kampovi se prvi napunili / Novalja pronašla recept za uspjeh: Domaćini zadovoljni, partijanere zamijenile obitelji s djecom

Na širem području Novalje trenutno je prema e-visitoru 12.000 turista od čega je 9.000 komercijalnih

14.7.2020.
19:30
VOYO logo

Uspješnost turističke sezone u Novalji nekada se mjerila gužvom na Zrću, a onda je epidemiološka situacija zaustavila partije. Novalja ipak nije prazna. Tomislavovih 6 luksuznih apartmana je u ovom trenutku puno

''Cijene smo korigirali, prilagodili smo se situaciji koja je zbog virusa nastala i popunjenost nam je za 7. i 8. mjesec preko 80 posto'', kaže Tomislav Šuljić, vlasnik apartmana u Novalji.

Iako su u prvih šest mjeseci imali tek trećinu turista u odnosu na prethodnu godinu, u srpnju je dobro krenulo.

Na širem području Novalje trenutno je prema e-visitoru 12.000 turista od čega je 9.000 komercijalnih, a 3.000 su vlasnici vikendica. Danas imaju 54 posto gostiju u odnosu na lani, a protekli vikend je bio još u bolji kada su došli na 63 posto. 

''Profil gostiju nam se promijenio. Ove godine nema partyjaa pa samim time i partY gosti dolaze u manjem obujmu, ali se na neki način otvorio prostor za neke druge. Tako da ove godine imamo priliku više vidjeti obiteljske goste, individualce, sportaše i sve one koji Novalju žele doživjeti iz drugog kuta", kaže Marina Šćiran Rizner, direktorica Turističke zajednice Grada Novalje.

Sada Novaljom "vladaju" obitelji s djecom, plaže su pune poput ove u Staroj Novalji

''Malo smo bili prestrašeni prije nego što smo krenuli, ali onda smo odlučili da je Hrvatska još uvijek sigurna za nas", kaže Dijana iz Slovenije.

''Sve je u redu. Vidim da ljudi ovdje imaju maske, osobito Hrvati. Prvi put sam ovdje, odsjeli smo u kampu Straško", kaže Eduard iz Njemačke.

A u tom je kampu trenutno 3600 posjetitelja, što je 65 posto u odnosu na lani, ali i više od trećine svih turista u Novalji.

''Većina gostiju u ovom momentu dolazi iz Slovenije te oni čine 45 posto gostiju koji su u kampu, poslije toga su Njemci sa 20 posto, pa Česi sa 16 posto, pa ispod 10 posto svi ostali, Hrvati, Austrijanci i tako'', kaže Grga Kodrić, direktor Kampa Straško u Novalji.

Svi se slažu da je sezona čudna, ali i puno bolja nego što su očekivali da će biti.

Očekivanja za kolovoz velika

Dio klubova na Zrću radi, a broj partijanera kreće se od 500 do 1000, što je 10 posto od onoga kako je bilo prije. Oni su nekada činili 50 posto ukupnih gostiju Novalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo za RTL Danas kazao je da će se nedostatak partijanera najviše odraziti na potrošnji. Svjestan je da će gubitci biti veliki.

"Brojke su takve kakve jesu. Mi sada gledamo na Zrće kao na partijanersku sezonu koje ove godine nema i zato se moramo brinuti više da se mjere koliko-toliko poštivaju, da se ne bi desila u toj mladosti i nedisciplini koja zaraza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klubovi rade, ali nema klasičnih festivala ni partyja. 

"Sutra očekujemo sastanak Stožera da se dogovorimo što u slučaju pojave virusa. Zasad ovako funkcioniramo. Dosad nije bilo zaraze i nadamo se da će tako i ostatati", kazao je Dabo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najava sezone bila je loša, ali rezultati su se ipak uspjeli ostvariti. Dabo kaže da se brojke restabiliziraju.

"Ako uzmemo samo komercijalni smještaj, s vikendašima smo na 12.000. Ako bude ovakva slika i ne bude eksponencijalnog rasta broja zaraženih, očekujemo da će kolovoz biti bolji od očekivanog. Mi smo od sredine lipnja na 50 do 60 posto prošlogodišnjeg prometa", kaže Dabo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo