NOVE PREPORUKE ZA VRTIĆE I ŠKOLE: / Povećali broj djece u grupama i učionicama, maske nisu obvezne - osim u dva slučaja

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Robert Anić

HZJZ u svojim preporukama ne forsira držanje distance, ali preporučuje 1,5 metara razmaka, a objavljena su i posebna pravila za učitelje i odgajatelje, djecu, roditelje, čak i čistačice

20.5.2020.
13:35
PIXSELL/Ilustracija, Robert Anić
VOYO logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je propisao epidemiološke upute za predškolske ustanove i nastavu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole te posebne razredne odjele i djecu koja zbog teškoća u razvoju imaju asistenta. Napominju kako upute vrijede od ponedjeljka, 25. svibnja, te da je procijenjeno kako je rad u vrtiću ili školi uz poštivanje uputa jednako siguran kao i rad od kuće. Zbog toga su naglasili kako je omogućeno slanje sve djece u vrtiće i škole.

Suprotno od dosadašnjih uputa, HZJZ sada ne preporučuje da roditelji popunjavaju obrasce o vraćanju djece u vrtiće i škole, a potiče se i kasnije uključivanje djece u nastavne grupe. Roditelje se upozorava da ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju povišenu temperaturu, kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi koronavirusom te da ne dovode djecu ako su ona u istoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako tjelesni razmak nije striktno propisan, zbog specifičnog ponašanja djece koje uključuje interes za druge osobe i potrebu za kretanjem, preporučuje se postavljanje školskih klupa te stolova ili krevetića u vrtićima na razmak od 1,5 metara, a maksimalan dopušten broj djece po prostoriji je 15 do 20. Ako to nije moguće provesti, preporučuje se nastava u većim prostorima, razdvajanje skupina ili preraspodjela vrtićke djece i učenika. Uz to, nije preporučljivo da se djeca iz jedne skupine miješaju s ostalima, kao niti s odgajateljima, učiteljima ili roditeljima djece iz drugih skupina.

Image
POVEĆALI MAKSIMALNI BROJ DJECE U UČIONICAMA; Divjak: /

'Epidemiolozi tvrde da su škole sigurne'; Kreće se od ponedjeljka

Image
POVEĆALI MAKSIMALNI BROJ DJECE U UČIONICAMA; Divjak: /

'Epidemiolozi tvrde da su škole sigurne'; Kreće se od ponedjeljka

Umjesto rukavica, češće pranje ruku

Potiče se češće pranje i dezinficiranje ruku zbog potrebe, naročito vrtićke djece da dodiruju predmete i česte motoričke nespretnosti. Tako se preporučuje detaljno pranje ruku vodom i sapunom prije ulaska u učionicu, prije i nakon pripreme hrane, prije jela, kada ruke izgledaju prljavo, nakon obavljanja nužde i nakon čišćenja nosa, a na dostupnim mjestima u objektu treba postaviti dozatore s dezinficijensom i pripadajuće upute. Poželjno je djecu poticati na što češće pranje ruku i što rjeđe dodirivanje predmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučuje se i što kraće zadržavanje djece u zajedničkim prostorijama objekta, a naročito u toaletima, gdje treba paziti na tjelesnu distancu. Nije poželjan dolazak osoba izvana (majstora, kuharica), niti posjeti (kazališne predstave, izvannastavne aktivnosti). Prehrana djece se može organizirati u blagovaonicama uz poštivanje epidemioloških mjera, a ako to nije moguće, onda je poželjno hraniti djecu porcijama u zasebnim prostorijama.

Preporučuje se da učenici škola dolaze na nastavu kako su dolazili i prije pandemije (sami, prijevozom ili u pratnji roditelja). Ulazna vrata se otvaraju na telefonski poziv ili zvono. Kod ulaska se preporučuje distanca od 1,5 metara no roditelji ili skrbnici ne bi trebali s njima ulaziti u objekte. U pratnji učenika ili vrtićkog djeteta smije biti najviše jedna odrasla osoba. U vrtićima i školama se preporučuje presvlačenje i pranje ruku prije ulaska u učionice. U vrtićima se preporučuje ostavljanje ruksaka s djetetovim stvarima koje preuzimaju i pohranjuju odgajatelji i to petkom kako bi se spriječilo eventualno širenje zaraze. Ista je stvar i s dostavom, koju osoblje preuzima na ulaznim vratima objekta, uz mjere dezinfekcije i osobne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuke u slučaju pojavljivanja simptoma

Djelatnici koji imaju kronične bolesti trebali bi biti raspoređeni na poslove gdje nemaju učestali kontakt s drugim osobama. Za njih se preporuča održavanje razmaka te nošenje rukavica i zaštitnih maski. Djeci i ostalim djelatnicima, osim onih koji se brinu za dojenčad, nije propisana obvezna uporaba maski i rukavica.

Zaposlenicima u vrtićima potrebno je osigurati zamjensku obuću ili dezinficiranje obuće te dezinficiranje mobitela i mjerenje temperature beskontaktnim toplomjerom prije dolaska na posao i odlaska s posla. Ako je ona veća od 37,2 stupnja, odgajatelji i učitelji trebaju dojaviti nedolazak na posao. Potrebno je voditi i evidenciju s izmjerenom temperaturom za svakog zaposlenika. Ako za vrijeme rada dobiju temperaturu, djelatnici moraju odmah napustiti školu ili vrtić te se javiti liječniku i po potrebi se testirati na koronavirus. Roditelji bolesne djece također trebaju odmah doći po njih, ako za vrijeme boravka u školi ili vrtiću dobiju temperaturu ili neki drugi simptom koronavirusa, a u svim se slučajevima obavještava ravnatelj ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spremačice, prema preporukama, prve ulaze i zadnje odlaze iz obrazovnih ustanova. Za vrijeme radnog vremena provjetravaju prostorije, čiste i dezinficiraju sve dodirne plohe i igračke i to u vrijeme kada su djeca u dvorištu ili kod kuće. Preporučuje se da djeca ne dijele školski pribor, igračke ili pribor za jelo, a zabranjeno je korištenje igračaka koje se ne mogu oprati te kinetičkog pijeska, gline, kukuruza i slično. Također nije preporučljivo održavati nastavu iz tjelesne i zdravstvene kulture u zatvorenim prostorima.

Posebne preporuke za djecu s teškoćama

Asistenti u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju trebaju se pridržavati svih navedenih epidemioloških mjera, osim održavanja distance s djetetom kojem pomaže. Preporučuje se da asistenti nose maske te jednokratne rukavice kod korištenja toaleta. Preporučuje se uključivanje djece s teškoćama u stacionarima i u dodatnim programima i drugim terapijskim postupcima, sukladno posebnim uputama. U tom slučaju potrebno je odvojiti djelatnike i djecu iz oba vida nastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, ravnatelji mogu zadužiti medicinsku sestru ili drugog stručnog suradnika da umjesto njih obavljaju poslove za koje su prema preporukama zaduženi, no moraju biti u stalnom kontaktu s osnivačem ustanova (lokalnom i regionalnom samoupravom). U slučaju nedovoljnog broja zaposlenika, moguće su i preraspodjele između škola ili vrtića. Iz HZJZ-a poručuju kako će se preporuke prilagođavati trenutačnoj epidemiološkoj situaciji te da mogu uključivati i provedbu drugih epidemioloških mjera.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo