Novi aparat znat će koju drogu ste uzeli i kada

11.6.2014.
22:08
VOYO logo

"Do sada smo mogli određivati skupine spojeva, a sada ćemo moći određivati točno koji se spoj nalazi u mokraći, krvi ili kosi i u kojoj količini. Moći ćemo odrediti radi li se o metabolitima, odnosno ostacima metabolita u organizmu. Tako ćemo sa stopostotnom sigurnošću znati koji je opijat u pitanju, a s obzirom na raspad metabolita moći ćemo odrediti kada ih je konzument uzeo", rekao je za Slobodnu DalamacijuNenad Periš, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Nova metodatočnija i specifičnija

Mr. farmacije Jasmina Suton, voditeljica Odjela za toksikologiju, koja će voditi taj postupak, objašnjava da su do sada imuno kemijskom metodom određivali prisutnost sredstva ovisnosti u mokraći, a da će nova metoda biti točnija i specifičnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. Dijana Jerković iz Ureda za suzbijanje zloporabe droga RH prezentirala je problematiku novih droga, njihovu pojavnosti u svijetu i kod nas, te je govorila o sustavu ranog upozoravanja na nove droge.

Broj ovisnika se smanjuje

"U Hrvatskoj postoji sustav upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari, koji je dio europskog sustava čiji je cilj pratiti nove pojave i za one tvari za koje stvarno postoji rizik od zloupotrebe, poduzeti mjere da ih se stavi pod zakonsku kontrolu", kazala je prof. Jerković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo