NOVA ZAPOŠLJAVANJA PO STRANAČKOJ LINIJI? / Jedan od HDZ-ovaca će imati izdašnu plaću, veću i od Plenkovićeve

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na natječajima za radna mjesta u Narodnim novinama na koje se ukupno prijavilo više 200 kandidata,

6.3.2019.
9:41
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

U Narodnim novinama, koji je poznati gubitaš kada je riječ o državnim tvrtkama, ove zime otvoreno je radno mjesto voditelja strateškog razvoja na koje je zaposlen HDZ-ov načelnik zagorske općine Đurmanec Damir Belošević, piše 24sata.

Kako Zakon ne brani načelniku da istodobno bude na obje funkcije, Belošević će imati plaću od gotovo 30.000 kuna. Naime, kao voditelj strateškog razvoja Narodnih novina trebao bi imati plaću oko 17.000 kuna, dok kao načelnik prima mjesečno 12.545 kuna. Sa svojom plaćom Damir Belošević će biti jedan od najplaćenijih dužnosnika, te će zarađivati mjesečno više i od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Kako navodi 24sata, kontinuirani pokušaji da se načelnika kontaktira su bili neuspješni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JOŠ JEDAN UHLJEB NA DRŽAVNOJ GRBAČI ILI ŽRTVA MOBINGA? /

Sjedi osam sati, ne radi baš ništa, a svaki mjesec mu sjedne 4700 kn

Image
JOŠ JEDAN UHLJEB NA DRŽAVNOJ GRBAČI ILI ŽRTVA MOBINGA? /

Sjedi osam sati, ne radi baš ništa, a svaki mjesec mu sjedne 4700 kn

Bilo je i prije političkog zapošljavanja

Na natječajima za radna mjesta u Narodnim novinama na koje se ukupno prijavilo više 200 kandidata, najmanje je četvero HDZ-ovaca prošlo na natječaju i svi oni dolaze iz Krapinsko-zagorske županije

"Znali smo u tvrtki tko će biti izabran na rukovodeće pozicije i prije nego što se itko prijavio na natječaj. Samo dva, tri rukovodeća radna mjesta nisu popunjena stranačkim ljudima. I prije je bilo političkog zapošljavanja, ali nikad ovako", izjavio je zaposlenik Narodnih novina koji objašnjava kako su zapošljavanja išla preko predsjednika županijskog HDZ-a i saborskog zastupnika Žarka Tušeka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već od prije u upravi tvrtke sjedi HDZ-ov Mato Regvar koji je ujedno i dugogodišnji prijatelj Žarka Tušeka, a Robert Hirc, koji dolazi iz Reformista, drugi je član uprave dok Narodne novine vodi Zlatko Hodak. Navedeni članovi uprave su također izabrani za javnom natječaju, te su upravo oni za novog rukovoditelja sektora logistike izabrali HDZ-ovca Miroslava Ivankovića, koji je do prošle godine bio predsjednik HDZ-ove mladeži u Zagorju.

Image

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Stručne kvalifikacije

Narodne novine su za mjesto na koje je izabran Ivanković tražile pet godina iskustva tražene stručne spreme koja je određena kao visoka ili viša i tri godine na rukovodećim radnim mjestima vezanim za poslove logistike, no bivši predsjednik HDZ-ove mladeži je bio predstavljen na lokalnim izborima u svibnju 2017. godine kao informatičar i prvostupnik ekonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom trenutku on nije imao visoku stručnu spremu, a radio je "u Hrvatskom geološkom institutu kao odgovorna osoba unutarnje čuvarske službe".

Na medijske upite 24sata je li zato Ivanković ispunio potrebne uvjete, odgovoreno im je kako su svi izabrani kandidati u stručnom smislu prepoznati kao najbolji među onima koji su se prijavili za svaki pojedini natječaj. Isti odgovor je dobiven i na upite o stručnim kvalifikacijama drugih kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi rukovoditelj službe financijskih i računovodstvenih poslova je HDZ-ovac Daniel Vnuk, koji je ujedno i član Skupštine Krapinsko-zagorske županije. S obzirom na to da je Vnuk radio u banci i Ministarstvu financija i stekao je široko obrazovanje u Hrvatskoj i svijetu, njegove reference nisu upitne te je on poslužio HDZ-ovcima s kojim je 24sata razgovarao kao primjer stručnog kadra koji će izvući Narodne novine iz gubitaka. No oni nisu opovrgnuli da je stranka pogurala zapošljavanje.

Brat bivše HDZ-ove zastupnice Martine Banić, diplomirani politolog Marijan Banić, četvrti je član HDZ-a koji je dobio posao nabave u Narodnim novinama. Prije ovog natječaja on je radio u Narodnim novinama, međutim u komercijalnom odjelu tvrtke na nižem radnom mjestu, a sada će voditi nabavu Narodnih novina za što će dobivati plaću veću od 15.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik negira optužbe

"Nije točno da je HDZ dogovorio zapošljavanje svojih članova. Kandidate nije birala nijedna politička stranka, nego već spomenuto nadležno tijelo unutar Narodnih novina", odgovorila je uprava Narodnih novina koja tvrdi da su svi izabrani kandidati prošli na natječaju koji je proveden sukladno internim pravilima i proceduri te kažu kako nisu točni navodi da su imena bila unaprijed poznata, već ih je sve potvrdila Komisija za izbor kandidata.

Zastupnik HDZ-a Žarko Tušek, kojeg optužuju za utjecaj prilikom zapošljavanja HDZ-ovaca u Narodnim novinama, negirao je optužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao saborski zastupnik nemam ni najmanje ovlasti ni ingerencije prema nijednoj upravi javnog trgovačkog društva i njihovim odlukama", napisao je Tušek te dodao kako vjeruje da je natječaj u Narodnim novinama proveden zakonito, sukladno svim pravilima, te da osobe odabrane od uprave "zadovoljavaju sve propisane stručne i profesionalne uvjete iz natječaja". Tušek je izjavio za 24sata kako on ne može komentirati stranačku pripadnost zaposlenih i ne želi vjerovati da bi ikoga moglo smetati ako je "netko od odabranih iz Zagorja, Zagreba ili iz bilo kojeg drugog dijela Hrvatske".

U posljednjih sedam godina Narodne novine izmijenile su čak pet politički postavljenih uprava i da su kadrovi stranaka koje su bile na vlasti dobivali posao na javnim natječajima. U Narodnim novinama zaposleno je oko 450 ljudi, a prihodi i dobit državne tvrtke su u konstantnom padu. U 2016. i 2017. godini skupljeno je oko 124 milijuna kuna gubitka, a iako nisu poznati podaci za 2018. godinu vjeruje se kako bi napokon trebali biti pozitivniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo