iznosio je 84.169 novih dnevnih slučajeva, zabilježen 23. listopada. Globalno, dnevni rekord drži Indija s 97.894 novooboljelih u jednome danu, zabilježen 17. rujna.

Ured zadužen za borbu protiv koronavirusa u Bijeloj kući priopćio je kako čitava zemlja hita u pogrešnome smjeru te je upozorio na "neposustajuće" širenje koje zahtijeva agresivnu akciju kako bi se smanjio broj novih slučajeva. U četvrtak, dnevne rekorde po broju novih slučajeva zabilježilo je 12 saveznih država: Illinois, Indiana, Maine, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, Novi Meksiko, Sjeverna Karolina, Sjeverna Dakota, Ohio i Oregon. Raste i broj umrlih i hospitaliziranih. Treći puta u listopadu, u četvrtak je od covida-19 umrlo više od tisuću ljudi u jednome danu. U SAD-u je dosad od te bolesti umrlo preko 229 tisuća ljudi, najviše u svijetu. Broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19 u listopadu je narastao za 50 posto, na 46 tisuća, najviše od sredine kolovoza.

Fauci: Prva cjepiva krajem prosinca ili početkom siječnja

7.12 Ako sve prođe kako treba, prve doze sigurnog i efikasnog cjepiva protiv koronavirusa bit će najvjerojatnije dostupne krajem prosinca ili početkom siječnja za visoko rizične Amerikance, rekao je u četvrtak vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci. Na temelju sadašnjih projekcija vodećih proizvođača cjepiva Moderne i Pfizera, Amerikanci će "vjerojatno tijekom prosinca saznati hoćemo li ili ne imati sigurno i efikasno cjepivo", rekao je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Fauci. "Prve privremene rezultate kliničkih pokusa trebali bismo, kako se nadamo, imati već u roku od nekoliko tjedana", dodao je.

Obje tvrtke, Moderna i Pfizer, počele su završnu fazu kliničkih testova krajem srpnja, a u oba klinička ispitivanja sudjeluju deseci tisuća ljudi. Moderna je ranije u četvrtak objavila da bi sljedećeg mjeseca mogla imati prve privremene rezultate testova, dok je Pfizer, koji je prvotno trebao privremene rezultate objaviti u listopadu, taj rok sada pomaknuo na kasniji datum, najvjerojatnije odmah nakon američkih predsjedničkih izbora koji se održavaju 3. studenoga. Rezultate kliničkih ispitivanja morat će pregledati i američka Uprava za hranu i lijekove, te Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDCP) koji bi trebao dati preporuke o tome koje bi skupine stanovništva prve trebale biti cijepljene.

Fauci je rekao da bi to u praksi značilo da bi prve doze cjepiva trebali dobiti pojedinci kojima je ono najpotrebnije "do kraja prosinca ili početkom siječnja". On je međutim dodao da će čak i ako cjepivo bude efikasno u zaštiti od koronavirusa proći dosta vremena "dok cjepivom potaknut imunitet ne ojača nacionalno i globalno". Naglasio je da se život neće vratiti u normalu "najmanje do kraja 2021. godine".

Plenković: Ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom

Jučer Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom koronavirusa ali, iako je trenutno izrazito nezahvalno prognozirati, prema trenutnim trendovima izgleda da se polako udaljavamo od eksponencijalne krivulje. “Bitno je da svi naši sugrađani sada shvate da ulazimo možda u najtežu fazu borbe s pandemijom”, poručio je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Uz ogradu da je u ovom trenutno izrazito nezahvalno prognozirati dinamiku pandemije u Hrvatskoj, Plenković je kazao da su brojevi novozaraženih u proteklim tjednima rasli vrlo brzo, brojevi i dalje značajno rastu, ali zadnjih dana porast je ipak slabiji nego proteklih tjedana. “Čini se, prema trenutnom čitanju tih trendova, da se polako udaljujemo od eksponencijalne krivulje. Naredni dani i tjedni će pokazati hoće li se taj trend nastaviti. Za razliku od Njemačke, Italije, Austrije, gdje je rast brži, mi isto tako rastemo, ali sporije”, rekao je.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo